ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020

Δυτική Ελλάδα: 23 κρούσματα κορονοϊού από τους ταξιδιώτες στο Ισραήλ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δυτική Ελλάδα: 23 κρούσματα κορονοϊού από τους ταξιδιώτες στο Ισραήλ

Στα 31 έφθασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 23 προέρχονται από την Δυτική Ελλάδα.


Στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, από τους 24 συνταξιδιώτες του 66χρονου, που είναι το 9ο κρούσμα στην χώρα, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα 9 άτομα νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.  Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα κρούσμα θεωρείται σοβαρό, τα άλλα δυο λιγότερο, 6 νοσηλεύονται προληπτικά και οι υπόλοιποι σε κατ’ οίκον νοσηλεία.Ο 66χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης.

Αναφορικά με την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι επέστρεψαν στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα και δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα. Γεγονός που δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν. Ανέφερε ότι έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές των ταξιδιωτών, ενώ έχουν βρεθεί θετικοί συνολικά 23.

Σύμφωνα με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο και καθηγητή Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο έχουν αναπτυχθει 20 κλίνες και έξι κλίνες αρνητικής πίεσης. Μετά την επίταξη της Οφθαλμογικής Κλινικής η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης και στην επίταξη της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, η οποία έχει δυναμικότητα 24 κλινών και θα χρησιμοποιηθεί, εάν παραστεί ανάγκη, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Στην Οφθαλμολογική νοσηλεύονται ήδη 14 άτομα, ωστόσο οι αρμόδιοι φαίνεται να ετοιμάζονται και για τυχόν νέα κρούσματα, καθώς αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα από το Παστερ, όπου έχουν σταλεί δείγματα από ανθρώπους, που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα έχει ήδη μπει η Α Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού. Όπως είναι γνωστό ο 66χρονος νοσηλεύτηκε για αρκετές ώρες στην κλινική, πριν ταυτοποιηθεί, γεγονός που σήμανε συναγερμό στο νοσηλευτικό Ίδρυμα. 

Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού από τους γιατρούς της Αμαλιάδας;

Υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες, που κάνουν λόγο ότι ο ΕΟΔΥ ήξερε για τον 66χρονο (9ο κρούσμα), αλλά δεν αξιολόγησε ως επικίνδυνο το περιστατικό,. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η πνευμονολόγος, που εξέτασε τον ασθενή την Κυριακή το απόγευμα στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ, καθώς ο 66χρονος εμφάνιζε όλα εκείνα τα συμπτώματα της νόσου από τον κορωνοϊό , αλλά ο ΕΟΔΥ εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να ενεργοποιηθεί το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας και ελέγχου καθώς το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Ετσι παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του, αλλά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και μετά στο νοσοκομείο του Ρίου.
Σταματούν εφημερίες στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά ο 66χρονος, αλλά εκτός εφημερίας παραμένει και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, μέχρι νεωτέρας. Πάνω από 20 γιατροί και νοσηλευτές των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες και παραμένουν στο σπίτι τους, ενώ στην περίπτωση, που κάποιος παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Τα έκτακτα περιστατικά θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, ενώ ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στο ΠΓΝΠ. Επιπλέον, φέρεται να “επιστρατεύονται” λόγω κορονοϊού 13 άτομα προσωπικό από τα κέντρα υγείας της Πάτρας (Αγ. Αλέξιος και Άνω Πόλης) για να ενισχύσουν τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας.

Σε καραντίνα Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος

Σήμερα και αύριο κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ αναβάλλονται συναθροίσεις (θέατρα, σινεμά, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), ενώ εντός της ημέρας αναμένεται τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν. Συναγερμός έχει σημάνει στις περιοχές από όπου κατάγονται τα 53 άτομα, που συμμετείχαν στην εκδρομή μαζί με τον 66χρονο και φέρεται να προέρχονται τα άτομα από τους Δήμους Πηνειού Πύργου, Ήλιδας, Πάτρα και Ζάκυνθο.

Επιχειρήσεις στην Πάτρα κλείνουν για απολύμανση

Επιχειρήσεις στην Πάτρα, κλείνουν τους χώρους τους, για λίγες ημέρες,  προκειμένου να προβούν σε απολύμανση του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως επιβάλλουν οι όροι του ΕΟΔΥΥ. Στο κέντρο της πόλης, σε αρκετές επιχειρήσεις έχει αναρτηθεί σχετική ενημέρωση για την ενημέρωση των καταναλωτών. Παράλληλα, κλειστή θα παραμείνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας και το Δημοτικό Ωδείο, τα τμήματα του Εικαστικού και το Χορευτικό τμήμα με απόφαση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ. Πατρέων, μέχρι και την Κυριακή (8/3). Παράλληλα απολύμανση πραγματοποείται και σε σχολικές μονάδες των 3 νομών. 

Αποχή δικηγόρων λόγω κορονοϊού

Οι δικηγορικοί σύλλογοι Αιγίου, Πατρών, Πύργου και Αμαλιάδος, αποφάσισαν την αποχή των μελών τους από τις παραστάσεις στα ακροατήρια, καθώς, όπως σημειώνουν, οι δικαστικές αίθουσες είναι χώροι, όπου καθημερινώς εισέρχεται πλήθος κόσμου. "Δυστυχώς και εν όψει του γεγονότος ότι ανακοινώνονται συνεχώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θεωρούμε αδιανόητο κάτω από αυτές τις συνθήκες να εξαιρείται η αναστολή της λειτουργίας των δικαστικών Μεγάρων και να εκτίθενται σε κίνδυνο δικαστικοί λειτουργοί, υπάλληλοι , δικηγόροι και πολίτες" δηλώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους. 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο