ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020

Το σινεμά κόλλησε …κορωναϊό!


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το σινεμά κόλλησε …κορωναϊό!

Στράτος Κερσανίδης - Ο κορωναϊός, η εξάπλωση του οποίου έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα, έχει πλήξει ήδη πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας.


Έτσι διάφορες εκδηλώσεις πάσης φύσεως έχουν αρχίσει να αναβάλλονται η μία μετά την άλλη ανάμεσα στις οποίες και εκδηλώσεις κινηματογραφικές.

Πρώτο «θύμα» ήταν το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η διεξαγωγή του οποίου μετατέθηκε –καλώς εχόντων των πραγμάτων- για τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Την περασμένη Δευτέρα μάθαμε πως εξαιτίας του κορωναϊού αναβλήθηκε και το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λάρισας το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στο διάστημα 16 με 22 Μαρτίου.

Την ίδια τύχη είχε και το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που θα ξεκινούσε στις 24 Μαρτίου και σχεδιάζεται για τις αρχές Ιουνίου.

Αναβλήθηκε επίσης το Milano Design Film Festival Greece–Athens 2020 που θα ξεκινούσε στις 20 Μαρτίου, οι νέα ημερομηνίες του οποίου είναι 6 με 8 Νοεμβρίου 2020 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η πρεμιέρα του στις 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Κι άλλες όμως τοπικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας αναβλήθηκαν, όπως για παράδειγμα οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης  Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο αφού μια σειρά από μεγάλες κινηματογραφικές διοργανώσεις έχουν αναβληθεί ή κινδυνεύουν να αναβληθούν.

Ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ των Καννών, με ημερομηνία έναρξης την 12η Μαΐου. Βέβαια η διοίκηση του φεστιβάλ προχωρά στην ανακοίνωση του επίσημου προγράμματός του που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου, αλλά μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα έχει εξελιχθεί η κατάσταση.

Επίσης αναβλήθηκε το Φεστιβάλ του Φράιμπουργκ το οποίο θα ξεκινούσε στις 20 Μαρτίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης το οποίο θα ξεκινούσε στις 6 Μαρτίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Άπω Ανατολής στο Ούντινε της Βόρειας Ιταλίας, το 1ο Φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας που θα ξεκινούσε στις 12 Μαρτίου στη Σαουδική Αραβία και πολλές ακόμη κινηματογραφικές συναντήσεις, αγορές, συνέδρια κλπ.

Υπερπαραγωγές …σε αναστολή

Όμως δεν είναι μόνον οι μεγάλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις που πλήττονται από την εισβολή του κορωναϊού στη ζωή μας αλλά και ο προγραμματισμός των ταινιών.

Έτσι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν η Μέτρο Γκόλντουιν Μάγερ και η Γιουνιβέρσαλ καθώς και οι παραγωγοί Μάικλ Τζ Γουίλσον και Μπάρμπαρα Μπρόκολι, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 10 Απριλίου έξοδος της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ «No time to die». Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου 2020, ίδια ημερομηνία με την Μεγάλη Βρετανία. Στις ΗΠΑ,ο νέος Μποντ θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου.

Επίσης εξαιτίας του κορωναϊού σταμάτησαν και τα γυρίσματα της ταινίας «Mission: Impossible 7», που γινόταν στη Βενετία, σε μια περιοχή η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα. Η επίσημη ανακοίνωση της Παραμάουντ αναφέρει: «Φροντίζοντας πρωτίστως για την ασφάλεια και την υγεία των ηθοποιών και του συνεργείου μας και καθώς οι δημοτικές αρχές της Βενετίας απαγόρευσαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις εξαιτίας της απειλής του κοροναϊού, αλλάζουμε το σχέδιο της παραγωγής ως προς το γύρισμα διάρκειας τριών εβδομάδων στη Βενετία, πρώτο μέρος των εκτεταμένων γυρισμάτων του "Mission: Impossible 7". Στη διάρκεια αυτής της ανάπαυλας θέλουμε να σεβαστούμε τις ανησυχίες του συνεργείου και θα το συνοδεύσουμε πίσω στην Αμερική, ώσπου να ξεκινήσει ξανά το γύρισμα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να συνεργαζόμαστε με τις υγειονομικές και δημόσιες Αρχές, όπως υποδεικνύουν οι εξελίξεις».

Στην Κίνα, τη χώρα όπου ανιχνεύτηκαν τα πρώτα κρούσματα, οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί και η διανομή ταινιών. Επί πλέον η κινεζική κυβέρνηση διάταξε αποφάσισε τη διακοπή των γυρισμάτων σε όλη την επικράτεια προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.  Μάλιστα η ένωση παραγωγών, συμφωνώντας με την κυβέρνηση,  έκρινε την κίνηση απαραίτητη για να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων στον κινηματογραφικό και τηλεοπτικό τομέα.  

Φαίνεται όμως πως η κατάσταση έχει επιπτώσεις και την προσέλευση των θεατών με εμφανώς μειωμένη τη προσέλευση των θεατών στις αίθουσες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή εξόδου στις αίθουσες αρκετών ταινιών που είχαν προγραμματιστεί.

Αποτέλεσμα; Μόνον μία νέα ταινία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη!

Η φωτογραφία η οποία συνοδεύει το κείμενο είναι από την ταινία «Contagion» (2011), του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Η ταινία αναφέρεται σε έναν θανατηφόρο ιό ο οποίος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκινώντας από την Κίνα. Η ταινία του Σόντερμπεργκ θυμίζει αρκετά τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τον κορωναϊό.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο