ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Χρ. Γιαννούλης: Καθυστερήσεις και σύγχυση για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χρ. Γιαννούλης: Καθυστερήσεις και σύγχυση για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια

«Δεν μπορείς πλέον να φανταστείς η αδιαφορία μέχρι που μπορούν να φτάσει» σχολιάζει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» ο Χρ. Γιαννούλης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο για την Αγροτική Ανάπτυξη και με την οποία ως μόνη αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια ορίζεται το ΥΠΕΝ αφαιρώντας από τους θεσμούς της τοπικής κοινωνίας τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές που την αφορούν.


«Με την τροπολογία Χατζηδάκη σε άσχετο νομοσχέδιο αναλαμβάνει την διαχείριση της αποκατάστασης της λίμνης το ΥΠΕΝ. Με ποιες εισηγήσεις και εκτελεστικους παράγοντες δεν το γνωρίζει κανένας. Η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη και το ΥΜΑΘ βγαίνει εντελώς εκτός από την συνδιαμόρφωση των αποφάσεων. Δεν γνωρίζει κανείς αν όλα αυτά που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την αποκατάστασή της θα συνεχιστούν ή όχι» εξήγησε ο κ. Γιαννούλης τονίζοντας πως η ενέργεια αυτή αυξάνει τον κρατικό συγκεντρωτισμό και δημιουργεί νέες καθυστερήσεις στο ζήτημα της διάσωση της λίμνης.

Με την ερώτηση που κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ζητάει επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με το πακέτο έργων για το οποίο είχε δεσμευτεί χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, για τα έργα συντήρησης της Ενωτικής Τάφρου, για τα διασταλλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που καταλήγουν στον χείμαρρο Μπογδάνα, για τη δραστηριότητα του δι-επιστημονικού και δι-υπηρεσιακού «ολιστικού» οργάνου που συγκροτήθηκε από πέρυσι καθώς και για το κενό περιβαλλοντικής διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή που προκύπτει μετά την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης.

Μιλώντας για την αδιαφορία και τις εχθρικές πρακτικές της κυβέρνησης ως προς τα ζητήματα του περιβάλλοντος ο κ. Γιαννούλης πρόσθεσε πως «αν ήθελε να τιμήσει την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος ο Κ. Χατζηδάκης θα έπρεπε να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου για το ζήτημα της καύσης του εργοστάσιου ΤΙΤΑΝ. Αντίθετα δεν πήγε καν στη Βουλή αλλά σε εκπομπή του ΣΚΑΙ και σε φιέστα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα»

Σχολιάζοντας επιπλέον την εγκατάσταση νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON στα Διαβατά διερωτήθηκε «με ποια πολιτική και αυτοδιοικητική αντίληψη έχουν επιλέξει η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η εστία κάθε πιθανής επένδυσης που μπορεί αν δεν υπάρχει πιστή εφαρμογή των νόμων να γίνεται βαρύδι στο οξύγονο και τον αερά των κατοίκων;».

«Κάποια στιγμή αισιοδοξούμε ότι η νομιμότητα θα γίνει εργαλείο πολιτικής. Ακόμη περιμένουμε τις εκθέσεις των ελεγκτών περιβάλλοντος για τη δυσοσμία στον Εύοσμο. Πέρα από την ημιτελή έρευνα του ΑΠΘ για τη δυσοσμία στο Κορδελιό πρέπει να δοθούν τα πορίσματα των εκθέσεων των ελεγκτών περιβάλλοντος για τον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας. Αυτό έχει να κάνει με τον σεβασμό των παιδιών και των ευπαθών ομάδων που αναπνέουν αυτό το κάτι που δεν έχουμε βρει τι είναι αλλά και των εταιρειών που πρέπει να λειτουργούν με κανόνες. Έτσι ώστε να μην γίνεται η Δυτική Θεσσαλονίκη ένα προτεκτοράτο των ανθρώπων που ξαφνικά την έβλεπαν ως εύκολο σημείο να ξεφορτωθούν υποθέσεις τους» κατέληξε.

 

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο