ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Δ. Παπαδημούλης: Μέθοδος «απευθείας ανάθεση» από την ΝΔ και στην Πατρών- Πύργου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Παπαδημούλης: Μέθοδος «απευθείας ανάθεση» από την ΝΔ και στην Πατρών- Πύργου

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, για την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να λύσει μονομερώς τις υφιστάμενες συμβάσεις για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου, δίνοντας με απευθείας ανάθεση το έργο στην «Ολύμπια Οδό».


Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής προ εβδομάδων κατήργησε τις εγκεκριμένες και υπογεγραμμένες συμβάσεις, που είχαν προκύψει μέσα από διαγωνισμό για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα- Πύργος και από την Κομισιόν, και προχωρήσει στην πατέντα της απευθείας ανάθεσης στην Ολυμπία Οδό. Μέρος χρημάτων του έργου θα προέρχονταν, περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής (Κοινοτικοί πόροι), ενώ είχαν συμβασιοποιηθεί τα 5 από τα 8 τμήματα του έργου και οι εργολάβοι είχαν στήσει εργοτάξια και είχαν ξεκινήσει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. «Διακόπηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και πήγαν, όπως συνηθίζουν τελευταία, στη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εθνική καρμανιόλα της Πατρών- Πύργου, είναι ένας δρόμος, που εκκρεμεί καιρό, «είχε μπει σε μια σειρά και τώρα μπαίνει πάλι ένα μεγάλο ερωτηματικό για την κατασκευή του, πόσο θα κοστίσει, για το αν τηρούνται οι κανονισμοί και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, και αν θα πάρουμε τα 300 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία. Μιλάμε για ένα διαγωνισμό, που είχε προκηρυχθεί, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πει το Πάτρα- Πύργος να το κρατήσουμε χωριστά από αυτό, που είχε πάρει η Ολυμπία Οδός και τώρα της το δίνουν με απευθείας ανάθεση, κάτι το οποίο είχε απενταχθεί από την σύμβαση, που είχε υπογραφεί το 2013» επισήμανε.

Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις για τον αυτοκινητόδρομο και για τους χειρισμούς, που έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο ο αρμόδιος υπουργός, όμως αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στα ερωτήματα, που του θέτουν στη Βουλή.

«Μέσα από την απάντηση της Κομισιόν ελπίζουμε και επιδιώκουμε, χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι, διότι και εκεί κάποιες φορές παίζονται πολιτικά παιχνίδια, να πάρουμε απαντήσεις σε πράγματα, που σκόπιμα αφήνει θολά η κυβέρνηση της ΝΔ. Είχαμε κλειδώσει τα 300 εκατομμύρια από τα 480 εκατ. ευρώ, θα τα πάρουμε από κοινοτικούς πόρους; Τώρα υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό πόσο θα κοστίσει αυτό το έργο, ποιος θα το πληρώσει και όλα αυτά, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να ξηλώσει μια διαδικασία, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με έγκριση της Κομισιόν και να την αντικαταστήσει με την απευθείας ανάθεση» και υπογράμμισε ότι αυτή η μέθοδος, «η κατάχρηση της απευθείας ανάθεσης στο όνομα του επειγόντως στην Ελλάδα είναι μια κερκόπορτα μέσα από την οποία αναπτύσσεται το πελατειακό σύστημα και φαινόμενα διαφθοράς» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση της ΝΔ να μην σχεδιάζει πάρτι με τα λεφτά της Ε.Ε.

Αναφορικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στο οποίο εντάσσεται και η Ελλάδα, με επιπλέον 600 δις ευρώ, αλλά και η πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο οικονομικό επίπεδο σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης ότι είναι θετική, αλλά «θα πρέπει να προσέξουμε και τις γκρίζες ζώνες και τα ψιλά γράμματα, προκειμένου όταν οριστικοποιηθεί, να μην κρύβει μνημονιακές δεσμεύσεις» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς η οικονομική ένεση θα φέρει ναι μεν χρήματα, αλλά το θέμα είναι πως θα αξιοποιηθούν.

«Να μην γίνουν βορρά κομματικής ιδιοποίησης, πελατειακών δικτύων και διαφθοράς. Χρειάζεται σχέδιο 10ετίας, επεξεργασμένο με διαφάνεια, με την συμμετοχή όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο σχεδιασμό, αλλά και των περιφερειών, των επιμελητηρίων και της κοινωνίας, και πρέπει να πιάσουν τόπο τα λεφτά για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για να χτίσουμε την οικονομία, να προχωρήσουμε σε περιβαλλοντικές επιλογές με την πράσινη Οικονομία, ψηφιοποίηση ια την ενίσχυση του Ψηφιακού Κράτους, για την δημιουργία Υποδομών» ενώ επισήμανε ότι όλα αυτά ενισχύουν και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει «κακώς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να πάρει ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλπάζουσα ύφεση».

Μάλιστα προτρέπει την κυβέρνηση, έστω και τώρα να ακούσουν «τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», τις οποίες μέχρι τώρα λοιδορεί ο κ. Μητσοτάκης και να μην σκοπεύσει να κάνει πάρτι με τα λεφτά, που θα έρθουν από την Ευρώπη, με αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις και κολλητιλίκια», εφόσον πρόκειται για λεφτά της χώρας και όχι ενός κόμματος.

«Είμαστε στον πάτο της Ευρώπης από πλευράς των οικονομικών μέτρων, που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ» και τόνισε ότι επειδή ακόμα τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν έχει κλειδώσει για ποσό, που θ δοθεί στην Ελλάδα και αν θα υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις, επισήμανε ότι «είναι η ώρα ο καθένας από το πόστο του να διεκδικήσει το κομμάτι των επιχορηγήσεων και όχι των δανείων και να μην έχουμε μνημονιακούς όρους».
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τις συμμαχίες, που έχει κάνει στην Ευρώπη, «εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να το κάνει και η κυβέρνηση. Όχι πάρτι με το χρήμα, που θα έρθει από την Ε.Ε., σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, διαφάνεια, διαγωνισμοί, αξιολόγηση για να πιάσουν τόπο τα λεφτά», διότι τα προηγούμενα κοινοτικά πακέτα έχουν ωφελήσει την Ελλάδα μόνο κατά 50% , «γιατί το πολιτικό σύστημα, που κυβερνούσε τότε, έκανε πάρτι πελατειακό ή και διαφθοράς με αυτά τα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην δώσουν αναπτυξιακή ώθηση, όση θα μπορούσαν» σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο