ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020

Αρχ. Μπογιατζή: Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την ψυχική απόσταση λόγω κορονοϊού


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αρχ. Μπογιατζή: Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την ψυχική απόσταση λόγω κορονοϊού

Για μεταβατική περίοδο κάνει λόγο η επιστημονική υπεύθυνη του ΣΟΨΥ Πάτρας, Αρχοντούλα Μπογιατζή, μιλώντας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΤΡΑΣ, αναφορικά με την επόμενη ημέρα της καραντίνας «χωρίς όμως να γνωρίζουμε πως θα είναι αυτοί οι νέοι ρυθμοί. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει και όλο αυτό θα συνοδεύεται από μια μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την επόμενη ημέρα».


Η αβεβαιότητα είναι η λέξη, που έχει εντυπωθεί στο μυαλό των ανθρώπων, όλο αυτό το διάστημα, που παραμένουν σε καραντίνα. Το άγχος, η ψυχολογική πίεση, τα σημάδια κατάθλιψης έχουν κάνει την εμφάνισή τους για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και το πώς θα επανέλθει η ελληνική αγορά και η κοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς. «Είναι σημαντικό να μην καταστρέφουμε το παρόν μας, ανησυχώντας για το μέλλον, οπότε θα πρέπει να μπορέσουμε να προσανατολιστούμε, όσο είναι το δυνατόν στο παρόν, σε αυτό, που θα συμβαίνει εντός της ημέρας», διότι ακόμη δεν είναι γνωστό πως θα εξελιχτούν τα πράγματα στο μέλλον.

Σε αυτή τη νέα εποχή η κοινωνία θα πρέπει να μπει σε νέους κανόνες , και σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. «Ίσως η αγκαλιά και το φιλί να μην είναι προτεραιότητα πια, αλλά παρόλα αυτά, όπως τα καταφέραμε μέσα στη καραντίνα να διατηρήσουμε επαφή, έτσι θα συνεχίσουμε και μετά. Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την ψυχική απόσταση, αυτό μπορεί να γίνει με την έγνοια, που έχουμε για τον άνθρωπό μας, που μπορεί να γίνει με ένα τηλέφωνο , με ένα περίπατο, που ίσως αυτός να μην συνοδεύεται από σωματική επαφή. Πιστεύω ότι μπορούμε αυτή την απόσταση να μην μεταβεί σε άλλα επίπεδα, όπως είναι το κοινωνικό, το συναισθηματικό, το ψυχικό» ανέφερε η κ. Μπογιατζή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει καταγράψει στο παρελθόν καμία παρόμοια εμπειρία, και είναι λογικό να μην ήταν εκπαιδευμένοι οι πολίτες για μια βίαιη και ξαφνική αποκοπή από τις συνήθειες τους, τις εργασιακές του σχέσεις και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. «Οι άνθρωποι βίωσαν υψηλά επίπεδα άγχους και ανησυχίας, και αυτό όταν κάτι δεν είναι στον έλεγχό μας , έρχεται να μας πιέσει περισσότερο. Σίγουρα σε ανθρώπους, που προϋπήρχαν κάποιες δυσκολίες, επιδεινώθηκαν , είτε με την κοινωνική απομόνωση, είτε με τον περιορισμό στο σπίτι, και μπορεί να ένιωσαν κάποια συναισθήματα απελπισίας , που μπορεί να συνάδουν και με κάποιες καταθλιπτικές τάσεις. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι κυριάρχησε το άγχος και κάποια θλίψη , που προέκυψε από την προσπάθεια του ανθρώπου να ανταπεξέλθει και δεν ήταν αυτό εφικτό την κάθε ημέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εργασιακή αβεβαιότητα είναι κάτι, που προβληματίζει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω των συνεπειών και της οικονομικής κρίσης, που θα επιφέρει ο κορονοϊός, μετά το lock down 2 μηνών. «Είναι φυσιολογικό να υπάρξει αυτή η αύξηση του άγχους. Το επαγγελματικό μέλλον είναι κάτι, που έχει αναστατώσει τον περισσότερο κόσμο, και έχει πρωταρχικό ρόλο». Η επιστημονική υπεύθυνη του ΣΟΨΥ Πάτρας επισημαίνει ότι η απάντηση στον κορονοϊό είναι η θετική ψυχολογία. «Στη ζωή ότι μπορούμε να ελέγξουμε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, πορευόμαστε με αυτό. Ότι δεν μπορούμε, προσπαθούμε να συμβιβαστούμε, να αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ ΜΠΕ




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο