ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020

Ν. Νασόπουλος: Το «Ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς» και η απομυθοποίηση της ασθένειας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Νασόπουλος: Το «Ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς» και η απομυθοποίηση της ασθένειας

«Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την ασθένεια αυτή, συνειδητοποιείς ότι υποχρεούσαι να δώσεις μια μάχη, ότι δεν μπορείς να παραιτηθείς. Όταν περνάς την πόρτα της Ογκολογικής Κλινικής, εκεί, που βλέπεις ομοιοπαθείς, «συναδέλφους» μου, όπως λέω εγώ, συνειδητοποιείς πόσο έχει ανάγκη ο ένας τον άλλον, τη στήριξη του ενός προς τον άλλον, πόσο έχει ανάγκη ο ένας να ακούσει τις εμπειρίες του άλλου, να πάρει δύναμη» ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο δημοσιογράφος, Νάσος Νασόπουλος.


Θέλοντας να απομυθοποιήσει τον καρκίνο, αποφάσισε να δημιουργήσει τη στήλη στην ιστοσελίδα thebest.gr «Ζώντας με Καρκίνο» και «Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς». Πιστεύει ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε, να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Ας πάψουμε να σκεφτόμαστε στερεότυπα. Νιώθω την ανάγκη να γράψω τη στήλη, πιστεύω ότι θα βοηθήσω κάποιον και θα το κάνω Η στήλη αυτή απευθύνεται σε άλλους ασθενείς, καρκινοπαθείς σαν και εμένα, που θέλουμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, να δίνει δύναμη ο ένας στον άλλον».

Απευθύνεται όμως και στο στενό κύκλο των ασθενών, «τους συγγενείς, τους «φροντιστές», όπως λέμε στη δική μας διάλεκτο. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, από ότι είναι για εμάς. Εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει την αρρώστια, παλεύουμε με αυτή, οι δικοί μας άνθρωποι είναι επιφορτισμένοι με την ψυχολογική πίεση, που τους δημιουργεί η ασθένειά μας, με τα πρακτικά ζητήματα και δεν ξέρουν πώς να μας αντιμετωπίσουν. Δεν ξέρουν κάθε φορά τι είναι καλό να μας πουν, πώς να μας ενθαρρύνουν» λέει χαρακτηριστικά.

Οι επιδράσεις της καραντίνας λόγω κορονοϊου είναι πιο έντονες αναφέρει για τους καρκινοπαθείς, «νιώθουμε πιο απομονωμένοι, όμως γενικά όταν εμφανίζεται ο καρκίνος αλλάζει η ζωή του ανθρώπου, η καθημερινότητά του, οι αγωνίες του, τα άγχη του, που σκέψεις του. Υπάρχει και μια τάση απομόνωσης… Όποιος έχει συγγενή, που περνά αυτή την ταλαιπωρία, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δίπλα τους, έναν άνθρωπο, που έχει αλλάξει από εκείνη την ημέρα ριζικά η ζωή του και πρέπει να διαμορφώσουν ένα καινούργιο στάτους στη σχέση τους με αυτό τον άνθρωπο» δήλωσε ο Νάσος Νασόπουλος.

Ν. Νασόπουλος: Ποιος ξέρει ποια είναι τα δικαιώματα ενός καρκινοπαθούς; 

Ειδική αναφορά έκανε και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που φροντίζει τους καρκινοπαθείς, «δεν θα τους χειροκροτήσεις για ένα βράδυ, αλλά θα τους χειροκροτείς κάθε μέρα», ενώ μίλησε και για τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. «Ποιος ξέρει ποια είναι τα δικαιώματα ενός καρκινοπαθούς; Σας λέω ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι η σύνταξη αναπηρίας. Για να προσπαθήσει κάποιος να βγάλει; Για να δει σε αυτό το άθλιο κράτος, που ζούμε, το γραφειοκρατικό, τι σημαίνει να προσπαθήσεις να διεκδικήσεις ένα δικαίωμά σου; Μήνες επί μηνών γραφειοκρατία για την Ελλάδα του 2020 και διαφημίζουμε ηλεκτρονικές διακυβερνήσεις και παραμύθια. Άκρη δεν βγάζεις». 

Ένα ακόμη σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη φαρμάκων για την χημειοθεραπεία. Το βίωσε και ο ίδιος, περιγράφοντας την αγωνία του να βρει μέσα σε δυο μέρες το φάρμακο. «Ο γιατρός μου είπε ότι έπρεπε να βρεθεί το φάρμακο, διαφορετικά ακυρωνόταν το σχήμα των χημειοθεραπειών, και άρχισα να ψάχνω με φίλους, συγγενείς και γνωστούς σε όλη την Ελλάδα σε φαρμακεία για να βρω 50ml από εδώ και 50ml από εκεί, για να κάνω τη θεραπεία».

Αυτό, που τονίζουν οι γιατροί, είναι ότι η ψυχολογία του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο, με τον Νάσο Νασόπουλο να τονίζει ότι «πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση και να προσπαθούμε καθημερινά να βγάλουμε από το μυαλό ότι μας στεναχωρεί, με μια λογική και μόνο. Σκεφτόμενοι ότι πιθανόν αυτή η μέρα, που ζούμε να είναι η τελευταία, άρα δεν αξίζει να την περνάμε έχοντας στο μυαλό μας, τα άγχη και τα προβλήματα».

Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να αρθρογραφεί μέσα από το «ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς».

«Η μάχη συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει, δεν έχει κριθεί, αλλάζουμε θεραπείες, προσπαθούμε, και εκείνο, που πρωτίστως κάνουμε με τις θεραπείες, είναι ότι παίρνουμε ελπίδα, ανανεώνουμε ελπίδα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο