ΕΡΓΑΣΙΑ | Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Ε. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για τη στήριξη της εργασίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ε. Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για τη στήριξη της εργασίας

Ρεαλιστικές προτάσεις για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίαw περιλαμβάνει η επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» βασικές πτυχές του οποίου θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα στο Ζάππειο.


Η Έφη Αχτσιόγλου, εισηγήτρια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον Ν. Παππά, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» τόνισε πως πρόκειται για μέτρα στήριξης τα οποία δεν θα οδηγούν σε αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και σε μειώσεις μισθών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα επιδότησης των επιχειρήσεων, κάλυψης δηλαδή από το κράτος του λεγόμενου εργατικού κόστους με τη δέσμευση των επιχειρήσεων να πληρώνουν το υπόλοιπο του μισθού και να διατηρούν τις σχέσεις εργασίας αμετάβλητες. Αυτό το κομμάτι συνδυάζεται με μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, γιατί αυτό που κάνει οι κυβέρνηση με όσες επιχιερήσεις μπορούν να πάρουν την ενίσχυση είναι απλώς δανεισμός που όταν θα τον επιστρέψουν θα αυξήσουν το χρέος τους. Το τρίτο σκέλος του προγράμματος προβλέπει ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας για να στηριχθεί εισοδηματικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υπέστη αιφνίδια ανατροπή του εισοδήματός του, δηλαδή οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, ο κόσμος του πολιτισμού και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματιες».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας ανέλυσε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της καραντίνας όταν τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Αυτή προέβλεπε «το κράτος να υπεσέλθει στη θέση του εργοδότη και να αναλάβει τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, να καταβάλλει στο 100% τους μισθούς με τη δέσμευση των επιχειρήσεων όταν ανοίξουν να μην απολύσουν, να μην μεταβάλλουν αρνητικά τις σχέσεις εργασίας και αυτό να έχει μία μετενέργεια εξαμήνου για να διασφαλιστεί ότι θα περάσει η κρίση χωρίς να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά».

Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα για τα μέτρα αυτά απάντησε πως «υπηρξε πλήρης κοστολόγηση και των μέτρων που προτείναμε τότε και των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα στα δημόσια ταμεία και είναι εφικτή η αξιοποίησή τους και από την πλευρά του μαξιλαριού ασφαλείας αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως τα ευρωπαϊκά προγράμαματα, π.χ. το πρόγραμμα Sure κ.α».

Σχολιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για την εργασία η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «από την αρχή της πανδημίας που φάνηκε ότι θα έχουμε μια μετεξέλιξη της σε οικονομική ύφεση, η κυβέρνηση προχωρά με μια στρατηγική που είναι ανεπαρκής ως προς την στήριξη των επιχειρήσεων αλλά είναι καταστροφική για την εργασία. Ακολουθεί ένα στρατηγικό σχέδιο που φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Στην αρχή ξεκίνησε με το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας που δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανεργία, το μέτρο αυτό το συνεχίζει και το παρατείνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα συμπληρώσουν εξάμηνο ανεργίας, έχουν βγει εντελώς εκτός της αγοράς εργασίας και αυτό γίνεται με κυβερνητική απόφαση».

Το δεύτερο μέτρο, σύμφωνα με την ίδια, ήταν η εκ περιτροπής εργασία εργαζομένων που δουλεύουν το μισό διάστημα για να λαμβάνουν μισό μισθό. Όπως εξήγησε «με τα νέα ανακοινωθέντα μέτρα που οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν η κυβέρνηση δίνει τρεις δρόμους στον εργαζόμενο ή θα μειθωεί ο μισθός του κατά 20% γιατί η κυβέρνηση έρχεται και επιδοτεί ένα μέρος του μισθού για να γίνει η εκ περιτροπής εργασία, ή θα απολυθεί, ή θα συνεχίσει να μένει άνεργος με μια επιδότηση των 530 ευρώ».

Σημείωσε ακόμη πως τα μέτρα δεν είναι έκτακτης ανάγκης. «Παρατείνονται τυποποιούνται και φοβάμαι ότι θα είναι μόνιμες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του τόπου που συνοδεύονται από παντελή απουσίας ελέγχου καθώς από τα πρώτα μετρα της κυβέρνησης ήταν να αναστείλει τους ελέγχους για τα ωράρια και τις υπερωρίες.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανεργίας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έθεσε καμία απαγόρευση απολύσεων εκτιμώντας πως επειδή οι μικρές επιχειρήσεις δε στηρίχθηκαν είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις. «Ολοι αποδέχονται ότι θα υπάρχει μία αύξηση της ανεργίας τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμάει πως η ανεργία σε ακραίες περιπτώσεις θα ξεπεράσει και το 25%».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο