ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Η αλήθεια πίσω από τα... success story Μητσοτάκη-Κικίλια στην Υγεία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Η αλήθεια πίσω από τα... success story Μητσοτάκη-Κικίλια στην Υγεία

Ούτε οι 4.000 προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αυτές που... φαίνονται, ούτε η αύξηση των κρεβατιών σε ΜΕΘ, δεν έκανε πολλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ενισχύσει το ΕΣΥ στην πανδημία, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής ΓΓ Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Βήματα γίνονται, αλλά οι εξαγγελίες πρέπει να μετατραπούν σε πράξη, όπως υπογράμμισε.


Δεν έκανε πολλά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πέραν των χειροκροτημάτων στήριξης του υγειονομικού προσωπικού στην πανδημία. Και το ΕΣΥ απέδειξε τη σημασία, τον ρόλο και την κρισιμότητά του, είπε ο κ. Βαρδαρός.

Δυστυχώς, προσέθεσε, απέδειξε και ο ιδιωτικός τομέας τις δυνατότητές του, με τα ακριβοπληρωμένα τεστ σε όποιον είχε είτε την ανάγκη είτε... την διάθεση να τα κάνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε σε κατάρτιση και εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων, στη συνταγογράφηση των τεστ. Βγήκε ένα κονδύλι 30 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ για τα τεστ, αλλά αυτά δεν τα ένιωσε ο πολίτης, συνέχισαν να τα πληρώνουν όσοι έχουν, κατά το δοκούν.

Ο κ. Βαρδαρός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε ούτε όσα μπορούσε ούτε όσα χρειάζονταν. Επικαλείται δύο «success story» στην Υγεία:

Προσλήψεις 4.000 στο σύστημα Υγείας: είναι όλες προσλήψεις συμβασιούχων, αντίθετα με τις προβλέψεις του #ΜένουμεΌρθιοι2 που αφορούν μόνιμες θέσεις. Την ίδια ώρα, οι κενές οργανικές θέσεις στον πάγιο σχεδιασμό του ΕΣΥ, είναι περίπου 7.000, χωρίς να συνυπολογίζεται η αύξηση από την αναθεώρηση των Οργανισμών. Ούτε οι 7.000 καλύπτουν τις ανάγκες. Η κυβέρνηση είχε έτοιμες τις προκηρύξεις για τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Και τις πάγωσε εξ ολοκλήρου από την αρχή της θητείας της ως σήμερα.

Κλίνες σε μονάδες ΜΕΘ: Υπάρχει αύξησή τους, αλλά με έναν-δύο «αστερίσκους». Η αύξηση τροφοδοτήθηκε από την αναστολή της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν δεν γίνονταν χειρουργεία, αποφεύγονταν νοσηλείες πέραν των απολύτως απαραίτητων, ανεστάλη η λειτουργία απογευματινών ιατρείων, τακτικών εξωτερικών ιατρείων, κτλ. Έτσι μετακινήθηκε προσωπικό και λειτούργησαν κρεβάτια σε ΜΕΘ. Ήδη, κάποια επιστρέφουν στο παλιό καθεστώς.

Να είμαστε δίκαιοι, γίνονται βήματα, ξεκαθάρισε. Στις δύο ΠΝΠ του υπουργείου Υγείας που είναι στη Βουλή, συστήνονται 500 οργανικές θέσεις για τις ΜΕΘ, είναι σημαντικό για μία κυβέρνηση που δεν πολυπιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αλλά βέβαια, πρέπει και να προκηρυχθούν.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο