ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

Στ. Τσιβγινίδης: Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Ελλ. πρότεινε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στ. Τσιβγινίδης: Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Ελλ. πρότεινε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας προτείνει μια δέσμη οικονομικών μέτρων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού για τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, αλλά και την κατάσταση, που έχει περιέλθει η οικονομία της Αχαΐας και της Ηλείας, καθότι είναι οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν με δεκάδες κρούσματα κορονοϊού.


«Έχουμε ζητήσει αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά αυτό, για το οποίο αγωνιούμε είναι, αν οι επιχειρήσεις αναγκαστούν και δεν πάρουν κάποια παράταση στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, πως θα μπορέσουν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους, πως θα ζήσει ο κόσμος αυτός, που θα πρέπει να πάει στο σουπερ μάρκετ για να αγοράσει τις προμήθειές του;» διερωτήθηκε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, Στέλιος Τσιβγινίδης.

Αυτό, που ζητούν είναι αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων (βεβαιωμένες και ρυθμίσεις) μέχρι 31/07/2020 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουριστικού προϊόντος, τις επιχειρήσεις εστίασης και τις μεταφορικές επιχειρήσεις και μέχρι 31/05/2020 για τις λοιπές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην εξόφληση των φορολογικών οφειλών που αναστέλλονται, η εξόφλησή τους να γίνεται τμηματικά και ισόποσα στους επόμενους 12 μήνες από την λήξη της αναστολής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα από το λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.

Αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (βεβαιωμένες και ρυθμισμένες) μέχρι 30/06/2020 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουριστικού προϊόντος, τις επιχειρήσεις εστίασης και τις μεταφορικές επιχειρήσεις και μέχρι 31/05/2020 για τις λοιπές επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών που αναστέλλονται, η εξόφλησή τους να γίνεται τμηματικά και ισόποσα στους επόμενους 12 μήνες από την λήξη της αναστολής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα από το λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.

Επίσπευση διαδικασιών επιστροφής φόρων από το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις για τόνωση της αγοράς για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και επίσπευση χρηματοδότησης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες μέχρι 30/06/2020, καθώς και αναβολή ετησίων αξιολογήσεων των πελατών από τις τράπεζες έως 30/06/2020 για όλες τις επιχειρήσεις. «Όσον αφορά για τους εργαζόμενους ζητούν να στηριχθούν με επίδομα σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ή περίπτωσης προσωρινής παύσης απασχόλησης λόγω μείωσης τζίρου για όλες τις επιχειρήσεις. Το πώς θα ελεγχθεί αυτό είναι άλλο κομμάτι , το επεξεργαζόμαστε με τη δημιουργία κάποιας επιτροπής για να δούμε ποιες επιχειρήσεις πραγματικά επλήγησαν. Σε δεύτερο χρόνο ζητάμε μια αποζημίωση απώλειας εισοδήματος , πάλι ανάλογα με τον κλάδο και της δραστηριότητες , και κυρίως για την περιοχή μας, που ήμασταν οι πρώτοι , που είχαμε πρόβλημα με τον κορονοϊό σε Δυτική Ελλάδα. Δεν μιλάω μόνο για το καρναβάλι, αλλά γενικότερα για τις επιχειρήσεις, που έκλεισαν ή μειώθηκε η κίνηση στις αγορές» σημείωσε ο κ. Τσιβγινίδης.

Παράλληλα προτείνουν τη χρηματοδότηση για Κεφάλαιο Κίνησης με ευνοϊκούς όρους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή οποιουδήποτε άλλου φορέα ευρωπαϊκού ή εγχώριου σε όλες τις επιχειρήσεις. Μη υποβολή προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων οποιουδήποτε είδους μέχρι 30/06/2020. Παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δεν επιβαρύνουν τα δημόσια έσοδα και έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα πχ Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών .

«Θέμα θα υπάρχει και στον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδος. Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, όπου συνέδρια και σεμινάρια, που είχαν προγραμματιστεί αναβλήθηκαν όλα. Για το Πάσχα πολλά ξενοδοχεία ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. Γενικώς η οικονομία θα πληγεί. Θα προσπαθούμε κάθε μέρα να παίρνουμε ερεθίσματα για να κάνουμε προτάσεις σαν οικονομικό επιμελητήριο, με τον πρόεδρο και με τα μέλη του Δ.Σ. είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία, και εντός της ημέρας ετοιμάζουμε νέες προτάσεις» ανέφερε ο κ. Τσιβγινίδης.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο