ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

«Θα είναι αργά όταν θα έχουμε δυνατότητα διόρθωσης του περιβαλλοντικού νόμου-έκτρωμα»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Θα είναι αργά όταν θα έχουμε δυνατότητα διόρθωσης του περιβαλλοντικού νόμου-έκτρωμα»

Εξορύξεις και μεγάλες επενδύσεις σε περιοχές NATURA 2000, αιχμαλωσία των περιβαλλοντικών φορέων, υπονόμευση των δασολόγων στην διεκδίκηση του δημόσιου συμφέροντος ενάντια σε ιδιώτη, παράδοση των περιβαλλοντικών μελετών στους ίδιους που πρέπει να ελεγχθούν, δασικοί χάρτες στις καλένδες, νομιμοποίηση για αυθαίρετες βίλες μέσα σε δάση αλλά και ψηφοθηρική ομηρία για οικισμούς επί 30 χρόνια, συνθέτουν έναν νόμο-έκτρωμα που θα είναι αργά όταν μπορέσουμε να τον διορθώσουμε, προειδοποίησε η περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Δήμητρα Λυμπεροπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Είναι απαράδεκτο ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όσο το περιβαλλοντικό να κατατίθεται και να ψηφίζεται εν μέσω πανδημίας, από το ένα τρίτο της Βουλής. Ξεκίνησε με 66 άρθρα στη διαβούλευση, αλλά τελικά φτάσαμε να έχει 130 άρθρα-επιτομή αδιαφάνειας και ala cart Δημοκρατίας. Έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακόμη και η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αιγαίου που διαθέτει ένα πολύ καλό τμήμα Περιβάλλοντος, είπε η κα Λυμπεροπούλου.

Από τα πιο σημαντικά που περιλαμβάνει:

  • Καταργεί την προστασία των περιοχών NATURA 2000, προωθώντας μεγάλες επενδύσεις, μεταξύ τους μεταλλευτικές δραστηριότητες με φωτογραφικό άρθρο για την Ελληνικός Χρυσός, το άρθρο 119, αλλά και εξορύξεις υδρογονανθράκων, όταν τον Απρίλιο ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε με δέκα υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ κείμενο για «πράσινη επανεκκίνηση» που ρητά ήταν υπέρ της «απανανθρακοποίησης» και κατά των εξορύξεων. Το υπέγραψε. Δεν ήξερε τι υπογράφει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
  • Καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης, που επίσης έχουν εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου. Ο Κ. Χατζηδάκης δεν δέχθηκε να μιλήσει με τους εκπροσώπους των φορέων διαχείρισης.
  • Δημιουργεί «λεωφόρο» ιδιωτικών σχεδίων επενδυτών όπου εκχωρεί τις περιβαλλοντικές μελέτες σε ιδιώτες με ασφυκτικές προθεσμίες
  • Στέλνει ξανά στις καλένδες τους δασικούς χάρτες
  • Νομιμοποιεί τις απομονωμένες σε δασικές εκτάσεις αυθαίρετες βίλες, ενώ βάζει σε ομηρία ψηφοθηρίας για 30 χρόνια τους οικισμούς
  • Καταργεί αντισυνταγματικά την αριθητική πλειοψηφία των δασικών υπαλλήλων του Δημοσίου, καθιστά τους δασολόγους ανίσχυρους στην υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι ιδιωτών

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, η καταστροφή θα αρχίσει, συνέχισε, παρά τις αντιδράσεις που ήδη βλέπουμε θα συνεχίσουν στο δρόμο που χάραξαν, πάλι θα έρθουμε στο σημείο το περιβάλλον να πληρώσει το μάρμαρο της ανάπτυξης των ημετέρων και των business as usual. Όταν θα έρθει η ώρα να τα αντιμετωπίσουμε πολιτικά όλα αυτά, δεν ξέρω πώς θα καταφέρουμε να τα διορθώσουμε όλα αυτά. Μένουν πολλές πληγές που δεν επουλώνονται. Θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μπούμε στη διαδικασία της διόρθωσης, αλλά θα είναι αργά, μιλάμε για νόμο-έκτρωμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο