ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 07 Απριλίου 2020

Κ. Γιαννάκενας: Όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα δημόσια συστήματα υγείας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Γιαννάκενας: Όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα δημόσια συστήματα υγείας

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα κινητοποιούνται προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.


Με αφορμή την κινητοποίηση αυτή, «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» μίλησε ο γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΓΝΕ, Κώστας Γιαννάκενας. Όπως επισήμανε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα συμπίπτει με την πανδημία, γεγονός που έχει ιδιαίτερο νόημα.

«Βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο όλα τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται και όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα δημόσια συστήματα υγείας. Όλοι αποδίδουν τα εύσημα στους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες και υπόσχονται ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πολλά τα αιτήματα που υπάρχουν».

Αναφερόμενος στις προσλήψεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο ΕΣΥ αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται ο κ. Γαννάκενας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει μια προσέλευση ατόμων η οποία είναι όμως πάρα πολύ μικρή και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λένε και υπόσχονται. Αυτό που ζητάμε είναι προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Για τις 940 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και να γίνουν οι προσλήψεις, όσων επιλεγούν. Πρέπει να γίνει επίσης τάχιστα η ανάληψη καθηκόντων των 2.000 επικουρικών, έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για το που και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία. Επίσης πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με 2.000 νέες προσλήψεις, δεν επαρκούν.  Ευτυχώς που μεσολάβησε η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ήμασταν στην κατάσταση που ήταν το ΕΣΥ το 2015, τρομάζω να το σκέφτομαι… τότε έγιναν 19.500 προσλήψεις».

Ως προς την καθημερινότητα γιατρών και νοσηλευτών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ο κ. Γιαννάκενας επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη καθώς η κατάσταση, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, είναι δύσκολη.

«Στην πράξη δεν βγαίνουμε καθόλου από τα γραφεία μας, δεν μπορώ να επισκεφτώ κάποιο συνάδελφο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε για κάποιο περιστατικό το κάνουμε δια τηλεφώνου. Ερχόμαστε για δουλειά και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να φορέσουμε τις μάσκες και τα γάντια, δεν ξέρουμε τι έχει προηγηθεί. Η κάθε μας κίνηση είναι μελετημένη πλέον. Μάσκες υπάρχουν και γάντια, όχι όσα θα έπρεπε. Αν μια μάσκα είμαι υποχρεωμένος να την φοράω όλη τη βάρδια, ξεπερνάει τη λογική της», είπε.

Για την λειτουργία του Νοσοκομείου η οποία πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα εξήγησε: «Τα έκτακτα χειρουργεία δεν μπορεί να μην γίνουν. Υπάρχει μια επιλογή που δεν είναι μόνο εκ μέρους των γιατρών για το ποια περιστατικά θα δούμε σε τακτική βάση. Στα ογκολογικά τους δεχόμαστε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται ο κόσμος. Το τηλέφωνο δεν χτυπάει τόσο συχνά για να κλείσουν ραντεβού, παρά για να ακυρώσουν. Φοβάται ο κόσμος να έρθει στο νοσοκομείο και δεν τον κατηγορώ για αυτό».  




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο