ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Χρ. Βαλουξής: Η κυβέρνηση παίρνει ένα τεράστιο υγειονομικό ρίσκο ανοίγοντας τα σχολεία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χρ. Βαλουξής: Η κυβέρνηση παίρνει ένα τεράστιο υγειονομικό ρίσκο ανοίγοντας τα σχολεία

Τις ενστάσεις της παράταξης Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς Πάτρα/Αχαΐα για το άνοιγμα, την ερχόμενη Δευτέρα, των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, μετέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο συνδικαλιστής Χρήστος Βαλουξής.


Όπως υποστήριξε, όλα γίνονται πολύ γρήγορα και χωρίς την απαιτούμενη στήριξη από την πολιτεία.

«Δεν είναι επαρκές το διάστημα. Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν, δεν καλέστηκαν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, θα έρθουν την Πέμπτη. Δεν έχουμε στηριχθεί, καθοδηγητικά. Σχεδόν στήνεται όπως η ιστορία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που ήταν σε προαιρετική βάση χωρίς κεντρική καθοδήγηση. Πριν πέντε μέρες άκουσα την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών να λέει να μην ανοίξουν τα σχολεία. Το διάστημα που μένει να λειτουργήσουμε είναι πολύ μικρό. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση παίρνει ένα τεράστιο υγειονομικό ρίσκο ανοίγοντας τα σχολεία. Παιδαγωγική ωφέλεια μεγάλη δεν υπάρχει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαλουξής.

Αναφορικά με το κατά πόσο τα παιδιά δημοτικών και νηπιαγωγείων μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής ο κ. Βαλουξής σημείωσε:

Ειδικά για τα Νηπιαγωγεία είναι ένα εύλογο ερώτημα. Τα παιδιά έχουν ένα πρόγραμμα όπου δεν μπορεί να υπάρξει μετωπική διδασκαλία. Κατ’ εμέ θα έπρεπε να έρθουν στα Δημοτικά μόνο η πρώτη και η έκτη. Αυτές οι τάξεις έχουν, αυτόν τον καιρό, μεγάλη ανάγκη παιδαγωγικής κι εκπαιδευτικής στήριξης. Να ολοκληρώσει τον αλφαβητισμό η πρώτη και να προετοιμαστεί για το Γυμνάσιο η έκτη δημοτικού. Στα Νηπιαγωγεία πώς μπορούν να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες; Εμείς θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά έχει κάποιες ευθύνες η πολιτεία. Θα γίνει μαζικός και τακτικός επιδημιολογικός έλεγχος; Θα υπάρχουν μάσκες και αντισηπτικά; Πώς θα θερμομετρούμε τα παιδιά, δεν χρειάζονται τηλεθερμόμετρα;»

Για το κομμάτι της καθαριότητας στα σχολεία αλλά και τη μεταφορά των παιδιών, ο κ. Βαλουξής υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Υπάρχουν καθαρίστριες ορισμένου χρόνου και δεν μπορούν να έρχονται το πρωί. Ποιος θα καθαρίζει; Και πριν ο δάσκαλος έπαιρνε και καθάριζε. Θα εξακολουθήσουμε και τώρα; Θα ξεκινήσουν οι μεταφορές. Τα ταξί παίρνουν δύο πελάτες. Τώρα θα παίρνουν 4 παιδιά ξαφνικά; Καταργούμε τον υγειονομικό κανόνα; Δεν θα πρέπει να διπλασιαστούν τα δρομολόγια και να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα. Είναι σαν πείραμα».

Τέλος σχολιάζοντας το Νομοσχέδιο της Παιδείας και τις διακηρύξεις της αρμόδια Υπουργού ότι θα πάρει πίσω τις διατάξεις που σχετίζονται με την αύξηση των μαθητών στις τάξεις, τα Πειραματικά σχολεία και το όριο ηλικίας για τα ΕΠΑΛ, ο κ. Βαλουξής ανέφερε τα εξής:  

«Θα τα πάρει πίσω η κυρία Υπουργός; Τι έγινε με τις κάμερες; Τις νομοθέτησε. Τύπου όποιος θέλει, όταν θέλει κι αν θέλει. Είναι εξαιρετικά διχαστικό. Μπορεί να έρθει ένας συνάδελφος να μου πει, είναι νομοθετημένο, θέλω να κάνω livestreaming. Τι θα κάνω; Εάν ο σύλλογος είναι ενάντια. Μάλλον θα πάρουν αποφάσεις οι Ομοσπονδίες.

Το Νομοσχέδιο είναι ένα ξήλωμα των προηγούμενων ρυθμίσεων. Για το αριθμό των παιδιών στις τάξεις, ζητάμε να παραμείνει στους 22. Παράλληλα αυξάνεται και ο μίνιμουμ αριθμός. Από τα 12 που ήταν, τώρα πάει στα 20. Πάμε σε συγχωνεύσεις. Θα μειωθούν πάρα πολύ οι θέσεις των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας κατά του νομοσχεδίου συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο