ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020

Στον αέρα η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσ. Πύργου στην Ηλεία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στον αέρα η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσ. Πύργου στην Ηλεία

Για το πιθανό κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου μετά τις 10 Μαΐου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Πύργου, Παναγιώτης Απαλίδης.


Εν μέσω της κορονοϊού οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την παθολογική κλινική, αφού σε λίγες ημέρες, δεν θα μπορεί να λειτουργεί, εφόσον θα μείνει μόνο με έναν παθολόγο. Η κλινική τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με τρεις παθολόγους, από τους οποίους οι δύο είχαν μετακινηθεί από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Στις 10 Απριλίου, όπως υποστηρίζει, ένας νόμος που βγήκε, ακύρωσε έναν προηγούμενο νόμο, βάση του οποίου μπορούσαν γιατροί να μετακινηθούν με μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου. Έτσι οι δύο παθολόγοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που είχαν διοριστεί αρχικά.

«Όσο να θέλει να δουλέψει, όσο θέλει να υπερβάλλει εαυτόν πάνω στη δουλειά του, καταλαβαίνετε ότι είναι πρακτικά αδύνατο και κάποια στιγμή θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκουραστεί, να κοιμηθεί, και να μην ξεχνάμε ότι αυξάνεται ο παράγοντας κινδύνου λόγω ανθρωπίνου λάθους. Ένας άνθρωπος εξαντλημένος, ενδέχεται να κάνει και λάθη, με ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Απαλίδης.

Από πλευράς της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθεί το κενό της Παθολογικής Κλινικής, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό. «Η διοίκηση πιστεύω ότι δεν μπορεί να ακυρώσει τον νόμο, ο διοικητής και ο κάθε διοικητής δεν είναι υπεράνω νόμου. Νομίζω η λύση θα πρέπει να δοθεί από την 6η ΥΠΕ ή ενδεχομένως από το Υπουργείο Υγείας». Ο ίδιος ελπίζει να βρεθεί λύση, διαφορετικά «θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρακτικά θα ανασταλεί η λειτουργία της κλινικής τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο κ. Απαλίδης, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με τα περιστατικά, που θα πρέπει να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Πύργου, απάντησε ότι «θα αναγκαστούν να διακομιστούν στα γειτονικά νοσοκομεία, αν και εφόσον μπορούν να μεταφερθούν, αν οι άλλες κλινικές των γύρω νοσοκομείων, μπορούν να δεχθούν έναν όγκο περιστατικών. Νομίζω ότι είναι εξωπραγματικό αυτό και το απεύχομαι».

Πάντως, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, το τελευταίο δίμηνο το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει φθάσει ένας σημαντικός αριθμός νοσηλευτών, αλλά κανένας γιατρός. «Υπάρχει προκήρυξη, έχουν κατατεθεί αιτήσεις, αλλά η πρόσληψη γιατρού δεν είναι μια διαδικασία, που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Καλό θα ήταν να γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις, όμως πρέπει να κατατεθούν δικαιολογητικά, να κριθούν, γίνονται συμβούλια, ενστάσεις επί ενστάσεων, όλα αυτά τα χρόνια έτσι γίνεται με τις προσλήψεις των γιατρών του ΕΣΥ. Μια διαδικασία, που τραβά σε μάκρος» σχολίασε.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ηλείας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών. «Για τις θέσεις, που έχουν προκηρυχθεί για την Παθολογική Κλινική, είναι 4 γιατροί παθολόγοι, εκ των οποίων η μια είναι θέση διευθυντή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ σε ορθοπεδική και χειρουργική υπάρχει ενδιαφέρον και ανταγωνισμός». Αυτό, που υπογραμμίζει είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια οι νέοι γιατροί, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτές τις θέσεις, οι οποίες άνοιξαν μετά από πολλά χρόνια λόγω μνημονίων, βρίσκονται στο εξωτερικό. «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πει κάποιος ότι παίρνω τις βαλίτσες μου και γυρίζω πίσω. Για την Παθολογική Κλινική είχαν κάνει κάποιοι συνάδελφοι αίτηση, αλλά απέσυραν τις αιτήσεις τους. Το νοσοκομείο έχει 7 θέσεις παθολόγων, όσων προβλέπεται να έχει επίσημα, και 9 θέσεις ειδικευόμενων παθολόγων. Αυτή τη στιγμή έχει 2 ειδικευόμενους και ένας επιμελητή παθολόγο και ένας ακόμα συνάδελφος, ο οποίος προς τιμήν του έρχεται από το νοσοκομείο της Ανδρίτσαινας, κάνει τόσα χιλιόμετρα κάθε μέρα, βοηθά» αλλά και αυτός σταματά να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις 30/5.

Να αναφέρουμε ότι η παθολογική κλινική, εκτός από τα 45 κρεβάτια που έχει για νοσηλεία, για διάφορες παθήσεις, έχει και την ευθύνη 16 κρεβατιών για ύποπτα περιστατικά κορονοϊού, έχει την ευθύνη 40 κρεβατιών για ασθενείς που πάσχουν από τον ιό, άσχετα αν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος ασθενής με κορονοϊό να νοσηλεύεται. Επίσης υπάρχουν και 7 κρεβάτια ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι με τρεις γιατρούς οριακά μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο Πύργου, και αν δεν λυθεί από την 6η ΥΠΕ εντός της εβδομάδας το ζήτημα, τότε μένει έκθετο το μεγαλύτερο και πληρέστερα εξοπλισμένο Νοσοκομείο του νομού Ηλείας.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο