ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

Παναγιώτης Σκέντζος: Τώρα θα φανεί το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας  


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Παναγιώτης Σκέντζος: Τώρα θα φανεί το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας   

Έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, μετά και τις ανακοινώσεις για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι της Αχαΐας.


Ο κίνδυνος πολλών λουκέτων είναι κάτι παραπάνω από ορατός ενώ και όσοι επαγγελματίες λειτουργήσουν και πάλι, φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας, Παναγιώτης Σκέντζος, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα δύσκολα αρχίζουν τώρα.

«Τα δύσκολα αρχίζουν από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Τώρα θα φάνει το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας, τώρα ο βασιλιάς θα φανείς γυμνός. Διότι οι επιπτώσεις της κρίσης που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί θα φανούν αμέσως. Τώρα στις επιχειρήσεις, που είναι κλειστές και θα ανοίγουν σιγά-σιγά, υπάρχει μια σύγχυση και δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί.  Στις μεταφορές, π.χ. στα ταξί λειτουργούσε το ένα τρίτο του στόλου και υπήρχε τζίρος 20-25 ευρώ την ημέρα, τώρα θα έρθουν όλα τα αυτοκίνητα και καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Από την άλλη ανοίγουν όλες οι επιχειρήσεις και απευθύνονται στο ίδιο ποσοστό της αγοράς που απευθύνονταν έως τώρα όσες λειτουργούσαν. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα βουνό, χωρίς να έχουν εισπράξεις όλον αυτόν τον καιρό.

Ανοίγοντας έχουν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα όπως είναι οι αναστολές και παρατάσεις που έχουν δοθεί, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους μισθούς των εργαζομένων τους. Ήταν κάποιοι που διατηρούσαν με τα δόντια τις επιχειρήσεις τους και ήρθε αυτό να τους δώσει την χαριστική βολή. Επόμενο είναι με τόσες εκκρεμείς υποχρεώσεις, δεν θα ανοίξουν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 700.000. Έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Είναι αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν μπορεί κανείς να την χειριστεί. Θα πρέπει να λάβουν μέτρα, κάποιοι θα μειώσουν ώρες εργασίας, κάποιοι θα απολύσουν προσωπικό, κάποιοι δεν θα πληρώσουν τις επιταγές τους. Χρειάζονται ρευστότητα για να λειτουργήσουν , π.χ. οι έμποροι χρειάζονται χρήματα για να βάλουν προϊόντα μέσα. Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέντζος.  

Αναφερόμενος στο επίδομα των 800 ευρώ που δεν έχει δοθεί ακόμα στους επαγγελματίες καθώς και τα δάνεια με κρατική επιδότηση που υπόσχεται η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ τόνισε:

«Κανείς δεν τα έχει πάρει ακόμα, λένε θα τα πάρουμε. Υπάρχει και κάτι άλλο, είχαν πει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ξαναδοθεί το επίδομα. Εδώ δεν δόθηκαν τα πρώτα, θα δοθούν τα επόμενα; Βεβαίως το λένε τώρα ότι θα σταματήσει η επιδοματική πολιτική και θα πάμε σε άλλου τύπου ενισχύσει, άρα το αναιρούν αυτό…

Το τραπεζικό σύστημα: Πώς θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε ζητήσει εμπροσθοβαρή μέτρα. Ανακοίνωσαν ότι θα δοθούν δάνεια. Τι είπαν όμως; Ότι θα δοθεί το 25% των δηλωμένων εσόδων με όρους και προϋποθέσεις. Αν χρωστάς ένα δάνειο και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις δεν μπορείς να μπεις στο άλλο. Το 25% στις μικρές επιχειρήσεις δεν περνάει τα 1.000 ευρώ το δάνειο που θα σου εγκρίνουν. Πραγματική κοροϊδία κι όταν σου λέει υπό προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να το πάρουν ούτε το 10% των επιχειρηματιών. Είναι αστείο και μόνο που ακούγεται. Πρέπει να παίρνονται πραγματικά μέτρα και όχι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Επίσης τεράστιο πρόβλημα με τον τουρισμό. Πρέπει να τον ξεχάσουμε για φέτος και κατά 50% για του χρόνου. Είναι επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ κόσμο και τώρα μένουν άνεργος αυτό ο κόσμος. Να διαχυθεί χρήμα στην αγορά αποκλείεται.»

Ως προς τις ανακοινώσεις για την υποχρεωτική χρήση μασκών στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν ο κ. Σκέντζος επισήμανε:

«Δεν ξέρουν τι λένε για τις μάσκες. Άλλα μας έλεγαν στην αρχή, τώρα αυτοαναιρούνται όλα αυτά. Τις μάσκες τις κάνουν υποχρεωτικές και βάζουν και πρόστιμο 150 ευρώ, αν δεν φοράει μάσκα ένας πολίτης. Υπάρχει μια γενική σύγχυση. Η αγορά είναι καταδικασμένη, πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν, μεγάλα κομμάτια των πολιτών θα μπουν επίσημα στην ανεργία ή θα υποδραστηριοποιούνται».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο