ΕΡΓΑΣΙΑ | Τρίτη, 12 Μαΐου 2020

Ιλ.Σακκά: Να δούμε σφαιρικά ως Αριστερά βαρέα-ανθυγιεινά και προστασία υγείας στην εργασία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ιλ.Σακκά: Να δούμε σφαιρικά ως Αριστερά βαρέα-ανθυγιεινά και προστασία υγείας στην εργασία

Αν η επιτροπή για τα επιδόματα στο Δημόσιο καταλήξει ότι δεν θα δίνονται πλέον, πρέπει να δούμε πώς θα ικανοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τόσο στην Υγεία όσο και αλλού, που δουλεύουν σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους, υπογράμμισε η Ιλεάνα Σακκά, πρώην συνδικαλίστρια στο χώρο της Υγείας και μέλος της γραμματείας Του Τμήματος Φεμινιστικης Πολιτικής του ΣΎΡΙΖΑ, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Το όψιμο ενδιαφέρον για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δείχνει υποκρισία, τα νοσοκομεία λειτουργούν πάνω από έναν αιώνα, είπε η κ. Σακκά, οι νοσηλεύτριες που κατέκτησαν το να φτάσουν στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ξεκίνησαν σαν εσωτερικές μέσα στα νοσοκομεία, σε «οίκους αδερφών», κοιμόντουσαν και έτρωγαν εκεί, προσέφεραν την δουλειά τους με πολύ μικρή αμοιβή.

Χρόνια μετά τον νόμο για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το 1983, έμεναν «ανοιχτές» προκηρύξεις νοσηλευτικού προσωπικού, κάθε φορά καλύπτονταν οι θέσεις και προκηρύσσονταν άλλες. Αυτό καταργήθηκε μετά την υπουργία Σούρλα και ήρθαμε στο «5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη» και προκλήθηκαν οι δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να ανατρέψει σε μία τετραετία αυτή τη διαδικασία δεκαετιών υποχρηματοδότησης του χώρου της Υγείας, που είναι αλυσίδα επαγγελμάτων και αν σπάσει ένας κρίκος, δεν λειτουργεί το νοσοκομείο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σήμερα βρήκαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αύριο ίσως βρούμε τα εργαστήρια, τις καθαρίστριες...

Θύμισε επίσης ότι το 2011 με πολλή δουλειά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επιστημόνων και συνδικαλιστών, στην αναθεώρηση του καταλόγου μπήκαν στα βαρέα-ανθυγιεινά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι δόθηκε κλιμακούμενο επίδομα στο χώρο της Υγείας. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι προσλαμβάνονται με το καθεστώς βαρέων-ανθυγιεινών, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε συζήτηση οι άλλοι πώς θα εντασσόντουσαν και με ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Κατά την περίοδο των μνημονίων, ωστόσο, οι δανειστές έβαζαν ζήτημα για το επίδομα στο Δημόσιο και συγκροτήθηκε επιτροπή στο πλαίσιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και έρχεται σήμερα στην επικαιρότητα το ζήτημα ένταξης σε διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια που θέτουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, γιατί αν αυτή η επιτροπή καταλήξει ότι δεν θα δίνονται πλέον επιδόματα στο Δημόσιο, πρέπει να δούμε πώς θα ικανοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που δουλεύουν σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους, όπως υπογράμμισε.

Πολύ περισσότερο, που σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λείπουν παντελώς οι δομές που προβλέπει η νομοθεσία για την διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων. Έπρεπε να δημιουργηθούν υπηρεσίες προστασίας/πρόληψης και το Δημόσιο να ξεκινήσει από τον χώρο της Υγείας, αλλά και να δημιουργήσει τμήματα ιατρικής της εργασίας. Και έχουμε μόνο ένα, μόνο στο Θριάσιο. Ως Αριστερά, πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα σφαιρικά, πώς θα παρέμβουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για μία ηθική ικανοποίηση που χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Και όχι μόνο στον χώρο της Υγείας, υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που παίρνουν βαρέα-ανθυγιεινά...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο