ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

Γ. Πετρίτσης: Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να μιλήσει με τους μουσικούς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Πετρίτσης: Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να μιλήσει με τους μουσικούς

Την 21η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, επέλεξε το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Νοτιοδυτικής Ελλάδος για να «θυμίσει» στην Κυβέρνηση και στην υπουργό Πολιτισμού, ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον χώρο, παραμένουν ακόμα και τώρα «αόρατοι» και για αυτό τον λόγο πραγματοποιούν την μουσική τους διαμαρτυρία, στις 20:00 μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.


«Το σωματείο μας έχει 200 ενεργά μέλη. Το επίδομα των 800 ευρώ το έχουν λάβει 50 με 60 άτομα και αυτό συνέβη, γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βάλει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μην το λάβουν όλοι. Μας ζητά 50 ένσημα. Εδώ δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε τον χρόνο, θα το καταφέρουμε σε αυτούς τους μήνες; Ζητά ένσημα Μαρτίου, αλλά ο κ. Κικίλιας ακύρωσε το Πατρινό Καρναβάλι και ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις. Πώς θα λάβουν οι μουσικοί το επίδομα, εφόσον δεν δούλεψαν;» διερωτήθηκε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γιώργος Πετρίτσης.

Αυτό, που ζητούν είναι επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους μουσικούς και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούν, λόγω κορονοϊού, άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ στην πρώτη φάση στήριξης αναδρομικά, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, επιδότηση ενοικίου, αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς, που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

«Από την ακύρωση του Καρναβαλιού της Πάτρας μείναμε χωρίς δουλειά. Όλοι γυρνούν στην εργασία τους, εμείς πότε θα γυρίσουμε; Βρισκόμαστε σε δεινή θέση και για αυτό ζητάμε μια επιδότηση για να μπορέσουμε να ζήσουμε μέχρι να ανοίξουν τα καταστήματα» δήλωσε ο κ. Πετρίτσης.

Μάλιστα τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει διάθεση να μιλήσει μαζί μας, οπότε οι κινητοποιήσεις μας θα είναι περισσότερες από εδώ και πέρα. Για αυτό κάνουμε το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας μια συναυλία διαμαρτυρίας. Όσο και να προσπαθούν να μας φιμώσουν, δεν θα το πετύχουν».

Στο μητρώο του Σωματείου είναι καταγεγραμμένοι οι επαγγελματίες μουσική της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Πετρίτσης, «είναι θολό το τοπίο, από πλευράς της κυβέρνησης, όσων αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο. Δεν έχει διασαφηνίσει πως ο καθένας θα λέγεται μουσικός», ενώ σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, που είχαν με την κ. Μενδώνη τους είχε ξεκαθαρίσει, για να αποκαλείται κάποιος μουσικός, θα πρέπει να έχει πτυχίο ή να έχει 50 ένσημα. «Οι ερασιτέχνες τι κάνουν; Ο άνθρωπος, που παίζει μπουζούκι, που δεν έχει πτυχίο, διότι δεν υπάρχει, αυτοί δεν θα πρέπει να κατοχυρωθούν ως μουσικοί; Οι παραδοσιακοί μουσικοί και οι τραγουδιστές; Χρειάζεται συζήτηση και σωστό προγραμματισμό το ηλεκτρονικό μητρώο» σχολίασε ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ ΜΠΕ

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο