ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020
Όπως σημείωσε ουσιαστικά οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη συνθήκη.
«Αυτό που ακούει ο κόσμος είναι ότι πρόκειται για εμπόλεμη κατάσταση. Ο κόσμος φοβάται για την υγεία του και για την φτώχια που έρχεται. Άρα είναι φυσιολογικό να νιώθουμε τον φόβο. Πρώτα θα πρέπει να τον αναγνωρίσουμε γιατί βλέπω κάτι το αντιφατικό, από τη μία μας λένε για πόλεμο και από την άλλη λένε να βιαστεί ο κόσμος να φτιάξει μια νέα κανονικότητα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει μόνο φόβος, γιατί δεν μπορούμε να κρίνουν τις πληροφορίες που παίρνουμε, να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας και τους άλλους και να επιλέξουν ενσυνείδητα την στάση που θα κρατήσουμε μέσα σε όλο αυτό. Αυτό δεν γίνεται αυτόματα και είμαστε ακόμα στην αρχή».
Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση που ζούμε δεν είναι το τέλος του κόσμους, προσθέτοντας: «Η εθελοντική καραντίνα μπορεί να είναι συνειδητή επιλογή για κάποιους από εμάς αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που συνεχίζουν να εργάζονται και συνεχίζουν να κινούν τον κόσμο όσο εμείς είμαστε στα σπίτια μας. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς από τα σπίτια μας ο καθένα με τον τρόπο του και τον ρυθμό του, είναι να μην επιτρέψουμε αυτή η αναγκαστική οχύρωση να γίνει οχύρωση του εαυτού μας απέναντι στους άλλους, σε ψυχολογικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.
Χρειάζεται να κρατήσουμε επαφή με την οικογένειά μας, με τους φίλους μας, το περιβάλλον μας, τους συναδέλφους μας. Χρειάζεται προσοχή στους ανθρώπους που αυτή την στιγμή είναι απομονωμένοι και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Χρειάζεται προσοχή στους ανθρώπους που από πριν αντιμετώπιζαν προβλήματα και δυσκολίες ψυχικής υγείας γιατί αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στο άγχος».
Αναφερόμενη στα παιδιά και πώς πρέπει να τους μιλάμε και να τους φερόμαστε όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η κρίση με την έξαρση του κορωνοϊού η κυρία Μενεγή, είπε μεταξύ άλλων:
«Τα παιδιά, όπως κι εμείς, βομβαρδίζονται από μια υπερπληροφόρηση και είναι καλό να τα προστατέψουμε. Δηλαδή το να είναι όλη την ημέρα ανοιχτή η τηλεόραση με έκτακτα δελτία ειδήσεων κτλ. είναι κάτι που δεν βοηθάει. Χρειάζεται, εάν εμείς μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό, να είμαστε ψύχραιμοι, να περιμένουμε να μας θέσουν τις ερωτήσεις τους, να εκφράσουν το δικό τους συναίσθημα, να δώσουμε συγκεκριμένη και σαφή πληροφόρηση χωρίς να τα υπερφορτώνουμε. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν ότι όλο αυτό θα έχει ένα τέλος, δεν θα είναι δηλαδή μια μόνιμη κατάσταση.
Να ξέρουν ότι ακόμα και άνθρωποι που αρρωσταίνουν θα φροντιστούν και μπορούν να γίνουν καλά. Είναι σημαντικό οι γονείς, παρά τις όποιες διαφορές τους, να θέσουν ένα κοινό πλαίσιο για τις δραστηριότητες των παιδιών και για τους κανόνες υγιεινής που απαιτούνται. Γενικότερα φροντίζουμε να είμαστε σε συναισθηματική επαφή με τα παιδιά, να τα ακούμε, να τους δίνουμε χώρο να εκφραστούν και να κάνουμε κάποιες κοινές δραστηριότητες, να ασχοληθούμε ουσιαστικά μαζί τους».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο