ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020
Δυστυχώς δεν λείπουν τα μηνύματα από εμπόρους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζαφειρόπουλου, πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 20%. «Πάρα πολλοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι το Σεπτέμβριο, που θα κληθούμε να πληρώσουμε κάποιες υποχρεώσεις, που έχουν μείνει πίσω, όλα τα έξοδα, που έχει ένα κατάστημα, συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Εμείς ζητάμε ρευστότητα στην αγορά, να δώσει σε εμάς για να παραγγείλουμε στους προμηθευτές, αν θέλουν να έχουμε ανοιχτό καταστήματα. Η αγορά θέλει ένα σοκ ρευστότητας, διαφορετικά θα δούμε απολύσεις, και δεν είναι εκβιαστικό, απλά δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο κόστος ενός υπαλλήλου» επισήμανε.
Ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας περιμένει ύφεση του κορονοιού, αλλά ανησυχεί για την ύφεση της οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν στην Ελλάδα, θα αγγίξει το 10%. «Εμείς με 553 ευρώ το μήνα, που πήραμε δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ήταν ακριβώς το πόσο για να βιοποριστούμε, για να έχουμε ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι μας» και πρόσθεσε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ότι «άργησε να δώσει ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα, το οποίο μας κατεβλήθη αρχές Μαΐου και για 45 ημέρες δεν είχαμε κανένα εισόδημα. Έχουμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ενώ ήλθαν και κάποιες από Φεβρουάριο και Μάρτιο, και όλα αυτά, απλά τα κάναμε μια αναβολή για το τέλος Αυγούστου, λες και θα γίνει ο χαμός. Να υπενθυμίσω ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συνεισφέρει στο 25%-30% του ΑΕΠ και είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, και από τη κυβέρνηση έχουμε λάβει μόνο αυτά τα χρήματα και τίποτε άλλο».
Για τις χρηματοδοτήσεις σε μορφή δανείου σχολίασε ότι αν γίνουν με αυστηρά κριτήρια, οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός. «Θέλει ουσιαστικά να είσαι ενήμερος, αν συμβαίνει αυτό, τότε δεν χρειάζεται να πάρεις δάνειο. Έχουμε πει για ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ, ώστε να καλύψουμε μέρος των ενοικίων και να έχουμε μια ρευστότητα για να παραγγείλουμε πράγματα από τους προμηθευτές μας, που έχουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα, και μας λένε δώσουμε λεφτά για να σου στείλουμε εμπόρευμα» δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι και το εμπόρευμα, που έμεινε αδιάθετο, δεν μπήκε ποτέ στη βιτρίνα ή στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων για να πουληθεί. «Στην ένδυση και στην υπόδηση είναι δύσκολο, διότι δεν παίρνει κάποιος εμπόρευμα της προηγούμενης χρονιάς και να προμηθευόμαστε εμείς νέο εμπόρευμα για τη καλοκαιρινή σεζόν. Η παραγγελία προμήθειας σε εμάς, δεν είναι σαν την εστίαση για 1-2 εβδομάδες, αλλά για 4-6 μήνες και πολλοί παραγγέλλουμε τα εμπορεύματα, ειδικά τα κοινοτικά, τουλάχιστον 9 μήνες πριν. Τι θα τα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτήθηκε, ενώ τόνισε ότι η εκ περιτροπής εργασία είναι ημίμετρο και «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τέτοιες πρακτικές μαύρης εργασίας».
Τέλος, κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα. «Τα χρήματά τους γυρνούν στην τοπική οικονομία και όσο μπορούν να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα, αυτό πρέπει να γίνει κανόνας και να το μάθουν στα παιδιά τους. Μόνο αυτά τα χρήματα μένουν εδώ, τα υπόλοιπα φεύγουν και ταξιδεύουν σε φορολογικούς παράδεισους» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο