ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Κώστας Γιαννόπουλος: Παραμένει ανοικτό το ζήτημα του ωραρίου των καθαριστριών στα σχολεία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κώστας Γιαννόπουλος: Παραμένει ανοικτό το ζήτημα του ωραρίου των καθαριστριών στα σχολεία

Για την επανέναρξη Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και όλων των μονάδων Ειδική Αγωγής, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Γιαννόπουλος.


Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλος η συμμετοχή των παιδιών την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων ήταν μαζική, όμως ο ίδιος θα περιμένει κάποιες μέρες για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα καθώς ανάλογη εικόνα υπήρξε αρχικά σε Γυμνάσια και Λύκεια με την συμμετοχή όμως στην πορεία να πέφτει αισθητά.

«Είναι λίγο νωρίς για να μιλήσουμε μόνο για την πρώτη μέρα. Και στα Λύκεια-Γυμνάσια είχαμε μια συμμετοχή η οποία όμως με την πάροδο του χρόνου μας έδειξε την πραγματική δυναμική που είχε. Αν κρίνω από την χθεσινή μέρα τα ποσοστά ήταν σχεδόν καθολικά, 90-95% σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Θα περιμένουμε όμως, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, και την εξέλιξη των επόμενων ημερών. Το λέω γιατί στην δευτεροβάθμια υπήρξε μια καθαρή πτωτική τάση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Σχετικά τώρα με την προσέλευση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν στο DNA τους, βάζουν πρώτα το να υπηρετήσουν τον δημόσιο σχολείο. Υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αυτοί έχουν αιτηθεί τις ειδικές άδειες απουσίας και είναι εκτός, υπάρχει κι ένα κομμάτι που έχει μια επισφάλεια με κάποιον δικό τους στο σπίτι και διερευνούν εάν μπορούν να πάρουν άδεια. Έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπουργείο, ότι εάν κάποιος εκπαιδευτικός έχει στο σπίτι του κάποιον ενήλικα που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δεν δικαιούται άδεια. Το θέμα είναι με τους γονείς εκπαιδευτικούς που τα παιδιά τους πάνε σχολείο εκ περιτροπής. Για αυτούς υπάρχει η μέριμνα της άδειας ειδικού σκοπού, όταν τα παιδιά τους δεν είναι στο σχολείο.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί απουσίαζαν αλλά κενά δεν παρουσιάστηκαν γιατί στις λίγες αυτές περιπτώσεις, αξιοποιούνται οι εκπαιδευτικοί που ήταν στο ολοήμερο. Αυτοί θα δίνουν όλες τις ώρες στους στο πρωινό κι έτσι να καλύπτουν κάθε τυχόν κενό υπάρχει. Το ολοήμερο δεν λειτουργεί, όμως όπου υπήρχαν σχολικά γεύματα αυτά θα δίδονται στα παιδιά, η σίτιση όμως δεν θα γίνεται στο σχολείο. Οι μεταφορές των μαθητών από τις απομακρυσμένες περιοχές, έχουν επαναδραστηριοποιηθεί, άρα λοιπόν όλα έχουν μπει σε μια επανέναρξη».

Τέλος μιλώντας για το επίμαχο θέμα της καθαριότητας στα σχολεία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα με τα ωράρια των καθαριστριών και αναμένονται εξηγήσει από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί:

«Πρέπει να γίνει τροποποίηση των συμβάσεων των καθαριστριών, μια αύξηση δηλαδή του χρόνου απασχόληση και της αμοιβής τους, προκειμένου να κάνουν διπλή καθαριότητα, και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά τη λήξη αυτών. Εδώ έχουμε κάποιες καθυστερήσεις. Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς ο επιπλέον χρόνος. Θέλουμε κάποιες διευκρινήσεις από το Υπουργείο για να τις τρέξουμε. Υπάρχουν Δήμοι που το έχουν προχωρήσει από μόνοι τους άλλοι είναι πιο διστακτικοί και περιμένουν να το ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εσωτερικών. Το αφήνω ανοιχτό με κάθε επιφύλαξη».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο