ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020

Μ. Μαραγκός: Γιατροί και νοσηλευτές δίνουμε μάχη και εσείς μείνετε σπίτι


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Μαραγκός: Γιατροί και νοσηλευτές δίνουμε μάχη και εσείς μείνετε σπίτι

«Θερμή παράκληση οι ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στο σπίτι, διότι αν δεν το κάνουν αυτό θα μπούμε σε υποχρεωτική καραντίνα, όπως Ισπανία και Ιταλία. Το πιο σημαντικό είναι μέτρα ατομικής υγιεινής και μένουμε σπίτι, τίποτε άλλο» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και διευθυντής του τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Μάρκος Μαραγκός.


Μπορεί η Δυτική Ελλάδα να επλήγη περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας, ελεώ κορονοϊού, λόγω των ταξιδιωτών από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλο αριθμό ασθενών, όμως αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας (ΠΓΝΠ) νοσηλεύονται 20 ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος , δυο είναι σε πιο αυξημένη φροντίδα και κάποιοι από τους υπόλοιπους ασθενείς παρουσιάζουν πνευμονία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το αισιόδοξο είναι ότι δεν έχουμε νέα περιστατικά κορονοϊού, «μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι φοβούμασταν ότι θα’ ρθει ένα μεγάλο κύμα, αλλά ευτυχώς δεν έχουμε αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή και αυτό είναι καλό».

Στον 64χρονο, που είναι διασωληνωμένος στο ΠΓΝΠ, σε σοβαρή αλλά σε σταθερή κατάσταση, του χορηγήθηκε από την Αμερική ένα φάρμακο ειδικό, που χρησιμοποιήθηκε για τον έμπολα. Στους υπόλοιπους ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν κάποια φάρμακα, που είναι για την ελονοσία και για το AIDS. «Αυτή την στιγμή στη μάχη του κορονοϊού χρησιμοποιούμε ότι είναι διαθέσιμο, ότι μπορεί να βοηθήσει. Πραγματικά δεν ξέρω πόσο θα βοηθήσουν, αλλά είναι κάτι, που από την βιβλιογραφία δείχνει κάποια αισιόδοξα μηνύματα».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, ενώ αυτό, που τους προβληματίζει είναι τα δεκάδες κρούσματα, απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, με τον διευθυντή του τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ να επισημαίνει ότι «έχει αλλάξει η προσέγγιση των ιών και η εξέταση (τεστ) γίνεται μόνο σε όσους έχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, άνθρωποι, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν το κάνουμε σε όλους, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πλήρη εικόνα του τι γίνεται».

Όσον αφορά για τα περιστατικά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έχουν νοσήσει ή έχουν τεθεί σε καραντίνα προληπτικά με κατ’ οίκον περιορισμό, όπως είχε συμβεί και στην Δυτική Ελλάδα με περισσότερους από 30 υγειονομικούς, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε ότι «στο νοσοκομείο του Ρίου είχαμε την τύχη να έχουμε ένα πολύ γερό τμήμα Λοιμώξεων (8 λοιμωξιολόγοι), επειδή ήμασταν εκπαιδευμένοι αντιμετωπίσαμε την κατάσταση πιο καλά», ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης περιοχής τους μετέφεραν τη γνώση τους, συνδυαστικά με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο φορούν την προστατευτική στολή, μάσκες, όπου χρειάζεται, αλλά από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι είμαστε στη φωτιά και ο κίνδυνος να εκτεθούμε είναι υπαρκτός».

Τελικά τα αντιφλεγμονώδη επιβαρύνουν την κατάσταση των ασθενών, που έχουν νοσήσει από κορονοιό ή όχι; Σε αυτό το ερώτημα ο κ. Μαραγκός απάντησε ότι ισχύει, διότι σε πολλές ιογενείς και άλλες λοιμώξεις η φύση των αντιφλεγμονωδών δεν συνιστάται, «θα έλεγα το πιο απλό είναι να παίρνουμε παρακεταμόλη (ντεπόν) και αν αποφεύγουμε οποιαδήποτε άλλα σκευάσματα, που παροδικά θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα από την άλλη αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβούν, όχι καλά πράγματα στον ασθενή, οπότε αποφυγή αντιφλεγμονωδών για πυρετό, μυαλγίες, σε ανθρώπους, που έχουν κάποια λοίμωξη».

Όσοι νοσήσουν από τον κορονοϊό με ήπια συμπτώματα δεν θα έχουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, αλλά οι υπόλοιποι, που θα νοσηλευτούν με βαριές πνευμονίες, σύμφωνα με τον καθηγητή, «εξαρτάται πόσο βαριά είναι , αν χρειαστούν να μπουν στον αναπνευστήρα, δυνητικά μπορεί να αφήσει κάποια προβλήματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην φτάσουμε στην κατάσταση να χάνουμε ανθρώπους».

Ο διευθυντής του τμήματος Λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ ξεκαθαρίζει ότι όποιος έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ή αυτό του πνευμονόκοκκου δεν προστατεύεται από τον SARS-CoV-2. «Αυτά τα εμβόλια μπορεί να είναι πολύ σημαντικά, αλλά στη φάση, που είμαστε δεν προσφέρουν καμία προστασία για τον ιό, που αντιμετωπίζουμε τώρα» και στην συνέχεια ερωτηθείς για το πότε περιμένουμε να είναι έτοιμο το εμβόλιο και αν όταν βρεθεί, θα είναι ο ίδιος ο ιός ή θα έχει μεταλλαχθεί, επισήμανε ότι «κάθε χρόνο θα βλέπουμε ποια είναι η συμπεριφορά του ιού και ανάλογα θα τον αντιμετωπίζουμε, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε το εμβόλιο και θα είμαστε αιωνίως καλυμμένοι. Θα είναι ένα εμβόλιο σαν της γρίπης, αυτό όμως, που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί το εμβόλιο. Θέλει χρόνο, γίνεται τεράστια προσπάθεια, όμως χρειάζονται δοκιμές μέχρι να βγει στην κυκλοφορία, αλλά θέλουμε κάποιους μήνες ακόμα».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο