ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Στ. Τσιβγινίδης: Προβληματισμός σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους της Δυτ. Ελλάδας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στ. Τσιβγινίδης: Προβληματισμός σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους της Δυτ. Ελλάδας

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Στέλιος Τσιβγινίδης για την έναρξη υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για τις επιχειρήσεις, που έκλεισαν με κρατική απόφαση ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, για να δηλώσουν την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους, που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου.


Μπορεί να επικαιροποιήθηκε η λίστα ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει θολό τοπίο. Όπως εξηγεί ο κ. Τσιβγινίδης υπήρχαν κάποιες επιχειρήσεις, που είχαν ως κύρια δραστηριότητα, την οποία είτε είχαν σταματήσει μετά από λίγο καιρό, είτε επειδή είχαν δυο δραστηριότητες, «για παράδειγμα κάποιος είχε κρεοπωλείο και ταβέρνα μαζί και το προσωπικό του κατά κύριο λόγο ήταν στην ταβέρνα, αλλά σαν κύριο ΚΑΔ έχει το κρεοπωλείο, το οποίο δεν πλήττεται, αρά αυτός ο εργοδότης δεν μπορεί να κάνει αναστολή στο προσωπικό του και να έχει τα πλεονεκτήματα, που αναφέρονται. Επομένως θέλει προσοχή».

Αυτό, που επισημαίνει, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή για κάποιες επιχειρήσεις να μπορέσουν να εξηγήσουν τον λόγο, που μπαίνουν σε ΚΑΔ, χωρίς να είναι η κύρια δραστηριότητα, «διότι θα μείνουν έξω επιχειρήσεις , που το δικαιούνται, απλά για κάποιο λόγο είχε μείνει ως κύρια δραστηριότητα αυτή, που είναι πλέον, ή μπορεί να είχαν δυο δραστηριότητες, που στη μια είχαν το προσωπικό τους, η οποία δεν είναι η κύρια δραστηριότητά τους. Θα πρέπει να υπάρξει μια ευελιξία σε αυτό το κομμάτι».

Τώρα όσοι πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εκτός του ΦΠΑ, θα έχουν μια έκπτωση 25% μέχρι τέλους του μήνα, προς το παρόν δεν έχουν δεχθεί διευκρινίσεις, ούτε κάποια αίτηση, «δεν ξέρουμε στη συνέχεια να θα μειωθεί με κάποιο τρόπο ή αυτόματα, όσοι δεν πληρώσουν αναστέλλεται και θα πληρωθούν, εκ των υστέρων, οι φορολογικές και ασφαλιστικές».

Ο φόρτος εργασίας στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία αυτή την περίοδο είναι μεγάλος, αλλά δύσκολη η συνεργασία με τις επιχειρήσεις, που είτε υπολειτουργούν είτε είναι σε αναστολή. «Δεν μπορούμε να παραλάβουμε παραστατικά για να τα καταχωρήσουμε στο σύστημα ή οι συνεργάτες τους λογιστές, δεν μπορούν να μεταβούν στην επιχείρηση (για διάφορους λόγους) για να υποβάλλουν όλες τις δηλώσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές). Κάνουμε έκκληση να υπάρξει παράταση στο θέμα της υποβολής των δηλώσεων, για να διευκολυνθεί ο κόσμος, οι επιχειρήσεις και οι λογιστές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος τόνισε ότι αυτές τις μέρες έχει μιλήσει με αρκετούς επιχειρηματίες , οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι προβληματισμένοι, για το αν θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. «Υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίο αγχώνονται, ότι καλώς μέχρι τώρα δεν τους απολύουν, αλλά μετά τι θα γίνει με την επιχείρηση και τη λειτουργία της. Υπάρχει η εκ περιτροπής εργασίας για τους επόμενους μήνες, για αυτούς, που δεν πλήττονται, και εκεί θα υπάρχει μείωση στον μισθό των υπαλλήλων, αλλά προβληματισμός και για το πότε θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα. Καταλαβαίνουμε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να καταλάβει το τι γίνεται στην αγορά και λάβει άμεσα μέτρα».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο