ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Με άγχος και ανασφάλεια η επανέναρξη της εστίασης στην Αχαΐα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Με άγχος και ανασφάλεια η επανέναρξη της εστίασης στην Αχαΐα

Με αισθήματα νευρικότητας, άγχους και ανασφάλειας στους κόλπους των επαγγελματιών επαναλειτούργησε σήμερα ο κλάδος της εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα και την Αχαΐα.


Αρκετά καταστήματα ωστόσο παρέμειναν κλειστά καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν διέθεταν τα απαιτούμενα κονδύλια για να επανέλθουν μετά από 2,5 μήνες απραξίας. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής του Νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου.

«Είναι σαν να ανοίγουμε πρώτη φορά μαγαζιά. Περάσαμε 2,5 μήνες χωρίς μεροκάματο για εμάς και τους εργαζομένους μας. Νευρικότητα αυξημένη γιατί το ΦΕΚ με τις οδηγίες που αφορούν μέτρα υγιεινής, την ανάπτυξης των παραλιών, την λειτουργία εκεί και την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον αστικό ιστό της πόλης, ήρθε μόλις χθες. Διαβάζουμε κι εμείς και οι υπηρεσίες, καθώς βλέπουμε ότι κάποια κομμάτια είναι ασαφή.

Είμαστε προβληματισμένοι για τα πρωτόκολλα υγιεινής, για όλες τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και επεκτάσεων τραπεζοκαθισμάτων. Θα υπάρξει ένα τριήμερο που θα ψάχνουμε τα πατήματά μας, εμείς και οι υπηρεσίες οι οποίες πιστεύω θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο… Ειδικά για τις παραλίες υπάρχει μια αβεβαιότητα γιατί ακόμα διαβάζουμε για να καταλάβουμε τι θα γίνει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Στεργίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Στεργίου αρκετά καταστήματα δεν επαναλειτούργησαν, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του κλάδου για κεφάλαιο επανεκκίνησης από το κράτος, δεν έγινε δεκτή:

«Δυστυχώς κάποια μαγαζιά παραμένουν κλειστά γιατί δεν έχουν καθόλου εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν επίσης κάποια μαγαζιά που εξαρτιόνταν από τους φοιτητές. Οι φοιτητές απουσιάζουν άρα και αυτά δεν μπορούν να ανοίξουν. Υπάρχει και μια Τρίτη κατηγορία επαγγελματιών που δεν είχαν πρόσβαση στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: την επιστρεπτέα προκαταβολή και το «ΤΕΠΙΧ» με αποτέλεσμα μετά την οικονομική ζημιά των 2,5 μηνών να μην μπορούν σήμερα να φρεσκάρουν τα μαγαζιά τους και να αγοράσουν προμήθειες.

Γιαυτό εμείς ζητήσαμε από το κράτος να ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, καθαρά επιχορηγούμενο, στο 1% το περσινού τζίρου για να έχουν οι συνάδελφοι χρήματα να ξεκινήσουν. Αυτό δεν έγινε. Άρα πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν να δανειστούν από αλλού και μοιραία μένουν κλειστοί σήμερα.

Ως προς τις αλλαγές που υπάρχουν από σήμερα στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής ο κ. Στερίγου σχολίασε:  

«Ο κόσμος θα δει αραιωμένη διάταξη τραπεζοκαθισμάτων, μέτρα υγιεινής όπως μάσκες, απολυμαντικά κτλ. που θα είναι αυξημένα. Έχει μια περάσει μια κουλτούρα στον κλάδο μας να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, τις οικογένειάς μας, τους εργαζομένους μας για να μην γυρίσουμε πίσω. Ζητάω και από τους πελάτες μας. Να είναι συνεργάσιμοι και να μην συναθροίζονται στα μαγαζιά.

Ως προς την χωρητικότητα κάποια μαγαζιά αγγίζουν το 80% των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν πριν, κάποια άλλα που ήταν σε πιο μειονεκτική θέση άνοιξαν με το 50%. Ο μέσος όρος είναι περίπου στο 70% του ωφέλιμου χώρου. Οι τζίροι θα είναι σίγουρα μειωμένοι και όχι μόνο λόγω χωρητικότητας αλλά και επειδή του Πανεπιστήμιο είναι κλειστό, τουρισμό δεν έχομε και άρα η πόλη δεν εισάγει χρήμα. Ο πληθυσμός θα είναι μειωμένης οικονομικής δυνατότητας».  

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε δεκτό το αίτημα των επιχειρηματιών για μείωση των χρημάτων που καλούνται να πληρώσουν όσοι αναπτύσσουν τραπέζια και ξαπλώστρες στις παραλίες της περιοχής.

«Συμφωνήσαμε 13ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τρία χρόνια και ειδικά φέτος με την έκπτωση του 40% που προβλέπει τι κράτος λόγω κορωνοϊού θα πληρώσουμε 5 ευρώ το τ.μ.. Είναι 9 ευρώ κάτω από τις προηγούμενες χρονιές που ήταν 22 ευρώ το τ.μ.. Αυτό μας ικανοποιεί. Τρέχουμε όλα τα μαγαζιά για να αδειοδοτηθούν, να φτιάξουμε τα χαρτιά στον Δήμο από εκεί να τα στείλουμε στην Κτηματική για αυτοψίες και η Κτηματική εάν προλάβει να εκδώσει κάποιες σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο