ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 19 Μαΐου 2020
Όπως επισήμανε μέχρι πρότινος η υπογειοποίηση θεωρείτο δεδομένη, όμως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει ακόμα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, για τις δικές της προθέσεις.
«Πρώτον η χώρα έχει συνέχεια, δεύτερον η χώρα έχει δεσμεύσεις και τρίτον οι μηχανικοί δεν μπορούν να λένε σήμερα Α και αύριο Β, κατά το δοκούν. Δεν μπορεί η ΕΡΓΟΣΕ μέχρι ένα διάστημα να έλεγε Α, στην συνέχεια να λέει Β και μετά να λέει Γ», σχολίασε ο κ. Αϊβαλής.
Όπως εξήγησε το ΤΕΕ έλαβε τις αντίστοιχες προμελέτες για το κομμάτι Ρίο-Κανελλόπουλου από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη κατά συνέπειες προμελέτες υπάρχουν.
«Μας έστειλε στατικές προμελέτες, υδραυλικά, γεωτεχνικά, χάραξη-τοπογραφικά. Μαζί με προϋπολογισμούς και προμετρήσεις. Για να δημοπρατηθεί μια μελέτη-κατασκευή όπως το ήθελε ο πρώην Υπουργός, έπρεπε να υπάρξει και μια μελέτη-κόστους η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019. Προκύπτει ότι στο κομμάτι υπογειοποίησης από το Ρίο έως τον Άγιο Διονύσιο είναι 260εκ., χωρίς τις εκπτώσεις γιατί είναι το κλειδί. Εάν υπολογίσετε τις εκπτώσεις που έχει δώσει η τελευταία εταιρία που ήταν άνω του 50% καταλαβαίνεται ότι στα 130εκ. που είναι το ποσό που έχει διασφαλιστεί από την Ε.Ε.. Άρα μπορεί το τρένο να φτάσει με διασφαλισμένο ποσό στον Άγιο Διονύσιο και υπογειοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλής.
Πέραν αυτών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος υπογράμμισε ο φορέας αλλά και η τοπική κοινωνία περιμένει από τον Σεπτέμβριο του 2019 τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει με την υπογειοποίηση. «Τότε ο κ. Καραγιάννης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, μας είπε ότι πρέπει να τους αφήσουμε τον χρόνο, να εξετάσουν τα δεδομένα και σε 4 μήνες θα απαντούσαν σε όλη η τοπική κοινωνία. Έχουν περάσει 10 μήνες δεν έχουμε τίποτα. Ο χρόνος περνάει και η καταληκτική ημερομηνία του 2023 οπότε θα πρέπει να έχει γίνει το έργο, πλησιάζει. Αυτό που με φοβίζει και δεν θέλω να το σκέφτομαι, είναι ότι αυτή η καθυστέρηση είναι εσκεμμένη για να φτάσουμε να μην προχωράει το τρένο και να πουν: Εδώ που φτάσαμε τι να κάνουμε; Λεφτά δεν έχουμε, λεφτά δεν έχουμε…
Θα ήθελα να δούμε και την πορεία των εργασιών κατά μήκος του χρόνου. Το θέμα είναι ότι την πληρώνει ο κόσμος της πόλης μας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδα γιατί σκοπός είναι να προχωρήσει και παρακάτω το τρένο. Ο κόσμος δεν μπορεί άλλο να περιμένει και να αναμασάει τα ίδια. Η Πολιτεία έχει συνέχεια, δεν μπορούμε να ξαναγυρνάμε στα ίδια δεδομένα που είχαμε το 2013 ή 2014. Έχουμε στο 2020 και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε να πληρώσουμε το μάρμαρο ως πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Αϊβαλής.
Στο ερώτημα κατά πόσο πλέον το όλο θέμα της υπογειοποίησης είναι ζήτημα πολιτικής βούληση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ανέφερε τα εξής: «Δεν ξέρω εάν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα. Αυτή την στιγμή όλο το σενάριο που κυκλοφορούσε περί απουσίας προμελετών, μελέτης κόστους-οφέλους κ.α., δεν υπάρχει. Μας δόθηκαν όλα, στους πάντες. Συνεπώς αυτό το σενάριο δεν υπάρχει. Εάν πει η ΕΡΓΟΣΕ ότι οι μελέτες δεν είναι σωστές θα πρέπει να έχει έτοιμες τις επόμενες. Αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο