ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Υπό παρακολούθηση για το… καλό τους οι γύπες της Αιτωλοακαρνανίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Υπό παρακολούθηση για το… καλό τους οι γύπες της Αιτωλοακαρνανίας

Ένα από τα μεγαλύτερα νεκροφάγα αρπακτικά καταγράφει και παρακολουθεί αυτή την περίοδο ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων με στόχο την βελτίωση της κατάστασης διατήρησης τους.


Οι επιβλητικοί γύπες βρίσκουν καταφύγιο στα Ακαρνανικά όρη, στον Αρακύνθο και τα Στενά της Κλεισούρας φιλοξενώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης.

Ο Φορέας Διαχείρισης με την συμβολή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων της οργάνωσης Wild Flora and Fauna τοποθέτησε πρόσφατα δορυφορικούς πομπούς σε 5 όρνια όπου μέσω ειδικής ψηφιακής διαδικτυακής πλατφόρμας, καταγράφεται σε on line χρόνο η δραστηριότητα τους και οι διαδρομές που ακολουθούν συμβάλλοντας στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων.

Από αυτά ο γύπας «Ντίνος» έχει πρόσφατα εκπλήξει ευχάριστα τους επιστήμονες με το μεγάλο ταξίδι που έχει διανύσει από το Μεσολόγγι στις Βαλκανικές χώρες, διανύοντας σε λιγότερο από μία εβδομάδα πάνω από 1000 χιλιόμετρα!

Το ύψος πτήσης του ανήλθε ακόμη και στα 2.810 μέτρα ενώ η ταχύτητα του ξεπέρασε κάποιες φορές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα! Αφού πέρασε τα ελληνικά σύνορα, έφτασε στο Εθνικό Πάρκο Bajti δίπλα στα Τίρανα όπου διανυκτέρευσε 2 βραδιές λόγω κακοκαιρίας, πέρασε το Μαυροβούνιο και περιπλανήθηκε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη επιλέγοντας για κούρνια το εντυπωσιακά απόκρημνο όρος Velež, όνομα σλάβικου θεού που σχετίζεται με την κτηνοτροφία και τα βοοειδή (το όνομα Μπέλες για βουνό συναντάται και στην χώρα μας!)  και πλέον κουρνιάζει στα βορειοδυτικά νησιά της Κροατίας, στην Αδριατική θάλασσα.

Παράλληλα για τους άλλους πομποθετημένους γύπες σημειακά, η «Κέλλυ» μετακινείται ακόμη μόνο εντός του όρους Αράκυνθου και των Στενών της Κλεισούρας όπου έχει πετάξει και στα 3.600 μέτρα ύψος.

Ο «Γιάννης» πραγματοποίησε μεγάλη πτήση προς την Ήπειρο στο Πάπιγκο και κούρνιασε ένα βράδυ στο φαράγγι του Βίκου, σε περιοχή όπου το είδος φώλιαζε πριν 35 χρόνια!

Ο δε «Νίκος» περισυλλέχθει και επέστρεψε στον κλωβό φιλοξενίας όπου θα συμβάλλει στην προσέλκυση άγριων όρνιων και μέσω παθητικών συλλήψεων, πομποθέτησης για παρακολούθηση του άγριου πληθυσμού. Τέλος ο «Φώτιος», ένα από τα δηλητηριασμένα όρνια που έγινε προσπάθεια επανένταξης του, δυστυχώς πριν μερικές μέρες κατέληξε, πιθανότατα λόγω κάποιας χρόνιας οργανικής βλάβης που προκάλεσε το δηλητήριο.

Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Ο Ντίνος κάνει μεγάλες υπερπτήσεις σαν κανονικό αεροπλάνο. Δεν καταλαβαίνει από καραντίνες και κορωνοϊούς. Έχει ανέβει στα Βαλκάνια, τώρα στην Βόρεια Ιταλία. Δεν παρακολουθούμε μόνο τον Ντίνο. Παρακολουθούμε και κάποιους άλλους γύπες που έχουμε στο Φαράγγι της Κλεισούρας.

Τους παρακολουθούμε για να δούμε που πηγαίνουν, πώς πηγαίνουν, που κάθονται, σε ποια φαράγγια, με ποια άλλα είδη μπορεί να είναι. Το πιο σημαντικό είναι αν πέσουν σε δηλητήρια που βάζουν κάποιοι ασυνείδητοι σε κάποια ζώα. Αυτά τα πουλιά λοιπόν μπορεί να φάνε ένα δηλητηριασμένο νεκρό ζώο και να επηρεάσει τον πληθυσμό του. Αυτό έγινε στο Μεσολόγγι, στο Όρος Αράκυνθος  όπου 11 όρνια έφαγαν δηλητήριο. Τα 9 πέθαναν και τα άλλα δύο ευτυχώς προλάβαμε σε κέντα περίθαλψης στην Αθήνα. Δυστυχώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά».

Πέραν αυτών, την περίοδο που διανύουμε οι περιβαλλοντολόγοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν και τις χελώνες caretta-caretta καθώς έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η αναπαραγωγή τους.

«Έχει ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta και από Δευτέρα ξεκινάνε οι καταγραφές στις αμμώδεις παραλίες της Στροφυλιάς από την Καλόγρια μέχρι τα Λεχαινά και στην Αιτωλοακαρνανία στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου. Οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν σιγά-σιγά στις παραλίες, βρίσκουν το κατάλληλο σημείο,  φτιάχνουν τις φωλιές τους και εναποθέτουν, πάντα  τις βραδινές ώρες, τα αβγά τους. Μετά από 55-65 μέρες θα καταγράψουμε τα πρώτα χελωνάκια που θα βγουν από την άμμο και θα κινηθούν προς τη θάλασσα. Όλη αυτή τη διαδικασία την μελετούμε και την καταγράφουμε», εξήγησε ο κ. Μαμάσης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο