ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Οι καρναβαλιστές της Πάτρας ζητούν «Στέγη για το Καρναβάλι»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι καρναβαλιστές της Πάτρας ζητούν «Στέγη για το Καρναβάλι»

Κινητοποίηση με την οποία ζητούν μια στέγη για το Καρναβάλι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, τα μέλη των καρναβαλικών πληρωμάτων που πλέον είναι άστεγα μετά την «έξωσή» τους από την αποθήκες του ΑΣΟ.


Οι καρναβαλιστές ζητούν από το Δήμο Πατρέων να βρει άμεσα μια λύση καθώς οι δημιουργίες τους παραμένουν έξω, έρμαια των καιρικών φαινομένων. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο εκπρόσωπος του πληρώματος 97, Σταύρος Γκουρνέλος.

Όπως είπε:

«Ο Δήμος αν θέλει να αποδείξει το Καρναβάλι που έχουμε αυτή την στιγμή, θα βρει μια στέγη. Θα βρει έναν τρόπο όλο αυτό το όνειρο που έχουμε να το στεγάσει, να βρούμε τρόπο να το στεγάσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για το αύριο και τα νέα παιδιά που πρέπει να μάθουν μαζί μας, όλη αυτή την τεχνογνωσία και το μεράκι που έχουμε για το καρναβάλι. Στόχος μας είναι να περάσει στις νέες γενιές. Αυτό γίνεται τόσες δεκαετίες μέσα στους χώρους που μας δίνει ο Δήμος για να φτιάχνουμε άρματα. Γίνεται σκυταλοδρομία από γενιά σε γενιά».

Για τους χώρους που αναζητούνται, ανάμεσα τους και τα Παλαιά Σφαγεία της πόλης, και τη βοήθεια από Φορείς της Πάτρας που αναμένεται να ζητήσει ο Δήμος, ο κ. Γκουρνέλης σχολίασε:

«Να το κάνει. Δεν έχουμε θέμα. Εμείς είμαστε της άποψης ότι το Καρναβάλι ξεκινάει από όλη την πόλη, ανήκει σε όλη την πόλη. Όποιος φορέας μπορεί να βοηθήσει, να βοηθήσει. Εμείς δεν θέλουμε χώρους που να μας ανήκουν, θέλουμε χώρους για να μπορούμε να δημιουργούμε. Το Καρναβάλι είναι μια υπόθεση που είναι καθαρά εθελοντική, όλα τα πληρώματα και η δημιουργία που υπάρχει, ξεκινάει από την ψυχή μας και η ψυχή μας βγαίνει στους δρόμους, δεν βγαίνει κάτι άλλο…»

Σε σχέση με τις αιχμές περί εμπορευματοποίησης και υποκουλτούρας που αφήνει η δημοτική Αρχή σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Γκουρνέλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Καρναβάλι, δεν είναι ούτε Θέατρο Τέχνης, ούτε παράσταση στην Επίδαυρο, είμαστε καρναβάλι. Συνδυάζει έκφραση, σάτιρα, διαμαρτυρία. Ήταν λαϊκό και θα παραμείνει λαϊκό το Καρναβάλι, γι’ αυτό υπάρχουν 40.000 άνθρωποι στον δρόμο».

Μιλώντας για το πώς φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο, καθώς και για τις ευθύνες που προσπάθησε, εμμέσως να επιρρίψει στα πληρώματα ο Δήμος για την απώλεια του εργολάβου που θα αναλάμβανε την ανακαίνιση του ΑΣΟ, ο κ. Γκουρνέλος τόνισε:

«Αυτά είναι πολιτικά και κομματικά παιχνίδια στα οποία οι καρναβαλιστές δεν έχουν πάρει μέρος ποτέ. Φανταστείτε για πόσες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μιλάμε. Όλοι ανήκουν σε κάποιο κόμμα, δραστηριοποιούνται σε κάποιους τομείς, ποτέ μας όμως δεν έχουμε βάλει καμία κομματική ή πολιτική σημαία για να βγούμε στους δρόμους. Το Καρναβάλι είναι μια κατάθεση ψυχής. Ειδικά ένας Δήμαρχος που έχει εκλεγεί με το σκεπτικό ότι φροντίζει τον λαό, δεν μπορεί να πετάει το καρναβάλι και το λαό έξω από αυτό. Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να πετάει έξω το Καρναβάλι από την ψυχή του Πατρινού λαού ο οποίος εκφράζεται μέσα από αυτό.»

Τέλος εξήγησε ότι μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση τα άρματα των πληρωμάτων είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων.

"Τα άρματά μας είναι στην βροχή, σε έναν χώρο που την τελευταία στιγμή βρέθηκε προκειμένου να είναι πιο προφυλαγμένα από την προηγούμενη λύση που μας είχαν προτείνει. Το άρμα θα σαπίσει, θα χαλάσει, πιθανόν να φτιαχτεί ένα καινούργιο. Το κενό όμως που θα υπάρχει μέχρι εκείνη την στιγμή θα είναι τεράστιο γιατί δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να είμαστε στο δρόμο όπως ήμασταν όλοι αυτοί. Να βρεθεί μια λύση και να την ακολουθήσουμε. Να στεγαστούμε εμείς και η δημιουργία γενικότερα.

Δεν μπορεί να πετάς τη δημιουργία από το Καρναβάλι. Εμείς είμαστε πληρώματα-καλλιτέχνες, δεν είμαστε ούτε πολιτικάντηδες, ούτε ορμώμενοι από κόμματα. Είμαστε όλοι μαζί, όλα τα πληρώματα είμαστε ενωμένα, και θέλουμε όπως ήμασταν και με καλύτερες προοπτικές, να βρούμε έναν χώρο που να δίνει ελπίδα στο Καρναβάλι."




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο