ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020

"Το Υπουργείο αντιμετωπίζει το Εργαστηριακό-Διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ σαν πληβείους"


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εργαστηριακού-Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Τσιπιανίτης, την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει από τη διαδικασία εκλογής πρυτανικών αρχών, τους πάντες πλην των μελών ΔΕΠ.


Όπως εκτιμά, οι ενέργειες αυτές έχουν κομματική στόχευση στις επερχόμενες εκλογές οργάνων διοίκησης και σε βάθος χρόνου στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιπιανίτη πρόκειται για υπεροπτική αντίληψη, που βάλλει ευθέως στον πυρήνα της αστικής δημοκρατίας.

«Έρχεται τώρα το υπουργείο Παιδείας να μας αντιμετωπίσει ως πληβείους του εκπαιδευτικού συστήματος, σαν εργολαβικούς υπαλλήλους, μη σεβόμενο την προσπάθεια που καταβάλαμε αυτή την περίοδο και όλη μας την πορεία. Έρχεται ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, που είναι υπεύθυνος για το στήσιμο του νομοσχεδίου ως αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ιστορικά δεύτερη φορά μετά την κυρία Διαμαντοπούλου, να μας αποκλείσει από τη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών», επισήμανε.

Απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Διγαλάκη ότι δικαίωμα στο εκλέγειν θα πρέπει να έχουν μόνο όσοι μπορούν να λάβουν πρυτανική θέση, ο κ. Τσιπιανίτης σημειώνει ότι το επιχείρημα επ` αυτού, το οποίο καταδεικνύει ερασιτεχνισμό και υποτιμά τη νοημοσύνη  είναι κάθε πολίτη «όσοι Έλληνες πολίτες είναι 17 ετών κάποια στιγμή θα γίνουν 25, επομένως θα αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι».

«Κι εμείς του κάνουμε το αντερώτημα: «Άρα θεωρείτε ότι οι λέκτορες και οι επίκουροι, που δεν έχουν τώρα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, θεωρείτε έτσι χωρίς κρίσεις ότι μπορούν να γίνουν αναπληρωτές και τακτικοί, και παρόλα αυτά τους έχετε στο εκλογικό σώμα; Ο κ. Διγαλάκης προφανώς δεν έχει κάτι να απαντήσει. Επίσης ο καθηγητής που είναι ένα βήμα πριν από την σύνταξη και δεν έχει δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ούτε αυτός θα πρέπει να ψηφίζει; Το μόνο που είχε να πει, ήταν να τάξει πράγματα για επόμενο νομοσχέδιο. Αρκέστηκε σε κάποια «θα» και «να», αλλά η ουσία είναι ο αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο μας εξαιρεί από τις εκλογές. Η συμμετοχή μας είναι το 20% των μελών ΔΕΠ, το ποσοστό είναι χαμηλό αλλά δημοκρατικά συμβολικό», σχολίασε.

Στο ερώτημα κατά πόσο πίσω από αυτούς τους αποκλεισμούς βλέπει κάποια στοχευμένη μεθόδευση για να υπάρξει έλεγχος των επικείμενων πρυτανικών εκλογών ο πρόεδρος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Παν/μίου Πατρών, απάντησε: «Χρειάζεται να το πω εγώ; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Όσο πιο πολύ στενεύεις το εκλογικό σώμα, τόσο πιο εύκολα το χειραγωγείς. Έχει κανείς αμφιβολία επ’ αυτού; Μάλλον ο κ. Διγαλάκης και το Υπουργείο «ονειρεύονται» πρότυπα Πανεπιστήμια όπου θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι αναπληρωτές και οι τακτικοί καθηγητές, εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους. Και το σημαντικότερο, μας αποκλείει και από οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής μονοπρόσωπου οργάνου όπως κοσμήτορα, προέδρου τμήματος, τομεάρχη».

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν όλους τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς. «Φαντάζομαι δέχθηκαν πιέσεις οι κύριοι του Υπουργείου, αλλά τις αγνόησαν. Έχουμε προκηρύξει 24 απεργία για αύριο Τετάρτη που είναι η ημερομηνία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου κι έχουμε καλέσει τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε όλα τα συλλαλητήρια που λαμβάνουν χώρα. Πέραν αυτών, ως Ομοσπονδία, επιφυλασσόμεθα για περαιτέρω κινήσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο», σχολίασε ο κ. Τσιπιανίτης.  




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο