ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Π. Σκούρας: Δεν υπήρξε ουσιαστική βοήθεια του κράτους προς τα Κέντρα Προσχολική Αγωγής


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Π. Σκούρας: Δεν υπήρξε ουσιαστική βοήθεια του κράτους προς τα Κέντρα Προσχολική Αγωγής

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της απουσίας ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Προσχολικής Αγωγής Δυτικής Ελλάδος, Παύλος Σκούρας.


«Τα σχολεία μας έμειναν κλειστά τρεις μήνες. Το προσωπικό μας βγήκε στο «ΕΡΓΑΝΗ», όμως το 35% των εξόδων παρέμειναν, συν τα δώρα του Πάσχα κ.α. Ουσιαστικά ο Ιούνιο μας βρίσκει τελείως στα όρια, είμαστε οριακά και ευτυχώς δεν συνεχίστηκε αυτό. Από εδώ και πέρα το προσωπικό βγαίνει από την «ΕΡΓΑΝΗ» άρα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε κι ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Ουσιαστικά στήριξη από την πολιτεία εμείς δεν είχαμε, υπό την έννοια μιας χρηματοδότησης για τα έξοδά μας. Πήραν κάποιοι τα 800 ή 600 ευρώ, όσοι είχαν πάνω από 20 άτομα προσωπικό δεν τα πήραν.

Αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τις ατομικές μας ανάγκες. Εμείς έχουμε μικρές επιχειρήσεις οπότε δεν υπάρχει κάποιο αποθεματικό κι εκεί έγκειται και η μεγάλη δυσκολία που είχαμε. Ένα ποσοστό των παιδιών που φιλοξενούμε είναι με τα vouchers, για τα υπόλοιπα χάθηκε το εισόδημα Απριλίου-Μαΐου. Η ΕΤΑΑ κάλυπτε κάποιες υποχρεώσεις της για τα vouchers αλλά όχι σε όλα τα σχολεία. Υπήρχαν σχολεία που είχαν παθητικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σκούρας.

Αναφορικά τώρα με την επαναλειτουργία των Κέντρων Προσχολική Αγωγής υπάρχει ικανοποίηση καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φαίνεται πώς επέστρεψε κανονικά στις τάξεις, γεγονός που δίνει μια νότα αισιοδοξίας μέσα στην γκρίζα περίοδο που διανύουμε.

«Ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά. Στην περιοχή της Πάτρας έχουμε μια συμμετοχή που μπορεί να φθάνει και το 80% των παιδιών. Τα παιδιά μας ήρθαν πάρα πολύ ορεξάτα. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, είχαμε προετοιμαστεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς έχουμε μια ιδιαιτερότητα καθώς, εκ των πραγμάτων, τα δίχρονα θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, και οι δάσκαλοι θα τα πάρουν αγκαλιά κ.α..

Έτσι τηρούμε αυστηρά τις διαδικασίες των 15 παιδιών. Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν 15 παιδιά με τον δάσκαλό τους τα οποία μετακινούνται πάντα μαζί. Όπου υπάρχει η δυνατότητα έχουμε χωρίσει και τις αυλές και λέμε κάθε τάξη να έχει το δικό της κομμάτι. Δεν δεχόμαστε επισκέψεις, γίνεται τακτικά πλύσιμο χεριών, θερμομέτριουνται τα παιδιά πριν έρθουν στο σχολείο κ.α..  Είναι χρέος μας τα μικρά παιδιά να μην τα φοβίσουμε με αυτά τα μέτρα. Με τα μεγαλύτερα παιδιά τα πράγματα είναι πιο εύκολα αλλά και στα μικρότερα περνάμε το μήνυμα ότι δεν συμβαίνει κάτι κακό αλλά είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να παίξουμε», σχολίασε ο κ. Σκούρας.

Σχετικά με τις κατασκηνώσεις εξήγησε ότι βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας και υπάρχει μεγάλη προσμονή από τα παιδιά. «Οι κατασκηνώσεις θα ανοίξουν τον Ιούλιο, περιμένουμε να δούμε το πώς, αυτό δεν το ξέρει κανείς αυτή την στιγμή. Οι κατασκηνώσεις ετοιμάζονται. Υπάρχει τόσο ανάγκη στα παιδιά πλέον, βλέπουμε ότι τα παιδιά δεν κρατιούνται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρας.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο