ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Σε τραγική κατάσταση οι μάγειρες της Αχαΐας, αβοήθητοι από την Πολιτεία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σε τραγική κατάσταση οι μάγειρες της Αχαΐας, αβοήθητοι από την Πολιτεία

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού στην Αχαΐα.


Χιλιάδες άτομα υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του κλεισίματος των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν, ενώ αρκετοί εξ’ αυτών δεν πήραν ούτε καν το βοήθημα των 800 ευρώ. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαγείρων Αχαΐας, Βασιλική Αλυκού. Όπως σημείωσε:

«Κάποιες επιχειρήσεις υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν, κάποιες άλλες θα ανοίξουν με λιγότερα τραπέζια άλλα και με λιγότερο προσωπικό. Όσον αφορά τους εποχικούς, υπάρχουν ξενοδοχεία που δηλώνουν ότι θα ανοίξουν, υπάρχουν άλλα που δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν και δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η σεζόν. Μειώνεται η σεζόν και πάρα πολύ το προσωπικό. Οι τελευταίες εκτιμήσεις λένε ότι 300.000 συνάδελφοι που εργάζονταν στον τουρισμό, φέτος θα είναι άνεργοι.»

Αναφορικά με τα 800 ευρώ του βοηθήματος που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η κυρία Αλυκού, επισήμανε: «Όσοι συνάδελφοι δικαιούνταν ταμείο ανεργίας, δεν τα έχουν πάρει. Όσοι έληξε το ταμείο τους τον Δεκέμβριο, επίσης δεν τα έχουν πάρει, κάποιοι μεταξύ Μαρτίου και Απρiλίου, ενδεχομένως θα τα πάρουν. Υπήρχε μια επέκταση του Ταμείου για κάποιους συναδέλφους αλλά θα έπρεπε να υπάρχει για όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν στον επισιτισμό, χωρίς εξαιρέσεις. Έπρεπε να υπάρχει φροντίδα για όλους, γιατί εμείς δουλεύουμε 5 μήνες το καλοκαίρι για να ζήσουμε όλο τον χρόνο.»

Τέλος αναφορικά με την επόμενη μέρα, το μέλλον όλων αυτών των εργαζομένων και τα αιτήματα που έχουν προς την Πολιτεία, η κυρία Αλυκού τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι πρόσφατες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης δεν είχαν καμία αναφορά τους εργαζόμενους του επισιτισμού και του τουρισμού. Αυτή την στιγμή είμαστε τελείως στον αέρα. Δεν μπορεί να μην φροντίζουν τους εργαζόμενους. Η φετινή σεζόν έχει σχεδόν χαθεί. Ο χειμώνας που θα έρθει είναι ακόμα πιο δύσκολος.

Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το ταμείο ανεργίας. Εμείς δουλεύαμε 5 μήνες και μετά μπαίναμε για τρεις μήνες στο ταμείο ανεργίας. Τώρα τα ένσημα δεν θα τα συμπληρώσουμε, εάν πάμε για δουλειά 2-3  μήνες μόνο. Πρέπει να υπάρξει επέκταση του ταμείου και να μην είναι 3 μήνες μόνο γιατί και η επόμενη χρονιά ενδεχομένως να είναι δύσκολη όπως και ο χειμώνας. Κάποιοι συνάδελφοι που γύριζαν τον χειμώνα ή απασχολούνταν ολοχρονίς στα μαγαζιά, τώρα αυτά μπορεί να μην ανοίξουν. Πολύς κόσμος θα μείνει στην ανεργία. Μιλάμε στην Αχαΐα για 15.000 με 20.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό, με τους μισούς να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Κυρίως στο επισιτισμό η κατάσταση είναι τραγική.»




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο