ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Γ. Παππάς: Το κόστος του δισταγμού θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της οικονομικής ζημιάς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Παππάς: Το κόστος του δισταγμού θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της οικονομικής ζημιάς

«Δεν είναι τα γενναία μέτρα, που θα ικανοποιήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Προφανώς η κυβέρνηση το κάνει για να κερδίσει χρόνο, έναντι του φθινοπώρου, για να διαπιστώσει τι θα γίνει στην Ευρώπη, ποια θα είναι τα κονδύλια, που θα διατεθούν για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την αγορά. Δεν είναι εμπροσθοβαρή μέτρα, που θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας και τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτική Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παππάς.


Ένα βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν βγει, «έχουν πολύ αυστηρούς όρους» ενώ κάποια άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα οι τράπεζες φαίνεται να τα προωθούν για τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «ενώ την ανάγκη την έχουν αυτές, που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση άμεσα, όπως είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν και προ κρίσης κορονοϊού μεγάλα προβλήματα. Οι επιχειρήσεις χωρίς κεφάλαιο κίνησης δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν» και πρόσθεσε ότι «το κόστος του δισταγμού θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της οικονομικής ζημιάς, που θα γίνει μετά, για αυτό χρειάζεται φρέσκο χρήμα και γενναία μέτρα» από πλευράς της κυβέρνησης.

Η αναστολή των φόρων είναι ένα μέτρο, που έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και τελειώνει το φθινόπωρο , αλλά το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τότε; «Αναβάλλουμε το πρόβλημα για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Παππάς. «Οι επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας, που προϋπήρχε, από τον Ιανουάριο (σύμφωνα με έρευνες η ρευστότητα ήταν χαμηλά), πόσο μάλλον τώρα μετά την πανδημία. Το πρόβλημά τους είναι ότι θα πρέπει να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κάτι, το οποίο, όπως φαίνεται δεν μπορούν να το διαχειριστούν οι τράπεζες και το κατευθύνουν σε συγκριμένους πελάτες, που δεν χρωστούν, ενώ άλλοι, που έχουν μια δόση σε εφορία και χρωστούν ή έχουν δάνειο σε ρύθμιση, βγαίνουν εκτός της αξιολόγησης ή παίρνουν χαμηλό σκορ, και δεν θα ενισχυθούν. Αυτό είναι πρόβλημα για το κεφάλαιο μιας επιχείρησης».

Για το πρόγραμμα ΣΥΝ Εργασία (50% μισθός από τον εργοδότη και τον υπόλοιπο μισθό το 60% επιδοτείται από το κράτος) ο κ. Παππάς δήλωσε ότι είναι ένα μέτρο για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, «αλλά είναι κυρίως και για να μην εκτοξευτούν οι δείκτες της ανεργίας». Το πρόβλημα όμως αυτή την στιγμή στην οικονομία δεν είναι μόνο στην προσφορά, αλλά και στη ζήτηση, στην κατανάλωση. Στην προκειμένη περίπτωση για τους εργαζόμενους μιλάμε για μια μείωση εισοδήματος και «θα υπάρχει πρόβλημα στα έσοδα των επιχειρήσεων, δεν θα καταναλωθούν αυτά. Δεν νομίζω ότι πριν το α’ εξάμηνο του 2021 να έχουμε ανακάμψει, θεωρώ ότι η ύφεση θα είναι και το 2021, ανάλογα τι θα γίνει με τα κονδύλια της Ευρώπη» και υποστηρίζει ότι «θα έπρεπε να υποστηριχθεί το 100% των εργαζομένων, διότι αυτό δεν θα καταρρακώσει τη ζήτηση».

Η εκτίμησή του είναι ότι σε περίπτωση, που έχουμε δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού από το φθινόπωρο, δεν θα πρέπει να επιλεγεί πάλι το lockdown, διότι δεν θα αντέξει η οικονομία. «Θα είναι καταστροφικό για όλους μας. Δεν αντέχει η ελληνική οικονομία, όπως είναι δομημένη, με την ρευστότητα την οποία έχει, λόγω και του μαξιλαριού ασφαλείας, αλλά ξέρετε ότι το μαξιλάρι, που δημιουργήθηκε δεν είναι αρκετό, μπορεί να λύσει κάποια προβλήματα από την χρησιμοποίησή του, αλλά χρειάζονται περισσότερα χρήματα και γενναία μέτρα, που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει». Θεωρεί ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η υγεία για να γίνουν περισσότερα τεστ, να υπάρχει έλεγχος, «διαπιστώνω ότι ανοίγουμε τον τουρισμό και δεν γίνονται τεστ, ρισκάρουμε να σώσουμε ένα μέρος της οικονομίας και να κυλήσουμε σε ένα δεύτερο στάδιο πανδημίας. Εδώ θα έπρεπε να είναι τα πρωτόκολλα πιο αυστηρά».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο