ΥΓΕΙΑ | Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Τ. Παναγιωτόπουλος: Η επιστημονική επιτροπή εισηγείται - Οι αποφάσεις είναι πολιτικές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Τ. Παναγιωτόπουλος: Η επιστημονική επιτροπή εισηγείται - Οι αποφάσεις είναι πολιτικές

«Η κυκλοφορία του ιού τώρα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Με φοβίζει όμως η υπερβολική αυτοϊκανοποίηση και η υποβάθμιση των κινδύνων. Χρειάζεται συναίνεση, ουσιαστική διαβούλευση πριν τις αποφάσεις και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Η επιστημονική επιτροπή εισηγείται, οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Θα πάρουμε ανάσα το καλοκαίρι αλλά με μέτρα προστασίας, χωρίς τον κατακλυσμιαίο φόβο των δύο πρώτων μηνών». Ο επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε στις 22/5 Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για όλα αυτά που περιμένουμε και για όσα φοβόμαστε με την άρση των περιορισμών.


Το δεύτερο κύμα

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τον ιό, ωστόσο δεν έχουμε συμβόλαιο με καμία εποχή. Ίσως το 2ο κύμα του ιού να το δούμε από το Φθινόπωρο, αλλά θα το δούμε κάποια στιγμή.

Τουρισμός

Το άνοιγμα στον τουρισμό ενέχει ένα ρίσκο και το μη άνοιγμα ενέχει άλλο ρίσκο για την οικονομία. Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις που απαιτούν σταθμίσεις. Τα τεστ στα αεροδρόμια είναι ένα θέμα. Απαιτείται όμως πανευρωπαϊκή απόφαση γιατί τα τεστ πρέπει να γίνονται φεύγοντας από μια χώρα όχι μπαίνοντας. Όσο για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, στόχος τους είναι να δούμε τη συχνότητα των θετικών ατόμων που έρχονται, την προέλευση και τον προορισμό τους ώστε να γίνονται παρεμβάσεις.

Τα σχολεία

Σε κάθε βήμα χρειάζεται στάθμιση των κινδύνων κι αυτό πρέπει να γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους σχολικούς παράγοντες. Εκτιμώ πως έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία όχι για παιδαγωγικούς αλλά για κοινωνικούς λόγους και για να προετοιμαστούμε για το Φθινόπωρο. Τα παιδιά είναι η ομάδα που νοσεί με τον πιο ελαφρύ τρόπο, ενώ ακόμα υπάρχει μια αμφιβολία ως προς τον ρόλο τους στη μετάδοση.

Αεροπορικά ταξίδια

Το θέμα της πληρότητας στα αεροπορικά ταξίδια συνιστά μια αντίφαση. Πρόκειται για απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για έναν συμβιβασμό.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο