ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

«Από 15 Ιουνίου θα δεχόμαστε επισκέπτες χωρίς να είμαστε απολύτως έτοιμοι»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Από 15 Ιουνίου θα δεχόμαστε επισκέπτες χωρίς να είμαστε απολύτως έτοιμοι»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να τρέξει όσο δεν έτρεξε ως τώρα για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, να συζητήσουν τις 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια που ακούγονται περί 10.000-20.000 κρουσμάτων στα νησιά που έχουν ελάχιστες δομές υγείας, περί 100-200 αεροδιακομιδών όταν δεν υπάρχει καν αεροπλάνο πλέον, θέτουν σαφώς το ερώτημα εάν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε, τόνισε ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Όταν ξεκινάμε να δεχόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες, ελπίζουμε εκατομμύρια, τουρίστες από το εξωτερικό, πρέπει να δούμε τι μέτρα παίρνουμε για να μην αναπτυχθεί η πανδημία, καθώς επειδή μέχρι τώρα πήγαμε καλά υπάρχει λίγη ανοσία, μικρή επαφή με τον κορωνοϊό, είπε ο κ. Μπασκόζος. Και τα σενάρια που ακούγονται περί 10.000-20.000 κρουσμάτων στα νησιά, περί 100-200 αεροδιακομιδών που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν, θέτουν το ερώτημα εάν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε. Και η έμφαση στην πρόληψη είναι υποχρεωτική, αλλά η πρόληψη ξεκινά από εκεί που ξεκινούν οι ταξιδιώτες, όπως υπογράμμισε.

Υπάρχει ευθύνη και της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τόνισε, για το πρώτο που θα θεωρείτο λογικό μέτρο, να κάνουν οι επισκέπτες εξετάσεις πριν ξεκινήσουν, να μην έρχονται ανεξέλεγκτα, δεν «πέρασε», η ΕΕ δεν συμφώνησε. Επιπρόσθετα, οι αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να τα βγάλουν πέρα δεν εφαρμόζουν τις αποστάσεις μέσα στα αεροπλάνα, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό, δεν είναι πανάκεια η χρήση μάσκας.

Από τις 15 Ιουνίου, συνέχισε ο κ. Μπασκόζος, εντός Σένγκεν έχει προκριθεί να μην υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος, υπάρχει λίστα «ασφαλών» κρατών που οδήγησε σε διπλωματικά επεισόδια, αλλά δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος. Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν εκατομμύρια τεστ για όλους τους επισκέπτες, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα από όσα έχουν οργανωθεί για να γίνουν. Είναι π.χ. απλό να συμπληρώνεται ένα έντυπο με στοιχεία του επισκέπτη από το οποίο να επιλέγεται ή όχι για τεστ κατά την επιβίβαση.

Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει -ούτε οι δικοί μας- να προτείνουμε μέτρα, είπε ο κ. Μπασκόζος. Και από το να αποφασίσουμε μέχρι να προτείνουμε, θα έχει περάσει η 15η Ιουνίου, θα έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε επισκέπτες χωρίς να είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Είναι επίσης ζήτημα η επάρκεια της υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά, από τους τουριστικούς προορισμούς ως τις «άγονες» περιοχές. Πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τρέξει όσο... δεν έτρεξε μέχρι τώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά, για ενίσχυση των μονάδων Υγείας στα νησιά, με επικουρικό προσωπικό τώρα, με κίνητρα, κτλ. Είναι... χθεσινή ανάγκη, δεν έχει γίνει.

Χρειάζεται επίσης επάρκεια στα τεστ και είναι ανησυχητική η πρόθεση συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα. Πάντα, όταν αφήνονται να εξελιχθούν τα πράγματα χωρίς το Δημόσιο να κάνει αυτά που πρέπει, καραδοκούν οι ιδιώτες. Εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα δώσει, είναι η «μεγάλη ευκαιρία» της. Αντίστοιχα, κατά έναν περίεργο τρόπο στις αεροδιακομιδές έχει σταματήσει η συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχίες.

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι οι δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού πρέπει να συζητηθούν, μην πάμε... ξυπόλητοι στα αγκάθια, όπως είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο