ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

Θάνος Ζούπας: Πέρασε ο Μάιος και περαιτέρω ενίσχυση των δικηγόρων δεν υπήρξε


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Θάνος Ζούπας: Πέρασε ο Μάιος και περαιτέρω ενίσχυση των δικηγόρων δεν υπήρξε

Τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των δικηγόρων της Πάτρας, με δεδομένη και την αθέτηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, περιέγραψε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της αχαϊκής πρωτεύουσας, Θάνος Ζούπας.


Όπως επισήμανε η κατάσταση είναι δύσκολη για τους δικηγόρους της πόλης καθώς δεν πρόκειται για ένα κλάδο που ακμαίο αλλά ένα κλάδο που αντιπροσωπεύει την μεσαία τάξη. Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση όπως είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Ζούπας σχολίασε:

«Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση. Το είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και το είχε υποσχεθεί δια στόματος πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι από τις 13 Μαρτίου τα δικαστήρια είναι κλειστά με απόφαση της κυβέρνησης και η πλήρης επαναλειτουργία τους θα γίνει στις 22 Ιουνίου. Μέχρι τα τέλη Απριλίου δεν γινόταν ούτε το 1% της δικαστηριακής ύλης και δεν μπορούσαν να δουλέψουν οι δικηγόροι. Έπρεπε να μας ενισχύσει η κυβέρνηση, πέρασε και ο Μάιος και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Τουλάχιστον τα 600 ευρώ τα έχουν πάρει όλοι, πέραν κάποιων λαθών που πιστεύω θα λυθούν».

Αναφορικά με τις συνθήκες επανέναρξης των δικαστηρίων της αχαϊκής πρωτεύουσας ο κ. Ζούπας επισήμανε τα εξής:

«Η κυβέρνηση λέει ότι έχουν ξεκινήσει τα δικαστήρια αλλά δεν έχουν ξεκινήσει. Στην ουσία η πλήρης επαναλειτουργία του θα γίνει, βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης, στις 22 Ιουνίου οπότε και θα γίνει η επανέναρξη των ποινικών δικαστηρίων. Από 1ης Ιουνίου ξεκίνησαν τα αστικά δικαστήρια. Υπήρξαν κάποιες διαδικασίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, υπήρξαν κάποια μέτρα που είχαν προβλεφθεί τα οποία τηρήθηκαν.

Οι πρώτες μέρες κύλησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γιατί μπορούσαμε από την προηγούμενη μέρα να κάνουμε ορισμένες εργασίες και μόνο οι περιπτώσεις όπου υπήρξαν εξετάσεις μαρτύρων έγιναν την ίδια μέρα και προγραμματισμένα. Σε κάποια ποινικά που, που υπάρχει ζήτημα συμπλήρωσης 18μηνου, έγιναν με την χρήση μάσκας».

Τέλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για καταγγελίες δικηγόρων ότι, εν μέσω κορωνοϊού φαίνεται, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τροποποιήθηκε ο Όργανισμός και προωθήθηκαν προσλήψεις νομικών συμβούλων με μια διαδικασία που ορισμένοι χαρακτηρίζουν μη ενδεδειγμένη, ο κ. Ζούπας απάντησε:

«Όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα προσπαθούμε να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις και όταν πέφτει στην αντίληψη μας στέλνουμε επιστολές. Δεν μπορεί το κάθε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να ερμηνεύει κατά βούληση το Νόμο. Το Πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τον Οργανισμό του, μπορεί να το κάνει αυτό, για τη θέση του νομικού συμβούλου και για τις θέσεις 5 έμμισθων δικηγόρων.

Από εκεί και πέρα πρέπει να ακολουθήσει όσα προβλέπει η νομοθεσία. Για τους έμμισθους δικηγόρους θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία μέσω μια επιτροπής που ορίζεται από το Νόμο και τον κώδικα δικηγόρων, δεν μπορεί δηλαδή το ΝΠΔΔ να προσλαμβάνει όποιον θέλει. Από εκεί και πέρα, για νομικό σύμβουλο, μπορεί αλλά πρέπει να γίνει προκήρυξη και να προσληφθεί, ανάλογα με τα προσόντα, όποιος επιλέξει το Δ.Σ.. Αν οι διαδικασίες έγιναν νομότυπα έχει καλώς, εάν δεν έγιναν θα μας βρουν και πάλι απέναντί τους».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο