ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Θ. Ζούπας: Το Υπουργείο πρέπει να συμμορφωθεί και να κλείσει τα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Θ. Ζούπας: Το Υπουργείο πρέπει να συμμορφωθεί και να κλείσει τα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού

Για την απόφαση των δικηγόρων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής να απέχουν των καθηκόντων τους λόγω κορωνοϊού καθώς και την επιστολή που έστειλαν στα συναρμόδια Υπουργεία από όπου ζητούν να κλείσουν για τουλάχιστον 10 ημέρες τα δικαστήρια, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας, Θανάσης Ζούπας.


Όπως επισήμανε ο κ. Ζούπας:

«Είμαστε σε αποχή διότι ο συνωστισμός που επικρατεί στις δικαστικές αίθουσες είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τις συναθροίσεις που επικαλείται το υπουργείο Υγείας και τους οποίους απαγορεύει. Δεν μπορεί να απαγορεύεις εκδηλώσεις και να γίνονται υποδείξεις ακόμα και σε γυμναστήρια που είναι 10-15 άτομα και στις δικαστικές αίθουσες που είναι κλειστοί χώροι και συναθροίζονται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες άτομα να μην λαμβάνεις μέτρα. Μπορεί να περάσουν και 1.000 άτομα από τα δικαστήρια κάθε μέρα, το θέμα είναι όταν συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους. Την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μια δίκη που είναι 14 κατηγορούμενοι, πόσοι μάρτυρες, πόσοι δικηγόροι, δικαστές κτλ. Επίσης στην Πάτρα είναι η έδρα του Εφετείου κι έρχεται κόσμος και από περιοχές που έχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα».

Στο ερώτημα κατά πόσο οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν λάβει απάντηση στο έγγραφο αίτημα που έχουν αποστείλει ο κ. Ζούπας, απάντησε:

«Δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση, υπάρχουν και προφορικές οχλήσεις και παρεμβάσεις. Πιστεύουμε ότι θα συμμορφωθεί το υπουργείο Υγείας για να μην φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν τα δικαστήρια για πάρα πολύ καιρό εάν γίνει μεγάλη εξάπλωση του ιού. Σε αυτό το στάδιο όλα τα γενικευμένα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια κ.α., πιστεύω ότι μπορούν να συνδυαστούν με το κλείσιμο των δικαστηρίων για 10 μέρες για να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση του ιού. Εμείς συνεχίζουμε την αποχή μας μέχρι την Παρασκευή και θα δούμε, ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο το Υπουργείο».

Τέλος αναφερόμενος στις ποινικές ευθύνες που φέρει όποιος, ενώ έχει τεθεί σε καραντίνα, συνεχίζει κανονικά την κοινωνική του ζωή, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας, υπογράμμισε:

«Εάν είναι κάποια πρόσωπα που έχουν τεθεί σε καραντίνα και κυκλοφορούν κανονικά υπάρχουν προβλέψεις και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία επιβάλει ποινές αλλά και το άρθρο 285 το οποίο υπερισχύει. Στην ΠΝΠ προβλέπει φυλάκιση 2 ετών εκτός εάν κάπου σε άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή, άρα μας παραπέμπει στο 285 όπου προβλέπεται ότι όποιος παραβαίνει τους κανόνες για τη διάδοση ασθένειας, τιμωρείται με μεγαλύτερες ποινές».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο