ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020

Δ. Διαμαντόπουλος: Μηδενική έως τώρα η οικονομική στήριξη των ξενοδοχείων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Διαμαντόπουλος: Μηδενική έως τώρα η οικονομική στήριξη των ξενοδοχείων

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία οικονομική στήριξη στον ξενοδοχειακό κλάδο».


Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Όπως είπε, η κατάσταση στα ξενοδοχεία είναι πολύ δυσκολότερη από αρκετά άλλα επαγγέλματα καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσουν, υπό ποιες συνθήκες και βέβαια κατά πόσο θα υπάρξει φέτος επαρκής αριθμός τουριστών για να καλύψουν τα έξοδά τους.

«Το πρόβλημα δεν είναι καν πότε θα ανοίξουν αλλά πώς θα ανοίξουν, εάν θα υπάρχει πρωτόκολλο λειτουργίας και με τι κόσμο θα ανοίξουν. Το να ανοίξεις μιας επιχείρηση δεν είναι τόσο δύσκολο, αυτό που είναι το δύσκολο είναι να μπει κόσμος… Για το πώς θα λειτουργήσουμε στο εξής υπάρχουν κάποιες οδηγίες, πολύ πρόχειρες, κάτι συγκεκριμένο όχι ακόμα. Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα υπάρχει κάτι πιο επίσημο για την λειτουργία των ξενοδοχείων. Αυτά εύκολα ή δύσκολα λύνονται, το θέμα είναι που θα βρούμε πελατεία», σημείωσε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Αναφερόμενος στην στήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση οι ξενοδόχοι της χώρας τόνισε ότι δεν έχει υπάρχει το παραμικρό, προσθέτοντας ότι εκτιμάται ότι μόνο περίπου το 60% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας θα λειτουργήσουν κανονικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Για τις επιχειρήσεις δεν έχει δοθεί το παραμικρό. Είναι μόνο για επιχειρήσεις με μορφή Ο.Ε., ετερόρρυθμες κτλ., για Α.Ε. δεν έχουν βγει κάποια ποσά. Το θέμα δεν είναι να βγει μόνο ένα ποσό αλλά κυρίως να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια των ξενοδοχείων ως προς τις εργατικές εισφορές, τους φόρους, το ΦΠΑ κτλ. Όπως καταλαβαίνετε χρειαζόμαστε βοήθεια. Είναι μια χρονιά που δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε. Δεν θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία. Ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο λέει ότι  το 60% πανελλαδικά θα ανοίξει κι επίσης το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι θα έχουμε πτώση 50% του τουρισμού. Καταλαβαίνετε πώς μετριέται αυτό στις θέσεις εργασίας.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία με τις αλυσίδες δεν θα ανοίξουν, όπως και κάποιοι που απευθύνονται σε απαγορευτικές αγορές όπως η βρετανική, των ΗΠΑ κτλ. Δεν γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι τι θα γίνει. Είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη με μεγάλη αβεβαιότητα. Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από την ξένη αγορά γιατί η ελληνική από μόνη της δεν μπορεί να στηρίξει την αγορά. Οι tour operators περιμένουν τις εντολές από τα κράτη τους για το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και σε ποιες χώρες θα επιτραπεί να πάνε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διαμαντόπουλος.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο