ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 05 Μαΐου 2020
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια και μάλιστα πρόσθεσε ότι αρκετοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μην ανοίξουν και πάλι τα μαγαζιά τους μετά την άρση των σχετικών απαγορεύσεων.
«Ο κλάδος της εστίασης ζει μια πρωτοφανή οικονομική καταστροφή. Θα ανοίξουν τα καταστήματα με το 1/3 του εμβαδού που χρησιμοποιούσαν πριν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι βιώσιμα οικονομικά. Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις που θα είναι πολύ βεβαρημένες. Το κράτος λέει ότι θα μας δώσει δάνεια, ως κεφάλαια επανεκκίνησης. Δεν θέλουμε δάνεια, δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, τα δάνεια θα είναι πνιγμός. Αυτή την στιγμή, συνομιλώντας με 40 συλλόγους από όλη την Ελλάδα, σκεφτόμαστε να συνεχιστεί το lockdown και μετά την 1η Ιουνίου που κανονικά θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Η μόνη μας αναστολή είναι ότι στα μαγαζιά μας λειτουργούν 800.000 άνθρωποι, γιατί το κακό θα είναι πολύ μεγάλο για τις οικογένειες μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στεργίου.
Πάντως όπως είπε οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αποφύγουν την συνέχιση του lockdown γιαυτό και θέτουν προς την κυβέρνηση μια σειρά αιτημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή:
«Κάνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση να πάρουμε μια ανάσα στον ΦΠΑ για όσο κρατήσει το κακό, να πάρουμε κεφάλαια επανεκκίνηση στο 1% του περσινού μας τζίρου και ζητάμε μια επιδότηση 50% των ασφαλιστικών μας εισφορών για να σταθούμε στα πόδια μας και να μην ανοίξουμε και ξανακλείσουμε και πάλι μετά πιο πολύ χρεωμένοι», είπε μεταξύ άλλων.
Στο ερώτημα κατά πόσο οι κατά τόπους Δήμοι μπορούν να τους βοηθήσουν δίδοντας περισσότερο χώρος προς αξιοποίηση σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους ο κ. Στεργίου, επισήμανε ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του Δήμου Πατρέων αλλά ακόμα και αυτό εάν επιτευχθεί, δεν είναι αρκετό: «Έχουμε μιλήσει με το Δήμο. Έχει τη διάθεση να μας κάνει αυτή τη διευκόλυνση, δεν θα είναι όμως το 100% των τραπεζοκαθισμάτων που είχαμε. Αυτή την στιγμή ακόμα και αν φτάσουμε στο 50% του διαθέσιμο χώρου, δεν είναι βιώσιμα τα μαγαζιά. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να δουλέψουν λιγότερες ώρες, να πάρουν λιγότερα χρήματα. Δηλαδή ένα ανοίξουν κάποιοι θα δουν μετά ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα αντιμετωπίσουν υποχρεωτικό κλείσιμο».
Όλη αυτή η ζοφερή κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες εργαζομένους καθώς με την επαναλειτουργία οι επιχειρηματίες σκέφτονται να δουλέψουν με λιγότερο κόσμο. «Στην περιοχή μας υπάρχουν 3.000 επιχειρήσεις, με 30.000 άτομα προσωπικό. Είναι τρομακτικό μόνο και να το σκεφτούμε ότι κάποιοι από αυτούς αύριο δεν θα έχουν δουλειά ή άλλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής και θα παίρνουν λιγότερα μεροκάματα και μισθό. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Προερχόμαστε από ένα καρναβάλι που ακυρώθηκε όπου ο τζίρος ήταν καταστροφικά μικρότερος. Είμαστε σε απόγνωση και γι’ αυτό αύριο κάνουμε μια πανελληνία δράση «άδειες καρέκλες» για να βγάλουμε μια κραυγή αγωνίας, μήπως και καταφέρουμε και πάρουμε κάποια πράγματα από την κυβέρνηση για να έχουμε δουλειά", υπογράμμισε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο