ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

Κ. Κατσελίδης: Καταργούνται Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με νομοσχέδιο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Κατσελίδης: Καταργούνται Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με νομοσχέδιο

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε το στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Κώστας Κατσελίδης για το νομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή από τη κυβέρνηση, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το οποίο προωθείται η κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών.


«Για τους 300 εργαζόμενους υπάρχει η πρόβλεψη ότι εμείς θα μεταφερθούμε στο νέο σχήμα», όπου πρόκειται για έναν Οργανισμό με έδρα την Αθήνα, ενώ σε διάφορες περιοχές θα έχει τμήματά του, «τα οποία θα έχουν σκοπό μόνο τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος σε κάθε περιοχή. Θα μεταφερθούμε με την ίδια σχέση εργασίας, που έχουμε σήμερα, αν και οι περισσότεροι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες για χρόνια ανανεώνονται. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρουμε αν αυτές οι συμβάσεις θα ανανεωθούν, πότε οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε στο νέο Φορέα, που προβλέπει αξιολόγηση» και διερωτήθηκε ο κ. Κατσελίδης «τι αξιολόγηση θα κάνουν σε ανθρώπους, που δουλεύουν πάνω από 13 χρόνια και έχουν αποδείξει την αξία τους;».

Στις 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου νόμου, που είχε βγάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους εργαζόμενους των Φορέων Διαχείρισης να αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς στο νομοσχέδιο με τον τρόπο, που έχουν σχηματιστεί οι μονάδες διαχείρισης με τα νέα τμήματα στις προστατευόμενες περιοχές, που θα γίνουν, θα είναι δύσκολο για κάποιους να μετακινηθούν.

«Στα Ιόνια Νησιά προβλέπει μια μονάδα διαχείρισης, αυτή δεν ξέρουμε, που θα έχει έδρα. Αν γίνει στην Κέρκυρα όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί, πιθανόν κάποιοι εργαζόμενοι να μην έχουν τη δυνατότητα ή να μην θέλουν να μετακινηθούν, και το ίδιο θα συμβεί, αν η έδρα μεταφερθεί στη Ζάκυνθο. Για τους εργαζόμενους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και αυτά τα σημεία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Εμείς ζητούμε από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βρει το θάρρος, για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι επί χρόνια συνεχώς δουλεύουν με συμβάσεις εργασίας, οι οποίες ανανεώνονται, να τους κάνει με συμβάσεις αορίστου χρόνου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται να έχει έναν συμβουλευτικό πλέον ρόλο, με το κ. Κατσελίδη να επισημαίνει ότι «στους Φορείς Διαχείρισης υπήρχαν Δ.Σ. με πολυ συμμετοχικότητα από ανθρώπους του ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, από φορείς και παράγοντες, που μπορούν να είχαν σχέση με το περιβάλλον. Αυτό καταργείται και τα Δ.Σ. παίρνουν τη μορφή μιας συμβουλευτικής μορφής , η οποία το μόνο λόγο, που θα έχει θα είναι, να συμβουλεύει το τμήμα των Ιονίων Νήσων για το τι θα κάνει. Δεν θα έχει καμία άλλη αρμοδιότητα, όσον αφορά τη διοίκηση, παρά μόνο συμβουλευτική». Από τους 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών θα μείνουν 24 και η διοίκηση θα γίνεται από την Αθήνα, καθώς η αρμοδιότητα του νέου Οργανισμού, θα είναι να φέρει σε πέρας τις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα τις μεταφέρουν στα τοπικά τμήματα.

Πρόσφατα εστάλη υπόμνημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν. για το εν λόγω θέμα, που συνεδρίασε στις 27/3, και αναφέρθηκε το πρόβλημα, που ανακύπτει με τους εργαζόμενους, «μόνο από τη Ζάκυνθο είναι 30 άτομα και αυτή τη στιγμή με τις οικογένειές τους βρίσκονται στον αέρα. Το επόμενο, που θέσαμε είναι η πολυ συμμετοχικότητα, που θα πρέπει να υπάρχει στη διοίκηση των Προστατευομένων περιοχών και επιπλέον θέτουμε το ζήτημα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που βρίσκονται τόσα χρόνια σε αυτούς τους φορείς διαχείρισης έχουν αποκτήσει μια τρομερή εμπειρία στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτή είναι πολύ πιθανό να πάει στράφι. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων ήταν υποστηριχτική και δεν άκουσε τις δικές μας αγωνίες και ενστάσεις ».

Στις 7/4 θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο στη Ζάκυνθο, όπου θα το τεθεί το θέμα του εν λόγω νομοσχεδίου, με τους εργαζόμενους να ευελπιστούν σε μια υποστηριχτική στάση από πλευράς του Δ.Σ.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο