ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Νίκος Τόσκας: Έγιναν πολλά λάθη αλλά δεν είναι η στιγμή του ξεμπροστιάσματος


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Νίκος Τόσκας: Έγιναν πολλά λάθη αλλά δεν είναι η στιγμή του ξεμπροστιάσματος

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Νίκος Τόσκας.


Ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι στη διαχείριση του θέματος έγιναν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς και καθυστερήσεις, όμως πρόσθεσε ότι αυτή η στιγμή δεν είναι η στιγμή του ξεμπροστιάσματος των λαθών.

«Θα έρθει η στιγμή της κριτικής. Εμείς δεν πράττουμε όπως συστηματικά και πολύ άσχημο έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Εμείς λέμε ότι έχουμε να πούμε. Τώρα είναι η ώρα της μετωπικής αντιπαράθεσης για την αναχαίτιση του ιού. Με σοβαρές προτάσεις συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι η ώρα της ενίσχυσης του μετώπου κι εκεί θα συμβάλουμε όσο μπορούμε», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών ο κ. Τόσκας σημείωσε: «Οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν στο μέλλον εάν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν υπό άλλες συνθήκες, εάν για το παραμικρό αρχίσουν εφαρμόζονται καθώς είναι μέτρα αντίθετα με το Σύνταγμα και τις Αρχές Δικαίου. Τώρα είμαστε ανεκτικοί σε αυτό γιατί είναι η ανάγκη της στιγμής, αλλά όχι να γίνει «σχοινί-κορδόνι» και να δούμε αύριο τέτοια μέτρα, στον όνομα της προστασίας των πολλών ή του κοινού καλού, να επεκταθούν σε διαμαρτυρίες εργαζομένων ή άλλου. Νομίζω κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν θέλει κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με την στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Αριστερά ο κ. Τόσκας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι άνθρωποι της Αριστεράς πρέπει να δούμε τι προέχει σε κάθε περίπτωση το ατομικό ή το συλλογικό και πώς πρέπει να παντρεύονται αυτά τα δύο. Για την ώρα η προτεραιότητα στο ατομικό είχε μεγαλύτερη σημασία… χωρίς να καταπατώνται ατομικά δικαιώματα, πρέπει να συνδυαστούν. Είναι κοινή αντίληψη ότι το κοινό καλό βρίσκεται στη δημόσια υγεία, στην προστασία της εργασίας, στην επιβίωση. Η θεοποίηση της αγοράς κατέρρευσε».    

Ως προς τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία και όσα πρέπει να γίνουν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση με πολύ διστακτικό τρόπο προχώρησε στην επιλογή αυτών των μέτρων ενώ άλλες χώρες έπαιρναν γενναία μέτρα. Η Σουηδία π.χ. καλύπτει το 95% της απώλειας των μισθών. Στην χώρα μας άγγιξαν περίπου το 1% του ΑΕΠ. Πάρθηκαν αυτά τα μέτρα αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν και με άλλα. Έχει τη δυνατότητα, έχει στο πουγκί της τα 37 δισεκατομμύρια που άφησε η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ). Να που ήρθε η ώρα να αρχίσει να δίνεται ένα μέρος από αυτά τα χρήματα. Με προτεραιότητες, όχι λεφτά από το ελικόπτερο, να σκορπιόνται χωρίς λόγο. Με προτεραιότητες την υγεία, το δημόσιο καλό κ.α.

Ειδικότερα για την στήριξη της δημόσια υγείας τόσο στην παρούσα συγκυρία όσο και συνολικά, ο κ. Τόσκας είπε μεταξύ άλλων:

«Κάποιοι καμάρωναν ότι θα κλείσουν νοσοκομεία, τα οποία ήταν «βρώμικα» και δούλευαν σε αυτά «τεμπέληδες» και όλα αυτά τα γραφικά. Τώρα παρακαλάνε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους «τεμπέληδες», που «δεν παρήγαγαν έργο». Τώρα κρέμονται από αυτούς τους ανθρώπους και το έργο που παράγουν και καλά κάνουν, γιατί δεν είναι ούτε «τεμπέληδες», ούτε είχαν ευθύνες που δεν δίδονταν περισσότερα χρήματα για την υγεία.

Στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν στην υγείας 19.000 προσλήψεις εκ των οποίων 8.500 νόμιμο προσωπικό. Τώρα το μήνυμα έχει περάσει, η λύση δεν είναι το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν μπορούν να έχουν το κύριο βάρος στην προστασία της υγείας. Θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτικών νοσοκομείων στην προσπάθεια που γίνεται. Έστω και τώρα πρέπει να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, πρέπει να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τους ανθρώπους που με ηρωικό τρόπο συμβάλουν στη νοσηλεία και περιθάλπουν ασθενείς.

Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε έτσι αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι αυτό το σύστημα που ήθελαν να το γκρεμίσουν που όμως είναι απαραίτητα αναγκαίο. Αλλά δεν είναι μόνοι η υγεία. Σε λίγο θα προκύψουν προβλήματα με το περιβάλλον, το νερό, το ρεύμα κ.α.. Έτσι θα αφήσουμε τον κόσμο που θα μείνει χωρίς μεροκάματο; Πρέπει να ληφθούν συλλογικά μέτρα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο