ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Το νέο λουκέτο στην παιδοκαρδιοχειρουργική του «Αγία Σοφία» και το κόστος για τους γονείς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το νέο λουκέτο στην παιδοκαρδιοχειρουργική του «Αγία Σοφία» και το κόστος για τους γονείς

Σε ιδιωτικά νοσοκομεία με πρόσθετο κόστος χιλιάδων ευρώ εξωθούνται γονείς που θα γεννήσουν παιδί με καρδιολογικό πρόβλημα, από τα 500-600 παιδιά ετησίως το «Αγία Σοφία» στις καλύτερες ημέρες του κάλυπτε χωρίς επιπλέον κόστος νοσηλείας, εγχείρησης και μετεγχειρητικής παρακολούθησης περίπου 180 παιδιά, ο Λοβέρδος έκλεισε την παιδοκαρδιοχειρουργική το 2011, ο Λυκουρέντζος την ξανάνοιξε λειψή, πέρυσι κάλυψε μόλις 50 παιδιά λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ και προσωπικού και ελάχιστης προσβασης στα χειρουργεία, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας Γιώργος Καλαβρουζιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Ο κ. Καλαβρουζιώτης εξιστόρησε το πώς το 1986 ιδρύθηκε το καρδιοχειρουργικό τμήμα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στο πλαίσιο του ΕΣΥ, που στη συνέχεια ονομάστηκε Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Στα Παιδιά, μία συνεργασία καρδιοχειρουργικού, καρδιολογικού και καρδιονοσηλευτικού τμήματος, μαζί με το αιμοδυναμικό εργαστήριο και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήταν κάτι πρωτοπόρο, λειτούργησε αρκετά καλά για 2,5 δεκαετίες, αλλά τα τελευταία 9-10 χρόνια άρχισαν τα πολλά προβλήματα. Έκλεισε το 2011 με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου. Άνοιξε μεν ξανά το 2013 επί υπουργίας Ανδρ. Λυκουρέντζου, αλλά υπό τέτοιες συνθήκες (με μόλις μία κλίνη σε ΜΕΘ και μία μόλις ημέρα για χειρουργείο) που η λειτουργία του ήταν ασφυκτικά περιορισμένη και το Κέντρο δεν μπορούσε να αποδώσει αυτά που έπρεπε. Με πολλές προσπάθειες έγιναν δύο οι κλίνες και πέρυσι τρεις, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα μόνο μία η ημέρα χειρουργείου, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γενιούνται κάθε χρόνο 500-600 παιδιά που χρειάζονται καρδιολογική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, όπως ανέφερε. Τουλάχιστον τα μισά, πιθανώς παραπάνω, τον πρώτο χρόνο της ζωής τους θα χρειαστούν κάτι. Εάν 350-400 περιστατικά χρειάζονται αντιμετώπιση και το «Αγία Σοφία» κάλυπτε παλιά 180 περιστατικά (και θα μπορούσε παραπάνω εάν είχε κρεβάτια ΜΕΘ και ημέρες χειρουργείου), τώρα 50-60 και κάθε χρόνο όλο και λιγότερα, κάπου πρέπει να πάνε να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά. Οι επιλογές τους είναι το Ωνάσειο, ιδιωτικού δικαίου αλλά επιχορηγούμενο και ελεγχόμενο από το Δημόσιο, καθώς και τα ιδιωτικά «Μητέρα» και «Ιασώ».

Στο Αγία Σοφία καλύπτονται τόσο ασφαλισμένα όσο και ανασφάλιστα περιστατικά, για τους πάντες, δεν υπάρχει κανένα κόστος, οι γονείς δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα ούτε για την νοσηλεία ούτε για τις επεμβάσεις ούτε για την μετεγχειρητική παρακολούθηση. Γιατί δεν είναι «ένα χειρουργείο και τελειώσαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαβρουζιώτης, τα περισσότερα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες χρειάζονται πολύχρονη παρακολούθηση, τακτικές επισκέψεις, υπέρηχους, καρδιογραφήματα, αξονικές, κτλ. Η πρόσβαση ανασφάλιστων είναι κατ` εξαίρεση δυνατή και στο Ωνάσειο.

Αντίθετα στα ιδιωτικά, υπάρχει το επιπλέον που δεν καλύπτουν τα Ταμεία, η επιπλέον χρέωση. Η παιδοκαρδιοχειρουργική είναι «ακριβή» ιατρική ειδικότητα, είναι ακριβά τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούνται όσο και η νοσηλεία που μπορεί να είναι μακρόχρονη, επί μήνες στο νοσοκομείο. Στις μελέτες που έχουν γίνει, μία μέση επέμβαση και νοσηλεία στο «Αγία Σοφία» εκτιμάται στα 7.500-8.000 ευρώ, στο Ωνάσειο παλαιότερα το υπουργείο είχε αναφέρει 14.000 ευρώ, στα ιδιωτικά στην πράξη ο γονιός θα πρέπει να προκαταβάλει ως και πάνω από 10.000 ευρώ για το επιπλέον κόστος που δεν θα καλυφθεί από το ασφαλιστικό Ταμείο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τόσο τα ιδιωτικά όσο και το Ωνάσειο στέλνουν για μετεγχειρητική νοσηλεία παιδιά στο «Αγία Σοφία».

Τώρα, αφού είναι κλειστό τρεις μήνες λόγω κορωνοϊού, με δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού, αποφασίζεται να «ανασταλεί» η λειτουργία του Κέντρου. Αλλά επισήμως, ούτε το 2011 που έκλεισε «κανονικά, με λουκέτο», η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έλεγε «κανένα κέντρο δεν κλείνει, απλώς αναβαθμίζεται»... Δεν ξέρω εάν και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, κατέληξε.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο