ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
«Με τα παλιά εργαλεία η Γερμανία και οι χώρες του «σταθερού άξονα» (Ολλανδία, Δανία, κ.α.) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και την επιδημία και την κρίση της, με εργαλεία μνημονικά, δηλαδή δανεισμό και με προϋποθέσεις, που σημαίνει μνημόνια. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια πίεση από τις χώρες του Νότου, για την έκδοση «Ομόλογο Corona». Σε εμάς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος, που το είπε ότι χρειάζεται ένα ευρωομόλογο και αμοιβαιοποίηση του χρέους, δηλαδή η μια χώρα να βάλει πλάτη στην άλλη, διαφορετικά δεν θα βγούμε από αυτή την κρίση εύκολα» δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας εξέφρασε την ελπίδα της ότι αυτή τη φορά, επειδή η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε όλο αυτό, αλλά συνασπίζεται με Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, «δεν νομίζω ότι η λύση του μνημονίου, δανείζω και επιβάλλω ενός τύπου μνημόνιο, μπορούν να το κάνουν σε μια χώρα σαν την Γαλλία ή την Ιταλία, θα υποχρεωθούν να βρουν μια λύση».
Αναφορικά με τις κυβερνητικές θέσεις και τα μέτρα, που ανακοίνωσαν για να ενισχυθεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις, που πλήττονται από τον κορονοϊό, αλλά και τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε, η ανάγκη να στηριχθεί η δημόσια υγεία και να μην διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας λέει «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν» και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης μας ενημερώνει ότι «η ανεργία θα αυξηθεί και θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων», η κ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε ότι «ενώ ο κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών, είπε ότι πρέπει να πάρουμε τώρα τα μέτρα στήριξης για την Ευρώπη, και όχι μετά, γιατί θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, στην Ελλάδα κάνει το ακριβώς αντίθετο».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ενίσχυση του ΕΣΥ, την πρόσληψη ιατρικού- νοσηλευτικού προσωπικού για να αντέξει, να υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ και «κυρίως να υπάρχουν τα όπλα για να πολεμήσουν αυτοί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Δεν μπορεί να δίνονται 30 εκατομμύρια στις ιδιωτικές κλινικές για υλικό ή να «νοικιάζονται» στην ουσία κρεβάτια ΜΕΘ επί 1.600 ευρώ, ενώ στοίχιζε 800 προ κρίσης. Οι ιδιωτικοί κλινικάρχες είναι οι μόνοι, που θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να μην πέφτουν σε αυτή την μάχη και να κοιτούν να κερδίσουν, ούτε μπορούμε να βγαίνουμε υποκριτικά και να χειροκροτούμε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, καθαρίστριες, τραυματιοφορείς και να τους αφήνουν άοπλούς στη μάχη».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται στις ΤΟΜΥ για τον κορονοϊό. «Είμαστε σε κατ’ επείγουσα κατάσταση, όλα αυτά πρέπει να γίνουν χθες. Μια κοπέλα 41 ετών στην Καστοριά να πεθάνει μόνη της αβοήθητη στο σπίτι, δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε στον 21ο αιώνα, ως κοινωνία».
Παράλληλα επισήμανε ότι ένας μεγάλος μέρος του πληθυσμού είναι φοβισμένο για την επιδημία και ένα άλλο για την θέση εργασίας του. «Ο κ. Βρούτσης βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να φτιάξει ένα νέο Εργατικό Δίκαιο. Επιβάλλει πάλι, κάτι, που είχε κάνει και πριν χρόνια, την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει ότι κόβεται ο μισθός των ανθρώπων, κατά 50%, δεν κόβονται όμως τα έξοδα. Αναστέλλονται οι συμβάσεις, γίνονται απολύσεις, δεν μπορεί ούτε τώρα την περίοδο της κρίσης να πολεμήσουν οι άνθρωποι χωρίς να έχουν τα όπλα, χωρίς να έχουν μια ασφάλεια, ότι έχουν την εργασία τους και έχουν κάποια χρήματα» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχουν οριζόντια μέτρα και σιγή ιχθύος, «ζεστό χρήμα τώρα και όχι μετά όταν τελειώσει η επιδημία και ο κόσμος βρεθεί εξουθενωμένος από αυτή την κατάσταση και η οικονομία σε απόλυτη ύφεση».
Τέλος, στα ελληνοτουρκικά και τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέθεσε στις 18/3 συντεταγμένες για την Ανατολική Μεσόγειο βασισμένες στο Σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης, επικαλύπτει την ΑΟΖ και του Καστελόριζου, αλλά και της Κύπρου, δημιουργώντας μια άλλη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μεν παράνομο το Σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης, αλλά το ότι καταθέτει συντεταγμένες είναι μια προφανής κίνηση να δείξει ότι εγώ ορίζω τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει το θέμα να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο. Δεν είναι μόνο Ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά Ευρωπαϊκό. Και αν δεν σταματήσει εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει για κυρώσεις στην Τουρκία, αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο