ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 05 Μαΐου 2020

Οι άνθρωποι του πολιτισμού της Πάτρας κάνουν λόγο για αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι άνθρωποι του πολιτισμού της Πάτρας κάνουν λόγο για αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Εταιρείας Θεάτρου και Τέχνης, από όπου προέκυψε και το Θέατρο Αγορά, Κώστας Μαλαμής και τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δεν ξέρουμε τι έρχεται και πόσο θα κρατήσει και ποια είναι πρόθεση του Υπουργείου για τον Πολιτισμό. Αυτά, που ανακοινώνονται είναι τελείως αποσπασματικά, μια λογική βλέποντας και κάνοντας, αλλά ο κόσμος του πολιτισμού, που είναι πολύς, δεν μπορεί να μείνει στο περιμένοντας και κάνοντας, θα πεθάνει στον δρόμο, η κατάσταση είναι τραγική».


Αυτό, που επισήμανε είναι ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή και στάθηκε στην ανακοίνωση των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του πολιτισμού, την ώρα, που προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του είχε προτείνει 1,5 δις ευρώ. «Δεν υπάρχει καμία σχέση στα νούμερα. Εξαγγέλλουν 15 εκατ. ευρώ, όταν στα ΚΕΚ έδωσαν 80 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος βάλει αυτά τα νούμερα στο μυαλό του, καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει στήριξη στον πολιτισμό».

Επίσης διερωτήθηκε «ποιοι ακριβώς είναι οι άνεργοι του πολιτισμού, πως ορίζονται;» και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα μητρώο πολιτισμού, να φτιαχτεί ένα μητρώο των ανθρώπων, που δουλεύουν, σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Βουλή ότι μια επιτροπή θα εξετάσει, μήπως επιλεκτικά το καλοκαίρι να γίνουν κάποιες από τις συναυλίες και τις παραστάσεις, που είχαν προγραμματιστεί. Πότε θα συσταθεί αυτή, από ποιους και κυρίως ποιοι θα επιλεγούν; Οπότε πάμε σε μια κατάσταση, που κάποιοι ενδεχομένως θα έχουν μια πληροφόρηση, θα ξέρουν, θα προετοιμαστούν. Αυτά τα πράγματα δημιουργούν στους ανθρώπους του πολιτισμού μια απόλυτη ανασφάλεια, διότι καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό είναι πρόχειρη κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ουσία του» ξεκαθάρισε ο κ. Μαλαμής.

Κ. Μακρής: Με ποιο δικαίωμα μας στερούν το επάγγελμά μας και το φαγητό μας;

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο πατρινός καραγκιοζοπαίχτης, Κώστας Μακρής και τόνισε ότι «υπάρχει απαξίωση της τέχνης, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα ο λεγόμενος εθελοντισμός, δηλαδή τους καλλιτέχνες τους καλούν, επί τω πλείστον, όταν τους θέλουν για δικές τους πολιτικές επιδιώξεις, από εκεί και πέρα πάλι δεν υπάρχουν».

Πολλές ήταν οι παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών, που είχαν προγραμματιστεί στην Πάτρα το προηγούμενο διάστημα σε σχολεία και θέατρα, αλλά ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού, με τον πατρινό καραγκιοζοπαίχτη να εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον. «Δεν έχω ακούσει από τους κυβερνώντες να πουν κάποια πράγματα και για εμάς. Ότι μπορεί να γίνει μια παράσταση με 50 άτομα, σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, δεν έχω καταλάβει τι θα γίνει για εμάς. Δεν υπάρχει μια ανάλογη πολιτική για τους καλλιτέχνες, λες και δεν υπάρχουμε. Η δική μας πρόταση είναι, όπως θα λειτουργήσουν, πχ οι καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους με 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο, τι διαφορά έχει για τις εκδηλώσεις; Είναι το επάγγελμά μας, είναι το φαγητό μας, με ποιο δικαίωμα μου το στερούν, με ποιο δικαίωμα στερούν στον κόσμο να έρθει να δει μια παράσταση του Θεάτρου Σκιών» διερωτήθηκε.

Ο κορονοϊος χτύπησε και το Θέατρο Σκιών, το οποίο φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής, με τον Κώστα Μακρή, που είναι ένας από τους σημαντικότερους και νεότερους συνεχιστές του, να ζητά από την πολιτεία να μεριμνήσει και για αυτούς, «διότι χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχουμε».

Φ. Μαστρόκαλου: Με αφορμή την πανδημία βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα του πολιτισμού

Για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω κορωνοϊού, οι καλλιτέχνες μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας» η Πατρινή ηθοποιός και σκηνοθέτης, Φιορέλα Μαστρόκαλου. Όπως εξήγησε τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά, χρονίζουν και με την αφορμή της πανδημίας εντάθηκαν και ήρθαν στην επιφάνεια.

«Για πολλούς από εμάς σταμάτησε κάθε προγραμματισμός από την αρχή της πανδημίας. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο τα προβλήματά μας. Προφανώς δεν ήταν στις προτεραιότητές τους να μιλήσουν για αυτό το θέμα, αλλά από ότι βλέπω εμείς οι ίδιοι το βάζουμε και έχει γίνει το θέμα των ημερών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε δηλώσεις για κάποια μέτρα που έρχονται σιγά-σιγά και η υπουργός Πολιτισμού τώρα συζητά με τους υπεύθυνους για το τι μπορεί να γίνει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως επισήμανε η κυρία Μαστρόκαλου έως τώρα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία, την ώρα που η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη, χειροτερεύει μέρα με την ημέρα λόγω της πανδημίας. «Αυτό το επάγγελμα και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα του πολιτισμού και του θεάματος έχουν προβλήματα χρόνια τώρα. Έχουν αδυναμίες και παθογένειες που τώρα, με αφορμή την πανδημία, βγήκαν στην επιφάνεια. Τώρα δόθηκε η αφορμή να συζητηθούν κάποια ζητήματα, κυρίως εργασιακά, γιατί από ότι ξέρουμε, υπάρχουν διάφορα προβλήματα, που θα μπορούσαν να συζητηθούν. Για παράδειγμα βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να δουλεύουν χωρίς να υπάρχει κάποια εικόνα ότι δουλεύουν, οπότε δεν μπορούν και να διεκδικήσουν κάποια πράγματα που τους ανήκουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

 

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο