ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Ν. Σύψας: Αποτύχαμε να κινητοποιήσουμε τις πολιτικές ηγεσίες για την αναμενόμενη πανδημία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Σύψας: Αποτύχαμε να κινητοποιήσουμε τις πολιτικές ηγεσίες για την αναμενόμενη πανδημία

«Γνωρίζουμε ότι οι επιδημίες έρχονται κάθε 30-40 χρόνια. Είναι ένα περιοδικό φαινόμενο. Αυτό δεν πέρασε ποτέ στις πολιτικές ηγεσίες αυτού του κόσμου ώστε να προετοιμαστούν, να ενισχύσουν τα συστήματα Δημόσιας Υγείας. Είναι αποτυχία για εμάς τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους που δεν μπορέσαμε να τους κινητοποιήσουμε. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, επίσης, θα προκαλέσει θανατηφόρους ιούς στο άμεσο μέλλον, γιατί το περιβάλλον και η φύση δεν συγχωρούν». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


«Δυστυχώς φοβάμαι πως όταν περάσει και αυτή η πανδημία και βρεθεί εμβόλιο, οι πολιτικές ηγεσίες και η κοινή γνώμη και πάλι δεν θα προετοιμάζονται για την επόμενη. Στην Ελλάδα έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, αυξήθηκαν κάπως οι κλίνες ΜΕΘ, αλλά χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού για να τις στελεχώσουν. Κυρίως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να υπάρξει η απαραίτητη εξειδίκευση.

Πρόκειται για τον 7ο κορονοϊό και η εμπειρία μας από τους προηγούμενους είναι ότι το καλοκαίρι δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Περιμένουμε δεύτερο κύμα του ιού αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι πιο ισχυρό από το πρώτο.

Τα σχολεία έτσι κι αλλιώς θα λειτουργήσουν όταν γύρω μας θα υπάρχει επιδημία είτε τώρα ή το Φθινόπωρο. Πιστεύω πως ο καλύτερος χώρος για να μάθει το παιδί πώς να συμπεριφέρεται είναι το σχολείο. Ο τουρισμός έχει ένα λελογισμένο ρίσκο. Όντως, αν δεν ερχόταν κανείς, θα είμασταν πιο ασφαλείς, όμως τότε θα είχαμε μεγαλύτερη φτωχοποίηση και η οικονομική κρίση, η φτώχεια είναι επίσης επιβαρυντική για την δημόσια υγεία. Ξέρουμε ότι θα έχουμε αυξημένα κρούσματα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο