ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020
Η κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, εν μέσω πανδημίας, νομοθέτησε πολλά «άνομα πράγματα» και η ΝΠΠ προβλέπει τον διορισμό ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με τις εν λόγω προσλήψεις να μην αξιολογούνται από τα θεσμοθετημένα με νόμο, επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων, αλλά αποφασίζονται χωρίς επιστημονικά κριτήρια, από τον διοικητή της εκάστοτε ΥΠΕ, έπειτα από αίτημα των διοικητών των νοσοκομείων.
«Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις γιατρών και όχι από ιδιώτες γιατρούς και καταλαβαίνουμε ότι είναι μια άκρως ρουσφετολογική ρύθμιση και θέλει να βολέψει ιδιώτες γιατρούς και να τους δώσει, εκτός από τις 2.000 ευρώ καθαρά, αφορολόγητα, ακατάσχετα, όπως λέει η ΠΝΠ, θέλει να τους δώσει και μόρια για να διεκδικήσουν μελλοντικά θέση στο ΕΣΥ. Είναι προκλητικό και για το σώμα των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και για το ΕΣΥ, διότι αν αυτή την στιγμή, που δεν έχουμε άμεση ανάγκη πρόσληψης αυτών των γιατρών «εποχιακών- ευκαιριακών» πάει να βάλει από το παράθυρο ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία, εκφράζουμε τη λύπη μας, γιατί όλη αυτή την περίοδο, που πιεζόταν το νοσοκομείο δεν δρομολογήθηκαν προσλήψεις μόνιμων γιατρών» ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Μπορεί λοιπόν στις 24/3 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να δήλωνε ότι μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή είχαν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και πως έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 431 προσλήψεις γιατρών, που θα βρίσκονταν στις θέσεις τους τις επόμενες δέκα ημέρες, δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καμία πρόσληψη γιατρού, παρά μόνο μετακινήσεις από δομές πρωτοβάθμιας Υγείας της περιοχής.
«Προσλήψεις καινούργιες δεν έγιναν. Ελάχιστοι γιατροί μετακινήθηκαν από τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να έχουν αποδυναμωθεί, και μετακινήθηκαν και κάποιοι επικουρικοί γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, αλλά δεν μιλάμε για προσλήψεις, που έχει ανάγκη το νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά να προσλάβει ειδικευμένους γιατρούς» επισήμανε και εξήγησε ότι τα κενά είναι προσδιορισμένα εδώ και χρόνια, σε ποιες κλινικές υπάρχει ανάγκη γιατρών και θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί οι προσλήψεις τους.
«Στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξεπάγωσαν οι προσλήψεις, που είχαν παγώσει το 2010 από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήταν τότε υπουργός Υγείας, και στην περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν γιατροί στα νοσοκομεία (κλινικές και ΜΕΘ) από όσους είχαν κάνει τα χαρτιά τους το 2010. Υπάρχουν όμως ακόμα κλινικές, που έχουν κενά, διότι οι θέσεις δεν είχαν προκηρυχτεί ποτέ, λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων. Επομένως πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός για μόνιμες προσλήψεις».
Αυτό, που υπογράμμισε, είναι ότι «η κρίση της πανδημίας έχει περάσει και δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες στα νοσοκομεία για «ευκαιριακό προσωπικό». Τους ιδιώτες γιατρούς τους προσλαμβάνει χωρίς κανένα αντικειμενικό επιστημονικό κριτήριο, όποιον θέλει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, αν κάνει αίτημα το νοσοκομείο τον προσλαμβάνει. Ευτυχώς ο διοικητής του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας δεν υπέβαλε αίτημα για πρόσληψη ιδιώτη γιατρού», γιατί η ΠΝΠ αναφέρει οι προσλήψεις αυτές και η θητεία των εκτάκτων γιατρών για την πανδημία είναι έως τις 30/9, «να πάρεις γιατρούς σε μια περίοδο, που δεν έχουμε πίεση τέτοιου τύπου; Καταλαβαίνουμε ότι δρομολογήθηκαν οι προσλήψεις αυτή την περίοδο για να βολευτούν κάποιοι ιδιώτες γιατροί για ένα 4μηνο να πάρουν τα μόριά τους και 2.000 ευρώ καθαρά».
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ένας γιατρός νοσοκομείου με βαθμό διευθυντή ΕΣΥ, με 22 χρόνια προϋπηρεσίας, έχει καθαρές αποδοχές 1.922 ευρώ, με βαθμό επιμελητή Α` και εννέα χρόνια προϋπηρεσίας έχει καθαρές αποδοχές 1.650 ευρώ και ένας επιμελητής Β` και επτά χρόνια προϋπηρεσίας έχει καθαρές αποδοχές 1.500 ευρώ, ενώ οι αποδοχές τους υπόκεινται σε διπλή φορολόγηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αποδοχές του μισθού και οι αποδοχές των εφημεριών, που κάποτε ήσαν αυτοτελώς φορολογούμενες και στην περίοδο του πρώτου Μνημονίου, προστέθηκαν στις βασικές αποδοχές κι έτσι φορολογούνται έως 45%!
Θεωρεί, ο κ. Γεωργακόπουλος ότι «οι προσλήψεις ιδιωτών γιατρών θα έπρεπε να γίνουν Μάρτιο και Απρίλιο», που υπήρχαν κρούσματα κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής και όχι αυτή την χρονική στιγμή, που όλα τα δείγματα, που εξετάζονται είναι αρνητικά και δεν νοσηλεύεται ούτε ένας ασθενής. «Τώρα, που έχουμε την ευκαιρία να προκηρύξουμε τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, έπρεπε η πρώτη κίνηση της 6ης ΥΠΕ να είναι η προκήρυξη θέσεων νοσοκομειακών γιατρών, που είναι αναγκαίες» και πρόσθεσε ότι «η κίνηση αυτή είναι περίεργη και είναι εξυπηρέτηση ρουσφετολογική και τίποτε περισσότερο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο