ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Ν. Βούτσης: Μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη (ηχητικό)


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Βούτσης: Μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη (ηχητικό)

"Η λήθη δίνει το έδαφος για την ιστορική αναθεώρηση. Μέσω αυτής οικοδομείται ο πολιτικός διμέτωπος της δεξιάς που αποσκοπεί στην ανοχή ή και την επανανομιμοποίηση του φασισμού" τόνισε ο Νίκος Βούτσης


Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α` Αθήνας, Νίκος Βούτσης, μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο, στην εκπομπή «Κι όμως κινείται» με τη δημοσιογράφο Ντίνα Μπατζιά, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 75 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και και τη διαδικτυακή εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α` Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου στις 7 μ.μ. με τίτλο: «Επίκαιρη σήμερα η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

Ο Νίκος Βούτσης κατά τη συνέντευξη του Στο Κόκκινο ανέφερε μεταξύ άλλων:
• Η λήθη δίνει το έδαφος για την ιστορική αναθεώρηση. Μέσω αυτής οικοδομείται ο πολιτικός διμέτωπος της δεξιάς που αποσκοπεί στην ανοχή ή και την επανανομιμοποίηση του φασισμού.
• Στην Ευρώπη σήμερα βλαστάνουν ρατσιστικά, ξενοφοβικά και εν τέλει νεοναζιστικά και φιλοφασιστικά μορφώματα. Είναι μια διαδικασία άκρως ιδεολογική, πολιτική, ιστορική και αποτελεί παρών μέτωπο. Γι’ αυτό πολύ σωστά η αυριανή εκδήλωση έχει ως τίτλο την επικαιρότητα των διδαγμάτων του αντιφασιστικού αγώνα. Ζούμε μια εποχή στην οποία είναι πάρα πολύ επίκαιρος ο αγώνας εναντίον των φασιστικών φαινομένων σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.
• Η απουσία του Μανώλη Γλέζου είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά μας εξοπλίζει και με διδάγματα και με χρέος από εδώ και πέρα για τη συνέχιση των προσπαθειών που κάναμε από κοινού, πάντα με τον Μανώλη επικεφαλής.
• Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύναμε, ενισχύσαμε και ήμασταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις σε δεκάδες χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της Ελλάδας που χαρακτηρίζονται ως μαρτυρικές. Επαναφέραμε τη μνήμη για τα τρομακτικά εγκλήματα. Βάλαμε στις ράγες την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες είναι απολύτως ενεργές, δικαιωμένες, νομικά τεκμηριωμένες και θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους. Δημιουργήσαμε στο Άουσβιτς μετά από 75 χρόνια τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση αφού ήμασταν μέχρι τότε η μόνη χώρα που παρέμενε απούσα από αυτόν τον ιστορικό και μαρτυρικό χώρο αν και έχει μαζί με την πρώην Σοβιετική Ένωση το μεγαλύτερο ποσοστιαίο αριθμό θυμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό. Συμμετείχαμε ως Βουλή σε μια σειρά εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τοποθετήθηκε στο Κοινοβούλιο Αναθηματική Πλάκα στη μνήμη των οκτώ Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος.
• Η κυβέρνηση φοβάται τις πλατείες και τους νέους. Αυτό που συμβαίνει με την επέμβαση των ΜΑΤ είναι μια εντελώς λανθασμένη τακτική. Όταν πολλά σημεία όπου κανονικά συγκεντρώνονται οι νέοι παραμένουν κλειστά που θα πηγαίνουν; Αν δεν πηγαίνουν και στις πλατείες τι θα συμβεί; Θα παρατείνουν τον αυτοπεριορισμό τους οικειοθελώς και πέραν των κυβερνητικών επιταγών; Είναι ένα αδιέξοδο, μια ισχυρή αντίφαση, η οποία αν δεν επιλυθεί σύντομα, χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας λόγος θα υπάρξει αυταρχισμός, καταστολή.
 

• Η ιδεολογία περί αβάτου των Εξαρχείων είναι μία οργανική ιδεολογία της νεοδεξιάς που θέλουν να την επεκτείνουν σε άβατα για το σύνολο των κοινωνικών χώρων. Γίνεται μία προσπάθεια από μία ορισμένη πλευρά να οδηγηθούμε σε μία ασυλία πολιτικής αγέλης με γενικευμένες απαγορεύσεις, μια καταστολή και περιστολή στο όνομα της ευθύνης και της πραγματικής κατάστασης της επιδημίας μαζί με μια σιωπή στα μίντια.
• Σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης με πρόσχημα τα θύματα της Marfin είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης που υπάρχει σε αυτήν ότι η επικοινωνία επικυριαρχεί και επικάθεται της πολιτικής. Μόνο έτσι κινούνται. Κινούνται στα όρια της γραφικότητας πολύ επικίνδυνα. Είναι φανερό ότι θέλουν να κλείσουν τον κύκλο της δεκαετίας με απονομιμοποίηση του αντιμνημονιακού κινήματος και των πολιτικών συσχετισμών που προέκυψαν μέσα σε αυτήν την πολύχρονη κρίση.
• Επειδή κάποιοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι χειροκρότησα μέσα στη Βουλή την ώρα που αναγγέλθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Marfin θα ήθελα να τονίσω ότι και σήμερα αν ο νυν Πρωθυπουργός αναφερόταν στο ότι τιμάμε τη μνήμη τριών αθώων θυμάτων και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, εγώ όπως πιστεύω και άλλοι βουλευτές θα χειροκροτούσαμε. Είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε.
 
 
 
 
 
 



 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο