ΕΡΓΑΣΙΑ | Κυριακή, 26 Απριλίου 2020

Α. Νεφελούδης: Η πανδημία είναι το πρόσχημα για να τσακιστεί ο κόσμος της εργασίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Α. Νεφελούδης: Η πανδημία είναι το πρόσχημα για να τσακιστεί ο κόσμος της εργασίας

«Αν η προηγούμενη κρίση που περάσαμε με τα μνημόνια από τα οποία βγήκαμε είχε ως αίτιο το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, στη σημερινή κρίση η πανδημία είναι το πρόσχημα. Αίτιο είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη γιατί υπήρχαν πολιτικές που δεν ακολουθήθηκαν συνειδητά προκειμένου να τσακιστεί ο κόσμος της εργασίας και της μεσαίας τάξης» σημειώνει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» ο πρώην γ.γ. Εργασίας Αν. Νεφελούδης.


Ο ίδιος τόνισε ότι «χρησιμοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσουν τις πιο ακραίες θέσεις της εργοδοσίας στην Ελλάδα που την έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι και οι θιασώτες της σχολής του Σικάγο πειραματόζωο».

Σύμφωνα με τον Α. Νεφελούδη ενώ η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να μειωθεί το ωράριο εργασίας και να μη μειωθεί ο μισθός, στην Ελλάδα γίνεται το ακριβός αντίθετο. «Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. δόθηκαν χρήματα για να ενισχυθεί η εργασία και η επιχειρηματικότητα, εδώ για να χρηματοδοτηθεί το κλείσιμο και η ανεργία» σχολίασε σχετικά.

Εκτίμησε ακόμη πως «η ιστορία με το voucher δεν αποτυπώνει μόνο το “bussiness as usual” αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, χωρίς να έχουν έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μετατρέψουν το πρόγραμμα για τους εγκλωβισμένους με voucher σε ένα πρόγραμμα για τους όντες σε αναστολή ισχύουσας σύμβασης. Πολιτικά αυτό σημαίνει ότι οι κακόμοιροι άνθρωποι δεν θα ξαναβρουν δουλειά. Γι` αυτό η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο της αναστολής και όχι της χρηματοδότησης της εργασίας».

Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει, «θα μπορούσε και η επιχειρηματικότητα να σταθεροποιηθεί με μη επιστρεπτές ενισχύσεις από το μαξιλάρι των 20 δισ. και η εργασία να χρηματοδοτηθεί, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και όταν τελειώσει η κρίση οι εργαζόμενοινα επιστρέψουν στην δουλειά τους. Αλλά και να μπορεί να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα να δίνει συντάξεις».

Αναφορικά με τους ελέγχους στην περίοδο της πανδημίας, αυτοί αποδεικνύονται ανύπαρκτοι καθώς όπως σημείωσε ο κ. Νεφελούδης «με προφορική εντολή του Υπουργείου προς το ΣΕΠΕ δεν γίνονταν έλεγχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά μόνο για να τρομοκρατηθούν δημοσιογράφοι, όπως στην εισβολή της Επιθεώρησης Εργασίας στην Εφημερίδα των Συντακτών όταν έκανε την αποκάλυψη για το σκάνδαλο των voucher».

Εκτός όμως των μέτρων ενίσχυσης βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι με τρανταχτό παράδειγμα τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που είναι εργασιακά οι πιο βαριά πληγέντες της κρίσης αυτής. Υπάρχουν, όμως, και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που μένουν εκτός κάθε ενίσχυσης, όπως οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι αδήλωτοι αλλά και άλλοι που τους υποχρέωσαν να γίνουν μέτοχοι σε ΙΚΕ για να μην έχουν ασφάλιση και να μην πάρουν και το 800άρι.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο