ΥΓΕΙΑ | Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό σχέδιο για αναβάθμιση του ΕΣΥ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό σχέδιο για αναβάθμιση του ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πανδημία για να προωθήσει μια μονιμότερου και σταθερού χαρακτήρα παρέμβαση στήριξης και αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».


Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει επένδυση στη δημόσια περίθαλψη την αξία της οποίας ακόμη και συντηρητικά ΜΜΕ σήμερα αναγνωρίζουν».

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει ανεπάρκεια στις όποιες ενισχύσεις έχουν γίνει και οι οποίες δεν είναι σωστά κατανεμημένες.

«Το σύστημα υγείας άντεξε κυρίως γιατί είχαμε περιορισμένη έκταση των κρουσμάτων και συμπιέστηκε η λειτουργία των νοσοκομείων: ανεστάλησαν τακτικά χειρουργεία, τα απογευματινά ιατρεία, οι ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας. Όλο το σύστημα κατέβασε ταχύτητα- υπήρξε ενα άτυπο lockdown του ΕΣΥ -και αυτό επέτρεψε κάπως να επικεντρωθούμε και να διαχειριστούμε πιο αξιοπρεπώς τα περιστατικά της πανδημίας» δήλωσε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν, όμως, προβλήματα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα πολλών δομών να αντιμετωπίσουν την αυξημένη συρροή, όπως έγινε στο νοσοκομείο Καστοριάς ενώ έχουν αναδειχθεί προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό σχεδιασμό για βιώσιμη αναβάθμιση του ΕΣΥ. Δεν έχει προωθήσει με δική της έγκριση ούτε μία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. Ό,τι έχει προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή ήταν από προηγούμενες εγκρίσεις που είχαμε δρομολογήσει εμείς το πρώτο εξάμηνο του 2019».

Σχετικά με τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί η επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας σημείωσε πως «η καραντίνα καλώς έγινε, παρείχε μια ασφάλεια η οποία μετά την άρση του lockdown χάνεται και μπαίνουμε σε μια νέα φάση με πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα καθώς δεν υπάρχει επιλογή με μηδενικό ρίσκο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη να επανέλθουμε σταδιακά στην οικονομία, στην αγορά, τον τουρισμό, την καθημερινότητά μας γιατί πρέπει να επιβιώσει η κοινωνία και να υπάρξει εισόδημα. Πρέπει, όμως, να υπάρξουν ορισμένες δικλείδες ασφαλείας υγειονομικού χαρακτήρα που θα αποτρέψουν μια αναζωπύρωση στο αμέσως επόμενο διάστημα του πρώτου κύματος που είναι σε ύφεση καθημερινά».

Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, «Να προετοιμαστούμε με τη διατήρηση των αποστάσεων και της ατομικής υγιεινής γιατί θα έχουμε πιθανόν δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο, το οποίο δε ξέρουμε τι ένταση και έκταση θα έχει».

Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ ανέφερε ότι αυτά γίνονταν στην αρχή της πανδημίας με φειδώ λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας. «Η κριτική που κάναμε στο Υπουργείο ήταν ότι δεν έκανε από την αρχή ένα κεντρικό έλεγχο της εργαστηριακής διάγνωσης της πανδημίας και δεν έθεσε όλα τα διαθέσιμα τεστ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Τώρα έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα των δημόσιων εργαστηρίων μάλιστα μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση του εργαστηρίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και έτσι μπορούν τα περιστατικά από το δημόσιο σύστημα υγείας να εκτελούνται χωρίς πρόβλημα» είπε ακόμη.

Ωστόσο υπάρχει ένα γκρίζο τοπίο στον ιδιωτικό τομέα «όπου ενώ έχει κοστολογηθεί η εξέταση δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε πολίτες που οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεώνονται να κάνουν την εξέταση να πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα περισσότερα τεστ είναι αναγκαία για να διερευνήσουμε έγκαιρα και να απομονώσουμε τα όποια κρούσματα εμφανιστούν» κατέληξε.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο