ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Γ. Παππάς: Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός χρηματοδότησης ΤΕΠΙΧ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Παππάς: Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός χρηματοδότησης ΤΕΠΙΧ

«Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχουν μειωμένους τζίρους, όσες έχουν ανοίξει, διότι κάποιες παραμένουν ακόμα κλειστές. Είμαστε μέσα στην ύφεση» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Παππάς.


Το βασικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για τις επιχειρήσεις εντοπίζεται στην ζήτηση, διότι το εισόδημα των καταναλωτών μειώνεται και υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση, ενώ από την άλλη για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ρευστότητα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Όταν φτάνουν στο σημείο να αιτούνται χορηγήσεις, δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δωρεάν ρευστό και τα κριτήρια είναι αμιγώς τραπεζικά, δηλαδή αξιολογούν πολύ αυστηρά την δειγματοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων», τότε αν δεν λάβουν τις επιχορηγήσεις αυτές, είναι δύσκολο να ανοίξουν και να ανταπεξέλθουν πληρώνοντας μισθούς, λειτουργικά έξοδα, αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος ανέφερε ότι περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα στο τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά θα υπάρξει μετά το καλοκαίρι, όπου τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα γνωρίζουν το ποσοστό, που θα αγγίξει η ύφεση. «Το ΤΕΠΙΧ είναι ένα πρόγραμμα, που δίνει κάποια χρήματα με όρους. Οι τράπεζες αξιολογούν τους ήδη υπάρχοντες πελάτες, που έχουν συνεργαστεί και τα χρήματα κατευθύνονται προς αυτούς. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που έχουν περισσότερο την ανάγκη από κάποιες άλλες μεγαλύτερες, δεν χρηματοδοτούνται και βγαίνουν εκτός αυτής της διαδικασίας» δηλαδή αυτές, που έχουν πραγματικά ανάγκη χρηματοδότησης.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας δραστηριοποιούνται τέτοιες επιχειρήσεις, που έχουν αποκλειστεί από την χρηματοδότηση μέσω ΤΕΠΙΧ και στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει άλλα μέτρα, διότι «για να ενταχθεί στο ΤΕΠΙΧ τα κριτήρια είναι αυστηρά για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση φερέγγυα και αν συνυπολογίσει και κάποιος ότι η χώρα προέρχεται από μια βαθιά οικονομική κρίση πολλών ετών, όπου οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν προβλήματα, απορώ πως αυτές οι επιχειρήσεις θα κάνουν restart» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε ότι «θα βοηθήσει εφόσον γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια» και εξήγησε ότι «θα πρέπει η μείωση του τζίρου να είναι σε χαμηλότερο πλαφόν, να μην εφαρμόζουμε αυστηρά τι σημαίνει προβληματική επιχείρηση, βέβαια αυτό είναι ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η τραπεζική ενημερότητα να είναι πιο ελαστική».

Το τελευταίο διάστημα στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου υπάρχει μια εξωστρέφεια από πλευράς της νέας Διοίκησης, ύστερα και από τη σύμπραξη, που έγινε με τους Προοδευτικούς Οικονομολόγους, με τον πρόεδρο Γιώργο Παππά να τονίζει ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, βάζουμε τη λογική κάτω με επιχειρήματα, με τεχνοκρατικές αντιλήψεις για να αφουγκραζόμαστε τον ρυθμό της αγοράς, διότι αν καθίσουμε στο γραφείο μας και κοιτάζουμε μόνο τα νούμερα ή δεν έχουμε την αίσθηση τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, τότε δεν θα πετύχουμε. Από τότε, που αναλάβαμε οι προτάσεις μας είναι εποικοδομητικές και κάποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί και περιμένουμε προς αυτή την κατεύθυνση να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι υπόλοιπες».

Όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση έχει έρθει σε επαφή με επιχειρηματίες, με φορείς, αποτυπώνοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα τους, αλλά «σαν μοντέλο διοίκησης η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούει και να κάθεται στο τραπέζι με όλους, να μην αποφασίζει και να κρίνει μόνη της, αλλά να χαράξουμε όλοι μαζί την πολιτική για την επόμενη ημέρα. Θα πάρουμε 51 δις ευρώ αυτά τα κονδύλια πρέπει να διοχετευτούν σωστά και με τον τρόπο, που πρέπει, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να κρατηθούν ανοιχτές όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, αλλιώς αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης θα αποτύχει πλήρως».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο