ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020

Κ. Γιαννόπουλος: Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο δεν είχε δημιουργηθεί για τόσες επισκέψεις


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Γιαννόπουλος: Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο δεν είχε δημιουργηθεί για τόσες επισκέψεις

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η διαδικασία των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων στη Δυτική Ελλάδα. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας δεν ήταν έτοιμη για να δεχθεί τον μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών που την χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα.


«Να σας μιλήσουμε όρους απλοϊκούς. Πας να φτιάξεις ένα σπίτι και το σχεδιάζεις, ρίχνει θεμέλια, για δύο ορόφους. Είναι δυνατόν αυτό το σπίτι να αντέξει πέντε ορόφους; Όχι. Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, όταν δημιουργήθηκε, οι χώροι του, ο σχεδιασμός του, ήταν για 150.000-200.000 ανθρώπους καθημερινά. Όταν σήμερα έχουμε φθάσει στο ένα εκατομμύριο, είναι λογικό αυτός ο κόσμος να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό προσπαθεί να το αντιμετωπίσει τώρα, να δώσει τα απαιτούμενα κονδύλια, να γίνουν οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις, να δώσει περισσότερο χώρο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί. Γι’ αυτό η κατεύθυνση που δίνεται είναι να πάμε, για λίγες μέρες, στις σύγχρονες μορφές μέχρι να ομαλοποιηθεί η ροή στο πανελλήνιο δίκτυο, στις ασύγχρονες μορφές, αυτές που υπέφεραν περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα ξεκίνησαν από την Γ΄ Λυκείου και σταδιακά επεκτείνονται μέχρι και το Δημοτικό.  

«Είναι μια περίοδος που ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και τα Δημοτικά. Έχει επεκταθεί από την Γ΄ Λυκείου, στο Γυμνάσιο και τώρα βρίσκεται στη φάση των Δημοτικών. Υπάρχουν δύο μορφές εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση η «σύγχρονη» και η «ασύγχρονη». Η «σύγχρονη» αφορά σε πραγματικό χρόνο παρουσία εκπαιδευτικού και μαθητών, η «ασύγχρονη» μορφή γίνεται από την χρήση της πλατφόρμας του πανελλήνιου δικτύου. Εκεί ο εκπαιδευτικό έχει δημιουργήσει την τάξη στους μαθητές του, έχει δώσει τις οδηγίες και ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να μπει όποτε θέλει να κάνει τις ασκήσεις. Αυτή η μορφή έχει ήδη ξεκινήσει, αυτό που μένει να υλοποιηθεί είναι η γενίκευση της σύγχρονης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.  

Σε σχέση με την ύλη των μαθημάτων που γίνονται ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ξεκαθάρισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για επαναλήψεις της ήδη διδαχθείσας ύλης.

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να ενημερώνουμε το Υπουργείο για την ύλη που έχει διδαχθεί στην φυσική τάξη μέχρι την ημέρα που υπήρχε σχολείο. Δεν υπάρχει υποχρεωτική παρουσία του μαθητή, δεν παίρνονται απουσίες, άρα λοιπόν δεν είναι νόμιμο να προχωράς την ύλη σε κάτι που διατίθεται προαιρετικά. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει επαναλήψεις. Κυρίως υπάρχει η επαφή με τους μαθητές, η διαδικασία δηλαδή η κοινωνική σχέση που αναπτύσσει μια τάξη. Η αλληλεγγύη, η υποστήριξη, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Τέλος μιλώντας για την προσπάθεια που καταβάλουν οι εκπαιδευτικοί να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, με δεδομένο ότι δεν έχουν επιμορφωθεί στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν κι έτρεξαν από την πρώτη στιγμή, έκατσαν κι έχασαν νύχτες ολόκληρες να στέλνουν mails για να ανταποκριθούν. Είναι άδικο να καταλογίζουν κάποιοι στους εκπαιδευτικούς ότι δεν ήθελαν να στηρίξουν ή ότι είναι τεμπέληδες ή ότι πρέπει να παίρνουν τον μισθό του ανειδίκευτου. Αυτές οι κατηγορίες τους επιστρέφονται. Θα έπρεπε να έχουν ρωτήσει, θα έπρεπε να έχουν δει, να έχουν κουβεντιάσει με ένα εκπαιδευτικό πριν τα πουν αυτά τα πράγματα. Είμαι περήφανος για τους εκπαιδευτικούς που έχω στη δική μου Περιφέρεια, για το τι έχουν κάνει και τι έχουν πετύχει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν είχαν επιμορφωθεί, όμως κάνουν το καλύτερο που μπορούν να κάνουν.»




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο