ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

Οι Έλληνες αμπελουργοί δύο-τρεις μήνες πριν το αδιέξοδο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι Έλληνες αμπελουργοί δύο-τρεις μήνες πριν το αδιέξοδο

Δύο-τρεις μήνες μόνο μένουν μέχρι να είναι αργά για τους μικρούς Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς, με τον επόμενο τρύγο να έρχεται, το κρασί της προηγούμενης χρονιάς αδιάθετο και τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τους αφήνουν πρακτικά εκτός στήριξης, όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Γιάννης Παπαργυρίου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Βιώνουμε εδώ και τρεις μήνες μία πρωτόγνωρη κατάσταση, είπε ο κ. Παπαργυρίου. Το ελληνικό κρασί πήγαινε καλύτερα παρά τις αντιξοότητες, την υπερφορολόγηση των προηγούμενων χρόνων και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Με την έλευση της πανδημίας όμως, οι πωλήσεις έπεσαν 70%-80%, κάποιοι δεν πούλησαν καθόλου επί δύο μήνες, την περιόδο που κανονικά ανοίγουν όλοι, ξενοδοχεία, νησιά.

Παρέθεσε στη συνέχεια τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου:

Αδιάθετες ποσότητες κρασιού: Είναι οξύ το πρόβλημα, σε δύο-τρεις μήνες ξεκινάμε τρύγο και πολλά οινοποιεία έχουν τις δεξαμενές τους γεμάτες.

Απόσταξη κρίσης: Περιμένουμε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα όπως στην ΕΕ το μέτρο, με μεγάλες ποσότητες κρασιού αντί να περιμένουν διάθεση στην αγορά να οδηγηθούν στην παραγωγή οινοπνεύματος, που το χρειάζεται η παραγωγή αντισηπτικών. Πρέπει να γίνει αυτό με μία ικανοποιητική τιμή.

Μη υπαγωγή χιλιάδων μικρών αμπελουργών και οινοποιών στους πληττόμενους ΚΑΔ: Είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να διορθωθεί. Δεν είναι μόνο τα 800 ευρώ, είναι η προστασία από τις τράπεζες, τους τόκους, την εφορία, κτλ.

Μείωση ΦΠΑ και στο κρασί: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση γενικά, και στο κρασί, ειδικά το εμφιαλωμένο.

Προκαταβολή φόρου: Σε ενάμιση μήνα λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, δεν μπορεί να μας ζητήσουν 100% προκαταβολή με την υπόθεση ότι το 2020 θα έχουμε τον τζίρο του 2019, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, πρέπει η προκαταβολή να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιστροφή οφειλών από το Δημόσιο: Το κράτος οφείλει στα μικρά οινοποιεία χρήματα από τον ΕΦΚ, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, για αδιάθετα αποθέματα και φόρο που είχαμε προπληρώσει. Είναι ένα ποσό 5.000, 10.000, 15.000 ευρώ για κάποια οινοποιεία, περιμένουμε να δοθούν.

Υπερβολικές απαιτήσεις τραπεζών: Η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τους τόκους την επόμενη διετία, θα ήταν σωτήρια, αλλά οι τράπεζες για το 20% που δεν εγγυάται το κράτος ζητούν υπέρογκες καλύψεις που είναι αδύνατο να υπάρχουν, καταθέσεις, κτλ. Αυτό αποτρέπει την παροχή ρευστότητας και μας στραγγαλίζει.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αφήνει απ` έξω τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις του ελληνικού αμπελουργικού τομέα, είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν «υπαλλήλους ΙΚΑ», μόνο εργάτες γης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο