ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020

Δ. Τραυλός: Κλιμακώνουμε τον αγώνα κατά του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας και των καμερών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Τραυλός: Κλιμακώνουμε τον αγώνα κατά του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας και των καμερών

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο αναπληρωτής δάσκαλος και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας και του Τμήματος Παιδείας, Διονύσης Τραυλός για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και για τη τηλεκπαίδευση μέσω καμερών στις σχολικές αίθουσες.


«Η κ. Κεραμέως μέσα σε μια νύχτα κατάφερε να ενώσει εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές εναντίον της. Αρχικά είπε ότι θα μπουν κάμερες, μετά έκανε μια τρίμπλα ότι δεν θα είναι κάμερες, αλλά το κινητό ή το λαπτοπ του καθηγητή με κάμερα. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο πράγμα, απλά το έκανε για να θολώσει τα νερά και να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Στη Βουλή την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα κάνει πίσω, αλλά ούτε και εμείς θα κάνουμε, και οι κινητοποιήσεις θα είναι εντονότερες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια είναι μονόδρομος, όχι μόνο για τις κάμερες εντός των σχολικών αιθουσών, αλλά και για το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας, η διαβούλευση, του οποίου ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επικοινωνία με τις διδασκαλικές ομοσπονδίες.

«Αυξάνει τον αριθμό ανά τάξη σε νηπιαγωγείο και δημοτικό, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, που θα έπρεπε να είναι λιγότερα παιδιά μέσα σε μια τάξη. Αυτό θα οδηγήσει σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, αλλά θα οδηγήσει και σε μετακίνηση μαθητών. Κανένα τμήμα δεν θα υπάρχει με λιγότερο από 20 μαθητές, αυτό σημαίνει ότι σε ένα σχολείο με 30 παιδιά, φέτος υπήρχαν δυο τμήματα των 15 μαθητών, ενώ του χρόνου θα δημιουργηθεί ένα τμήμα των 25 παιδιών και τα υπόλοιπα θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι μπροστά στην εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, δεν υπολογίζουμε ούτε κορονοϊό, ούτε πανδημίες, ούτε τίποτε, πάνω από όλα να εξοικονομήσουμε χρήματα» σχολίασε ο κ. Τραυλός.

Ένα ακόμη σημείο διαφωνίας μεταξύ Υπουργείου και καθηγητών έχει να κάνει με τους μαθητές των ΕΠΑΛ., όπου τίθεται ηλικιακό όριο στα 17 έτη. «Σημαίνει ότι ένα παιδί, που πήγε Γενικό Λύκειο και δεν κατάφερε να περάσει στις πανελλήνιες, δεν έχει δικαίωμα να εγγραφεί στα ΕΠΑΛ για να ακολουθήσει μια επαγγελματική κατάρτιση», που σημαίνει, όπως επισημαίνει ο κ. Τραυλός, ότι αυτό το παιδί οδηγείται στα ΙΕΚ, πληρώνοντας κάποιες χιλιάδες ευρώ για να καταρτιστεί και όσοι δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση, «ανειδίκευτοι εργάτες. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προωθεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ, στέλνει «πελατεία». Αυτό είχε κάνει και το 2013 όταν είχε απολύσει 2.500 καθηγητές και είχε κλείσει 50 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ». Αναφορικά με τα Πειραματικά Σχολεία, η υπουργός Παιδείας προωθεί τις εξετάσεις ανά βαθμίδα, που σημαίνει ότι «τα παιδιά του Γυμνασίου για να πάνε στο Λύκειο θα έχουν εξετάσεις, κάτι το οποίο δεν υπήρχε και έχει αναστατώσει γονείς και μαθητές».

Για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, το μέλος του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας κάνει λόγο για βιαστική κίνηση της κ. Κεραμέως, «δεν υπάρχει συμμετοχή, κάτι, που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Το δικαίωμα, που δίνεται στο μαθητή να λείπει με μια απλή δήλωση του γονέα, πιστεύω ότι και την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει η ίδια εικόνα στα Λύκεια και στα Γυμνάσια. Φοβάται ο κόσμος να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημαντικό θέμα έχει προκύψει και με τις σχολικές καθαρίστριες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι συμβασιούχες. «Οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες και να αμείβονται με 15 ευρώ την αίθουσα. Έδωσε το δικαίωμα το Υπ. Εσωτερικών να κάνουν τετράμηνες συμβάσεις οι Δήμοι σε καινούργιες καθαρίστριες. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση από τον Δήμο Πατρέων» ανέφερε.

 

 

 

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο