ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Άγγελος Αθανασόπουλος: Η κυβέρνηση «αποκεφαλίζει» τις κοινωνικές επιστήμες


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Άγγελος Αθανασόπουλος: Η κυβέρνηση «αποκεφαλίζει» τις κοινωνικές επιστήμες

Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ουσιαστικά να εξοβελίσει την κοινωνιολογία από το Λύκειο, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κοινωνικός επιστήμονας, Άγγελος Αθανασόπουλος.


Όπως η μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενδέχεται να είναι μια θλιβερή μέρα για την ελληνική εκπαίδευση και την κοινωνία.

«Ένας μαθητής για να τελειώσει το Γυμνάσιο και το Λύκειο πραγματοποιεί 6.300 ώρες παρακολούθησης μαθημάτων. Εξ’ αυτών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφήνει (στην κοινωνιολογία) μόνο 120, δηλαδή ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2% των ωρών. Σε αυτές τις ώρες δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε τον ενεργό, σκεφτόμενο πολίτη μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον με τις τόσες πιέσεις. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το υποκείμενο σε ένα ενεργό συμμέτοχο πολίτη που τόσο ανάγκη έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος.

Μιλώντας για το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση της κοινωνιολογίας επισήμανε ότι το ζήτημα έχει παρουσιαστεί ένα τεχνικό ζητηματάκι μεταξύ Κοινωνιολόγων και των Φιλολόγων.

«Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Η κοινωνιολογία, καταργούμενη από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, συμπαρασύρει στην κατάργησή της και άλλα δύο μαθήματα, το «Δημοκρατία και Πολίτης» της β΄ Λυκείου και το «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» επίσης της β’ Λυκείου. Μειώνονται έτσι δραματικά οι ώρες των κοινωνικών επιστημών. Δεν είναι οι κοινωνικοί επιστήμονες που θίγονται, δεν είναι συντεχνιακό το θέμα, είναι η ίδια η κοινωνία που θίγεται, και θα οδηγηθούμε σε λύσεις και πολιτικές της δεκαετίας του 2010 όπου πολιτικά μορφώματα απέκτησαν πρόσβαση, ενάντια στη Δημοκρατία, στον τόπο μας.

Αυτό θα είναι το μέλλον μας εάν οι κοινωνικές επιστήμες εξοβελιστούν από το Λύκειο, γιατί αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή. Πρόκειται για αποκεφαλισμό», είπε ο κ. Αθανασόπουλος.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες ζητούν την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο, την παραμονή των δύο μαθημάτων της Β’ Λυκείου και την ενίσχυση των κοινωνικών επιστημόνων σε όλη την εκπαίδευση, για το καλό της κοινωνίας, των παιδιών και των ανθρώπων.

Αναφερόμενος στην πρόταση για επιλογή μεταξύ κοινωνιολογίας και λατινικών από τους ίδιους τους μαθητές και κατά πόσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό, είπε μεταξύ άλλων:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Σχολών στις οποίες απευθύνονται οι μαθητές που τελειώνουν το Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Σπουδών έχουν την κοινωνιολογία στο πρόγραμμα σπουδών τους, ενώ πολύ λιγότερα έχουν τα λατινικά. Άνετα ο μαθητής θα μπορούσε να επιλέγει το αντίστοιχο μάθημα, ανάλογα με τον στόχο που έχει προσανατολιστεί να σπουδάσει.

Έτσι μπορούν να παραμείνουν και τα δύο μαθήματα μέσα στο Λύκειο. Δεν αντιδικούμε με κανένα, δεν είναι συντεχνιακό παιχνίδι αυτό που παίζεται. Είναι ένα βαθύτερο και ουσιαστικό ζήτημα παιδείας και δημοκρατίας.»

Σχολιάζοντας την απώλεια ωρών για τους κοινωνικούς επιστήμονες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ’ αυτών να μην έχουν πλέον δουλειά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε:

«Δεν είναι η πρώτη μας. Το 2000 το μάθημά μας πάλι είχε καταργηθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Πάλι βρεθήκαμε στις μηδέν ώρες. Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να πορευόμαστε μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και να προσφέρουμε στη δημόσια παιδία, όπως το κάνουμε πάντα. Φυσικά όμως τίθεται θέμα και για εμάς».

Τέλος μιλώντας για τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών ότι η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά… αριστερά, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε:

«Μου επιτρέπετε να γελάσω. Είναι ένα επιχείρημα σαθρό που νομίζω ότι και οι ίδιοι της κυβέρνησης πλέον δεν το αποδέχονται και δεν το υλοποιούν. Η κοινωνιολογία είναι επιστήμη, τυπικά οργανωμένη, και στηρίζεται σε εμπειρικές έρευνες εδώ και δύο αιώνες. Δεν είναι αμφισβητήσιμο το εύρος της ως επιστήμη. Είναι αστείο να λέμε τέτοια πράγματα».  

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο